Az Európai Bizottság elfogadta Kalmár Ferenc jelentésének struktúráját

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése októberi ülésszakán az Esélyegyenlőségi és Diszkrimináció Elleni Bizottság Kalmár Ferenc magyar képviselőt bízta meg a „Hagyományos európai etnikai kisebbségek helyzete és jogai” című jelentés elkészítésével. A munka első fázisának beszámolója 2012. december 3-án volt Párizsban, ahol a jelentés tevő (raportőr) bemutatta a készítendő anyag tervezett struktúráját. A Bizottság ezt megtárgyalta, és változatlan formában elfogadta.

A tervezett jelentés preambuluma egy fajta hitvallás, amely a dokumentum irányát hivatott meghatározni. Ez a fejezet azért is fontos, mert a közelmúltban az EBESZ Kisebbségi Főbiztosa, Knut Vollebaek, egy teljesen ellenkező irányt vázolt fel egy Ljubljanában bemutatott dokumentumban. E szerint a kisebbségeknek integrálódni kellene a többségi társadalomba.

A Kalmár Ferenc által készített anyag bevezetője meghatározza, hogy mely kisebbségekkel kíván foglalkozni: azokkal, akik évszázadok óta egy bizonyos területen élnek, de a határok gyakori módosítása miatt kisebbségi helyzetben vannak. Továbbá, megkísérli megfogalmazni ezen kisebbségek definícióját is. (Sajnos, nincs még ilyen definíció az ide vonatkozó irodalomban.)

A jelentés át fogja tekinteni a kisebbségi jogok védelmét biztosító nemzetközi eszközöket is.

Áttekinti az eredményeket és nehézségeket, amelyek felmerültek a Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezmény alkalmazásánál.

Megvizsgálja, hogy a mai demográfiai trendek, az integráció és az asszimiláció hogyan befolyásolják a kisebbségek létét. Nagy hangsúlyt helyez a gazdasági folyamatok hatásaira is.

Külön fejezetet szentel a bevált, jó gyakorlatok ismertetésének és ajánlásának.

A konklúziók és javaslatok zárják a dokumentumot. Ezek tartalmazni fogják a magyar nemzetpolitikai tapasztalatokat is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!