Az LMP Gyurcsányékat választotta

A Médiatanácsi döntése nyomán a Klubrádió körüli politikai hecckampány és az LMP múlt pénteki demonstrációja volt a napirend előtti felszólalások „slágertémája” az Országgyűlésben. Simicskó István, a honvédelmi tárca kereszténydemokrata államtitkára felszólalásában arról beszélt, az elmúlt időben a magyar politikában is kiderült, hogy „ki kivel van”, és az ellenzéki pártok közül az MSZP és az LMP is a nemzetközi pénzvilág mellé állt.

Simicskó István hangsúlyozta: ezzel szemben a kormány ütközetet vállalt a nemzetközi pénzvilággal a devizahitelesek érdekében. „A világ nagy baja nem a globális felmelegedés, a környezetszennyezés, hanem a gátlástalan, pénzcentrikus emberi szemlélet, a kormányoldal ezen kíván változtatni.”

Az LMP csak egy médiahacket akart

Karácsony Gergely azt mondta, az LMP nem azzal a szándékkal jött a parlamentbe, hogy az alkotmányosan megengedett legradikálisabb eszközökkel éljen, a párt nevének rövidítése eredetileg nem azt jelentette, hogy Láncold Magad a Parlamenthez.  

Mint mondta: komolyan vették a parlamenti politizálást, alternatív költségvetési és alkotmánykoncepciót, választójogi javaslatot nyújtottak be. Amikor azonban a kormányoldal kétharmados törvényben akarta rögzíteni az egykulcsos adót és – a megítélésük szerint – parlamentáris demokrácia alapelveivel ellentétes  választójogi törvényt kezdeményezett, túllépte a parlamentarizmus határait. Ezzel elszakadt a cérna, az LMP „új ellenállás” mellett döntött.  

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi közigazgatási tárca keresztrénydemokrata államtitkára válaszában azt mondta: az LMP képviselői azért láncolták magukat az Országház bejáratához, hogy a rendőrök elvigyék őket, csak médiahacket akartak. A KDNP-s politikus szerint az ellenzéki képviselők magatartásukkal csak egy megfázást kockáztattak, miközben a parlamentben vannak igazi ellenállók, mint a fideszes Wittner Mária, Horváth János és a jobbikos Murányi Levente. 

A KDNP országgyűlési képviselője emlékezetett arra, hogy az LMP-sek múlt heti akciójához Gyurcsány Ferenc és az MSZP néhány prominense is csatlakozott. Felidézte, hogy Schiffer András még néhány hónappal ezelőtt azt harsogta, az LMP soha semmilyen közösséget nem vállal sem Gyurcsánnyal, sem a szocialistákkal.

A pénteki demonstráció helyszínére érkező szocialistákat katasztrófaturistaként írta le, akiknek sikerült elérniük, hogy róluk is készüljön egy fotó, miután önszántukból beültek egy rendőrautóba.  Megjegyezte, politikai ízlés dolga, hogy valaki azokkal láncolja össze magát, akik 1989-ben a pártállam fennmaradásáért küzdöttek, vagy a jelenlegi kormánypártokhoz csatlakozik, akik a rendőri erőszakkal dacolva Magyarország demokratikus átalakításáért harcoltak.

A kormánytöbbség a környezetvédelmi jogok alaptörvénybe foglalásakor az LMP céljait valósította meg – jegyezte meg.

A Klubrádióért lobbiztak a szocialisták  

Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy az idei az elszigetelődés és a demokrácia leépítésének éve volt. Elsősorban a médiát érintő változásokat bírálta, kiemelve, hogy az Alkotmánybíróságnak a médiatörvény egészét meg kellett volna semmisítenie, nem csak egy részét.  

A médiatanácsról szólva úgy vélekedett, hogy kizárólag a Fidesz érdekeit képviseli. A szocialista politikus szerint a testület mostani összeállítását az indokolta, hogy el tudják hallgattatni a kormánnyal kritikus hangokat, például a Klubrádiót, majd „Simicska és Orbán úr barátainak ki lehessen osztani frekvenciákat”. Lukács Zoltán szerint ez azt bizonyítja, hogy a kormány fél a kritikus hangoktól.  

Fónagy János, a fejlesztési minisztérium államtitkára úgy reagált: az MSZP nehezen veszi tudomásul a vereséget, és úgy ítélte meg, hogy ha a szocialistáknak nem tetszik, amit a kormány csinál, akkor jól dolgoznak. A Klubrádió ügyével kapcsolatban kifejtette: az elmúlt hónapokban számtalan baloldali és liberális lobbista próbálta befolyásolni a médiatanácsot, hogy a Klubrádiónak kedvező pályázatot írjon ki. Az államtitkár a médiatanács függetlenségét hangsúlyozva kifejtette: az MSZP provokációt folytat az ügyben azzal a céllal, hogy aláássa az ország tekintélyét.

Fónagy János kiemelte, hogy a Klubrádió a pályázaton a szubjektív feltételek esetében a legmagasabb pontszámot kapta. Az objektív feltételek, így például a frekvenciadíj esetében azonban a rádió mögött álló gazdasági társaság tudatosan a legrosszabb ajánlatot adta - jelentette ki az államtitkár.

Meggátolják az önkormányzati csődöket

A fideszes Láng Zsolt a múlt héten elfogadott önkormányzati törvény kapcsán aláhúzta: az meggátolja, hogy a helyhatóságok eladósodjanak, csődbe menjenek. Kiemelte, hogy a megyék szerepét újragondolták, így a jövőben területfejlesztési feladatokat látnak el, illetve hogy továbbra is minden településen lesz önálló képviselő-testület, a hivatalokat azonban közösen tarthatják fenn a kétezresnél kisebb települések.  

Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára azt mondta: változtatni kellett azon a gyakorlaton, amely csak feladatokat rótt az önkormányzatokra, finanszírozást azonban nem biztosított. Elmondta: a kormány döntése alapján még idén többlettámogatást kapnak az önkormányzatok, ezen belül több mint ezerkétszáz hátrányos helyzetű.

A Jobbik a nemzeti vidékstratégiát hiányolja

Varga Géza, a Jobbik országgyűlési képviselője azt kifogásolta, hogy máig sem került a parlament elé a nemzeti vidékstratégia, és a Ház tavaszi programján sem szerepel, pedig az tehetné világossá a birtokpolitikai irányelveket.  

Ángyán József, a szaktárca államtitkára tudatta, hogy a stratégia januárban a kormány, februárban pedig reményeik szerint a parlament elé kerül.

Hogyan segíthető a meghallgató szobák kialakítása?

A kereszténydemokrata Pálffy István a bántalmazott gyermekek számára megnyugtató meghallgatási körülményeket jelentő gyermekbarát meghallgató szobák kialakításának mikéntjéről érdeklődött az azonnali kérdések órájában. A KDNP országgyűlési képviselője hangsúlyozta: fontos, hogy mielőbb minden megyében legyen egy olyan helyiség, ahol a bűncselekmények áldozatául esett gyermekek nincsenek kitéve újabb tarumáknak.

Rétvári Bence államtitkár szerint is szükség van ilyen szobákra, szerinte a következő néhány évben minden megyében kialakíthatnak egyet.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!