Az ifjúság ügyeivel foglalkozni kell

Amikor a KDNP megszavazta az új médiatörvényt, azzal a feltétellel szavazta meg, hogy az új jogszabálynak hatékonyan kell képviselnie a családbarát média ügyét – jelentette ki Stágel Bence KDNP-s országgyűlési képviselő, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke a szövetség debreceni tájékoztatóján. Az IKSZ elnöke, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője a Dehir.hu-nak adott interjújában elmondta, hogy a hétvégi tragédia rávilágít arra, hogy az ifjúság ügyeivel foglalkozni kell.

Szomorú aktualitással kell kezdenünk a beszélgetést. Ifjúsági szervezetként hogyan vélekednek a hétvégi diszkótragédia kapcsán reflektorfénybe került ifjúsági ügyekről?

– Számos üzenetértékű jelet lehetett látni az elmúlt időszakban. Szilveszterkor tízéves rekordot döntött a detoxikálóba került fiatalok száma, nemcsak részegek, hanem kábítószertől bódultak is voltak közöttük. Az, hogy mi zajlik egy ilyen szórakozóhelyen, már ezelőtt is ismert volt. Most, a tragédiát követően sokan nyilatkoztak úgy, hogy ők korábban is megmondták, hogy szigorítani kellene az engedélyek kiadását, az ellenőrzést. Kérdéses, hogy este 10 óra után hogyan engedik be a 16 év alatti fiatalokat, mit ihatnak a szórakozóhelyen, hogyan vigyáznak rájuk. Több országban is szabályozzák a fiatalok kiszolgálását, Németország számos tartományában például csak sört fogyaszthatnak, valamint este 10 óra után 16 év alatti csak nagykorúval tartózkodhat közterületen. Ha a diszkóban betartották volna a szabályokat, csak annyi vendéget engedtek volna be, amennyit engedélyeztek nekik, akkor nem történt volna meg ez a tragédia. Az nagyon fontos, hogy megtalálják a felelősöket. Ez a tragédia rávilágít arra, hogy az ifjús
ág ügyeivel is foglalkozni kell.

DeNincs azzal gond, hogy mindig olyankor kezdődik az egyeztetés, a társadalmi párbeszéd egy kérdésben, amikor már megtörtént a baj? Megfelelő hangsúlyt kap a mai politikában a fiatalok iskolán kívüli élettere?

– Sajnos a fiatalok iskolán kívül töltött szabadidős tevékenysége nagyon elhanyagolt téma. A tanárok túlterheltek, ők már nem szerveznek programokat hétvégére, délutánra. A szülő is reggeltől késő estig dolgozik, keveset figyel a gyerekre. A fiatalokra leselkedő veszélyek kordában tartása azonban egy összetett feladat, mindenkinek ki kell vennie belőle a részét. Az önkormányzatnak az engedélyek kiadásánál és az ellenőrzésnél, az iskoláknak szabadidős tevékenységek szervezéséért, a családoknak a neveltetésnél, hogy hova engedik el a fiatalokat. Az ifjúsági szervezet szerepe itt nem az ízlésformálás, az IKSZ-nek mint politikai közösségnek a megelőzés a feladata. Éppen ezért kiemelt területként kezeljük a drogprevenciót, három pilléren alapuló drogstratégiánk van. A legfontosabb a hatékony megelőzés, azok, akik még nem próbálták ki, azok ne is nyúljanak hozzá. Ezért született a Fűnyíró Filmfesztivál, ahol középiskolásoknak a kábítószer-használatról szóló filmeket vetítünk. A vetítésekre vendégeket is hívunk egy drogrehabilitációs házból, akik függőségükről beszélnek. A második pillér a drogfüggők kezelése, ehhez megfelelő intézményi háttérre van szükség. A harmadik pont pedig a kábítószer-kereskedőkkel és a kábítószereket népszerűsítőkkel szembeni határozott fellépés.

Az elmúlt időszakban két téma kapcsán is a címlapokra került az IKSZ. Egyrészt a Való Világ betiltása, másrészt a kommunista utcanevek cseréje miatt. Véletlen, hogy most, az országos tagtoborzó kampány előtt merültek fel ezek a hangsúlyosabb ügyek?

– Akik figyelemmel követik az IKSZ tevékenységét, pontosan tudják, hogy eddig is voltak önálló megnyilvánulásaink, kezdeményezéseink, de azok nem minden esetben érték el a média ingerküszöbét. A közelmúltban például jogsegélyszolgálatot indítottunk az egyszerűsített honosítási eljáráshoz kapcsolódóan, de az sajnos nem volt vezetőhír. A Való Világ kapcsán számos megkeresés érkezett hozzánk magánszemélyektől és civil szervezetektől is, ezért karoltuk fel ezt a problémát. Egy politikai közösségnek kötelessége, hogy ha saját támogatói, szavazói keresik meg egy témával, akkor képviselje azt.

