Az évszázad árvize jön

Az elmúlt ötven év legsúlyosabb dunai árvízére számítanak a szakemberek. A Duna hazai szakaszán hétvégén tetőzik az árhullám, folyamatosan zajlik a felkészülés a védekezésre. A legfrissebb hírek szerint a Duna hétfő éjfélkor rekordmagasságon, 12 métert is meghaladó vízszinttel tetőzik a németországi Passaunál, ezt követően lehet csak pontosabb előrejelzést adni a folyó magyarországi áradásáról – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján.

A Magyar Honvédség készen áll

Az árvízvédelmi feladatok ellátására a Honvédelmi Minisztérium (HM) közigazgatási államtitkára elrendelte a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer (HKR) részleges aktivizálását. A HM az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, a Magyar Honvédség készen áll arra, hogy technikai eszközeivel és személyi állományával részt vegyen a készültségnek megfelelő szintű árvízvédelmi munkálatok elvégzésében a Dunán. A HM közleménye szerint a katonai vezetési szinteken elrendelték a készültséget, megkezdődött az aktuális védekezési feladatok tervezése, szervezése.

A Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság kérésére száz-száz katona fog váltásokban folyamatosan gáterősítési és -magasítási feladatokat ellátni Komárom és Szőny térségében. A honvédség a további felkéréseknek megfelelően segíti a védekezési munkálatokat, a tervek szerint működteti a HKR-t. Ennek megfelelően kezdték meg az operatív csoportok a munkát és a tervezést. Az operatív csoportok felvették a kapcsolatot a feladatban érintett országos hatáskörű szervek illetékes törzseivel és készen állnak a várható feladatok végrehajtására – írta a HM közleményében.

Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére rendkívüli készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében.

Fokozódik a nemzetközi helyzet

A dunai vízállás jóval meghaladja a 2002-es nagy árvíz idején mértet, Passaunál rémisztő a helyzet. A folyók magas vízállása az egész térségben gondot okoz.

Tovább emelkedett a folyók vízszintje hétfő reggelre Németország déli és délkeleti részén, számos településen katasztrófariadót rendeltek el, a védekezésben a német hadsereg, a Bundeswehr alakulatai is részt vesznek. Bajorország, Baden-Württemberg, Türingia és Szászország egyes térségeiben magasabb árhullám fenyeget, mint 2002-ben, az évszázad árvizeként számon tartott katasztrófa idején. A bajor kormány válságstábot alakított.

Németországban májusban a sokévi átlag 178 százalékának megfelelő mennyiségű csapadék hullott. A rendkívül esős időjárás várhatóan még napokig tart. Az árvíz mellett a belvíz is komoly gondokat okoz, az ország déli, délkeleti részén számos közúti és vasútszakaszt öntött el vagy mosott alá a víz az utóbbi napokban.

Több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát Csehországban hétfőre virradó éjszaka az áradások miatt. Országszerte mintegy ötven helyen harmadfokú, tehát a legmagasabb árvízkészültség van érvényben. A cseh kormány vasárnap este kilenc órától az ország majdnem egész területére szükségállapotot hirdetett ki azért, hogy a hatóságok hatékonyabban tudjanak intézkedni.

A természeti csapásnak Csehországban eddig három halálos áldozata van, tucatnyi embert eltűntként keresnek. Az országban sok helyütt ki kellett kapcsolni az áramszolgáltatást.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!