Az IKSZ üdvözli a kormány drogstratégiáját

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség üdvözli a kormány drogstratégiáját, álláspontjuk szerint jó irányba mutat a kabinet új megközelítése, amely hatékonyabban kíván fellépni a kábítószert kínálók, termesztők, illetve a csempészek ellen. A  minél hatékonyabb drogprevencióhoz elengedhetetlen a család, a civil társadalom és az egyházak szélesebb körű bevonása, ugyanis a szubszidiaritás elvét szem előtt tartva azon a szinten lehet a problémákat a legjobban megoldani, ahol keletkeztek – mutatott rá Stágel Bence elnök.

Stágel Bence, a szervezet elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Törcsi Péter alelnök az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásukban kiemelték, jó iránynak tartják a kormány új megközelítését, amely a kínálatcsökkentés felől kiindulva a bűnüldöző szervek kapacitását növelve a hatékonyabban kíván fellépni azokkal szemben, akik kábítószert kínálnak, termesztenek, előállítanak, vagy azt éppen az ország területére csempészik, illetve a fogyasztókat is jobban elrettentheti a büntetőeljárási költségek részleges vagy teljes megfizetésének kötelezettsége.

Ugyanakkor a minél hatékonyabb drogprevencióhoz elengedhetetlen a család, a civil társadalom és az egyházak szélesebb körű bevonása, ugyanis a szubszidiaritás elvét szem előtt tartva azon a szinten lehet a problémákat a legjobban megoldani, ahol keletkeztek – mutattak rá.

Hozzátették: fiatal kereszténydemokrataként úgy gondolják, hogy a kábítószert kipróbálókat fel kell világosítani és egyben elrettenteni a további fogyasztástól, a függőket gyógyítani kell, a terjesztőket pedig a lehető legszigorúbban büntetni. Fontos figyelembe venni a súlyos függőknél az ártalomcsökkentést is, azonban a végső cél a teljes gyógyulás és drogmentes élet kell hogy legyen – hangsúlyozták.

Véleményük szerint az új drogstratégia is ezt az irányt követi, ezért remélik, hogy a jövőben sikerül a drogok terjedést egyre inkább visszaszorítani és fogyasztók számát is csökkenteni. Kitértek arra is, hogy az elmúlt 4-5 évben a gyermekkorúak és a fiatalkorúak körében közel másfélszeresére nőtt Magyarországon a drogfogyasztók és kipróbálók aránya, valamint egyre többen nyúlnak a 14 év alattiak is különböző kábítószerekhez. Ezek a jelenségek is alátámasztják egy új, szigorúbb drogpolitika kialakítását.

Téglásy Kristóf, a Nemzet Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságának ifjúságügyi főosztályvezetője kedden jelentette be, hogy december elejére a kormány elé kerülhet a nemzeti drogstratégia tervezete, ezután az Országgyűlés szavaz majd az ehhez kapcsolódó határozatról. Téglásy Kristóf rámutatott: a drogstratégia jelenlegi állapotában munkaanyag, amely akkor lesz hivatalosan is drogstratégia, ha az Országgyűlés elfogadja. Utalt arra, hogy háromlépcsős szakmai egyeztetés után készül majd el a stratégia tervezetének végleges szövege. A drogstrategia.hu weboldalra bárki megteheti észrevételeit, ezenkívül az államtitkárság levélben fordult a társadalmi, egyházi és civil szervezetekhez az anyaggal kapcsolatban, illetve konzultációs napokat is szerveznek, ahol a stratégiát előkészítő munkacsoport találkozik a különböző szakmai és civil szervezetek vezetőivel. A javaslatokat az egyeztetés folyamán bedolgozzák a szövegbe, ezután az államtitkárságok közötti egyeztetés következik, majd benyújtják a tervezetet az Országgyűlés elé.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!