Az év végéig négyszáz fogyatékossággal élő kap munkát Hajdúnánáson

Kétszáz fogyatékossággal élő, illetve megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatását kezdte meg hajdúnánási varrodájában a Kézmű Nonprofit Kft.; a létszámot év végéig megduplázza, 2013-ra pedig a tervek szerint 700 főre növeli. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke az üzembejárás előtt sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy „nincs fölösleges ember (...) az országépítésben mindenkinek a munkájára szükség van”.

A legnagyobb állami tulajdonú könnyűipari vállalat üzemében megvalósult munkahelyteremtés szavai szerint azért különleges, mert összekapcsolja a munkahelyteremtést a rehabilitációval, a tanulást az oktatással, továbbá visszaadja a dolgozók önbecsülését azzal, hogy professzionális termelőmunkában vehetnek részt. A KDNP elnöke aláhúzta, hogy a hasonló programok annak a kereszténydemokrata alapfilozófiának felelnek meg, amely szerint fölösleges ember még nem született.

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára emlékeztetett: a kormány a megváltozott munkaképességű és fogyatékos emberek foglalkoztatásának kapcsán átlátható és tiszta támogatási viszonyokat kíván teremteni, illetve igyekszik ebbe bevonni állami cégeket. A program illeszkedik abba a kormányzati célkitűzésbe is, hogy minél többen éljenek meg munkából segély helyett – fűzte hozzá.

Az üzemnyitás gazdasági hatásai mellett Soltész Miklós felhívta a figyelmet annak pozitív társadalmi üzenetére, amely szerint a megromlott képességű emberek is képesek piacképes termelőmunka ellátására.

Az üzem létesítéséhez Hajdúnánás önkormányzata a korábban bezárással fenyegetett varroda épületének megvásárlásával járult hozzá, valamint 25 millió forint pályázati forrást is nyertek az Új Széchenyi Terv keretében. A Kézmű Kft. a program nyomán a térség egyik legnagyobb foglalkoztatójává lép elő. A több mint egymilliárd forint jegyzett tőkéjű Kézmű Kft. tavaly hatmilliárdot meghaladó árbevétel mellett 73 millió forint adózás előtti eredménnyel zárt. A működési költségeik több mint kétharmadát saját bevételből fedezik. A cég 96 telephelyen csaknem 4800 embert foglalkoztat, közte több mint háromezer megváltozott munkaképességűt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!