Nem furcsa, hogy egy ilyen kis szervezet, mint az IKSZ veszi fel a kesztyűt a kétmillió nézőt a képernyők elé ültető Való Világgal?

– Rengeteg támadást kaptunk, hogy a sötét korszakokat idézve „feljelentősdit” játszunk. Ez egy óriási csúsztatás. Itt arról van szó, hogy mi felkaroltunk egy ügyet, gyakorlatilag csak a több száz panaszt továbbítottunk a médiahatóságnak. Az is fontos, hogy a KDNP azzal a feltétellel szavazta meg az új médiatörvényt, hogy az új jogszabálynak hatékonyan kell képviselnie a családbarát média ügyét. Az más kérdés, hogy éppen ekkor kezdődött el a Való Világ legújabb szériája. A mi fő kifogásunk, hogy az RTL Klub állami frekvenciát használ, 1997-ben azzal a feltétellel nyerte a frekvenciát, hogy igazi családi televíziót indít. Ennek eredményét láthattunk az elmúlt években is (Mónika Show, Való Világ előző szériái), mindenkinek a saját belátására bízom, hogy megítélje, mennyire tartották be az ígéretüket a csatornánál. Az elmúlt időszakban a régi médiatörvényt mindenki azért szidta, hogy nem lehet hatékonyan fellépni a kereskedelmi tévék ellen, mert azt a pármilliós büntetést, amit kiszabnak rájuk, a reklámbevételeik töredékéből kifizetik. Az új médiatörvény lehetőséget teremt arra, hogy akár kétszázmillió forinttal is sújtsa a médiahatóság az ismétlődő, kirívó jogsértéseket. Azt gondoljuk, hogy azt a sorozatos jogsértést, amit a Való Világ produkál, szankcionálni kell. Azért javasoltuk, hogy a büntetés haladja meg a középmértéket, hogy születhessen egy precedens értékű ítélet a témában, és a jövőben ne lehessen ilyen műsorokat sugározni.

Senkinek sem kötelező valóságshow-t nézni…

– Igen, mindig felmerül az álláspontunkkal szemben, hogy el lehet kapcsolni. Az első probléma itt az, hogy az RTL Klub állami frekvenciát használ. Az alkotmány kimondja, hogy a Magyar Köztársaság védi a házasság és a család intézményét, így az állam kötelessége, hogy ezt érvényre juttassa. A másik, hogy Magyarországon szűk a médiapiac. Amerikában ezek a valóságshow-k például a fizetős csatornákon mennek. Ha nálunk egy szobaantennával bekapcsoljuk a tévét, akkor harminc százalék esélye van, hogy ilyen műsort látunk. Mivel nem alakult ki széles kínálat a magyar médiapiacon, ezért az államnak kell szabályozó szerepet ellátnia, ezért kértük a médiahatóság fellépését, hiszen az elsődleges célunk a családbarát média kialakítása.

Jelenleg hol tart a Való Világ ügye?

– Már több száz panasz érkezett a médiahatósághoz. Kiricsi Karola, a hatóság szóvivője múlt héten tájékoztatta a sajtót, hogy a nagy mennyiségű panasz miatt kiemelt ügyként kezelik a kérdést. Örülünk, hogy kiemelten foglalkoznak vele, és reméljük, hogy minél hamarabb elmarasztaló döntés születik, hiszen a jóízlésű emberek ezt várnák.

A másik téma, amivel címlapra kerültek, az a kommunista utcanevek cseréje. Erről a Dehir.hu-n is megjelent egy összeállítás. Ebből kiderült, hogy sok helyen a lakosok nem szeretnék megváltoztatni az utcaneveket, mivel sok pénzbe és energiába kerül minden hivatalos okmány cseréje.

– Tudomásul kell venni, hogy 2011 első félévében Magyarország az Európai Unió soros elnöke, ez nemcsak feladat, hanem felelősség is. Egyetlen uniós tagállam sem engedheti meg magának, hogy ha egy brüsszeli bürokrata felad egy levelet egy településre, akkor bármikor Lenin nevével találkozzon. A Magyarországon a XX. században átsöprő diktatúráknak voltak áldozatai, és őket érzékenyen érinti, hogy a mai napig vannak ilyen utcanevek. A költségeket illetően olyan megoldásunk van, hogy a régi utcanevet áthúznák, az új táblát pedig alátennék, így amikor az utcában élők okmánya lejárna, csak akkor jelentenék be a változást. Egy darabig párhuzamosan futna a két utcanév, de a postás is megtalálná, és a lakóknak sem kerülni felesleges pénzébe és idejébe az azonnali okmánycsere.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!