Az emberek nagy többsége egyetért a 29 ponttal

Tízből hét emberhez eljutott a miniszterelnök gazdasági akciótervének a híre – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasz számára készült közvélemény-kutatásából. A megkérdezettek 60 százalékának pozitív véleménye van a 29 pontról, és a közvélemény 69 százaléka szerint a csomag alkalmas lehet a gazdaság talpra állítására. Orbán Viktor miniszterelnök eddigi munkájával az emberek 62 százaléka elégedett. Az új alkotmány megalkotását a válaszadók 67 százaléka támogatja. A Fidesz–KDNP népszerűsége tovább növekedett az elmúlt egy hónaphoz képest, immáron 55 százalékos támogatottsággal rendelkezik a pártszövetség az összes megkérdezett körében.

A „kétharmados forradalom” egyik legfontosabb célkitűzése az új alkotmány megalkotása. A rendszerváltás lezárása ugyanis nehezen képzelhető el egy saját preambuluma szerint is ideiglenes, 1949-es keltezésű alkotmánnyal. A minősített többség birtokában valószínűleg nem lesz nehéz dolga a kormánynak az új alkotmány elfogadásakor. Az alkotmányozás társadalmi igénynek tűnik: a megkérdezettek 67 százaléka szerint szükség van új alaptörvényre.

Gazdasági akcióterv

A 29 pontos akcióterv híre az emberek 71 százalékához eljutott. Az idősebb korosztályok és a diplomás végzettségűek hallottak a legnagyobb arányban (80 százalék felett) a gazdasági intézkedéscsomagról. Az MSZP szimpatizánsai a legtájékozottabbak a csomagot illetően (84 százalék hallott róla), a jobbikosok a legkevésbé (67 százalék). Akik hallottak a tervezetről, azoknak a 60 százaléka inkább jó véleménnyel van Orbán Viktor 29 pontjáról. A Fidesz-híveknek tetszik leginkább a csomag (78 százalék), a szocialistáknak viszont csak 11 százaléka támogatja az új gazdaságpolitikát.

A miniszterelnök és a kormány tevékenységének megítélése

Orbán Viktor népszerűségéből is adódik, hogy tevékenységét az emberek többsége (62 százalék) pozitívan ítéli meg. A kormánypárt híveinek 84 százaléka jónak tartja a régi-új miniszterelnök eddigi munkáját, de ugyanez igaz a szocialista szimpatizánsok harmadára is. A kormány tevékenysége már jobban megosztja az embereket: 46 százalékuk van pozitív véleménnyel az elmúlt időszak kormányzati intézkedéseiről. A hatvan éven felüliek és a diplomások ítélik meg inkább kedvezően a kabinet eddigi munkáját.

Pártszimpátia

A Fidesz lendülete a választások után is töretlen, az előző hónap óta kissé még növekedett is a kormánypárt népszerűsége az összes megkérdezett körében (jelenleg 55 százalékon áll). A Jobbikra a választók 9 százaléka voksolna. Tovább tart az MSZP agóniája (6 százalék), és támogatottsága lassan már az LMP szintjére kerül (5 százalék). Egy mostani választáson a részvételüket biztosra ígérő, aktív válaszadók között a Fidesz–KDNP 67 százalékon áll, egyedüli ellenzéki pártként pedig a Jobbik eredménye írható le két számjeggyel (10 százalék).

További részletek a Nézőpont Intézet honlapján olvashatók.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!