Az MSZP a bankokat támogatja a bajba jutott emberek helyett

A Kereszténydemokrata Néppárt  szerint a szocialisták a bankokat támogatják a bajba jutott emberek helyett – erről Soltész Miklós és Latorcai János országgyűlési képviselők beszéltek sajtótájékoztatójukon. A KDNP azért döntött a hitelkárosultak megsegítését célzó vizsgálóbizottság felállításáról szóló javaslat visszavonásáról, mert nem szándékoztak egy bohózat szereplői lenni. Az MSZP frakció egyébként ma egyhangúlag megszavazta a hitelkárosultak megsegítését célzó vizsgálóbizottság felállításáról szóló javaslat visszavonását a parlamentben, azaz itt derüölt ki, hogy eszük ágában sem volt a bankokat vizsgálni.

Latorcai János szólt arról, hogy a KDNP már tavasszal is vizsgálta a bankok tevékenységét, hiszen a törlesztőrészletek megnövekedése nem volt arányos a bankok kockázatvállalásával. A bankokat vizsgáló testület felállítására először májusban tettek javaslatot, de akkor a parlament nem tűzte napirendjére. Nyáron a szocialista frakció tagjaival folytatott egyeztetések után úgy tűnt, mégis sikerül közösen vállalható megoldást találni, így augusztusban ismét benyújtották az indítványt. A Fidesz és a KDNP kompromisszum-készségét azzal is bizonyította, hogy elfogadták a szocialisták azon javaslatát, hogy a testületet elnök és társelnök vezesse, illetve, hogy mandátuma a megalakulást követő 90 napra korlátozódjék. Ezt a javaslatot az Alkotmányügyi bizottság bizottsági javaslatként szeptember 21-én be is nyújtotta.

Latorcai János közölte: hétfőn az alkotmányügyi bizottság ülésén a szocialisták, előzetes egyeztetés nélkül azonban olyan javaslatot terjesztettek elő, hogy a testületet két társelnök vezesse (ezt csak akkor szokták így, ha a testület több kormány tevékenységét vizsgálja, erről ez esetben szó sem volt), az MSZP három helyett négy mandátumot kapjon, a Fidesz 3 helye 2-re módosuljon, míg a KDNP és az SZDSZ 1-1 mandátummal rendelkezzen. Ezt követően döntöttek úgy, visszavonják javaslatukat, mert nem szándékoztak egy bohózat szereplői lenni.

Mint a képviselő rámutatott: az MSZP frakció hétfőn egyhangúlag megszavazta a hitelkárosultak megsegítését célzó vizsgálóbizottság felállításáról szóló javaslat visszavonását a parlamentben, azaz itt bukott ki igazán, hogy eszük ágában sem volt a bankok vizsgálatát lefolytatni.

Latorcai János elmondta azt is, hogy közben a bankok megállapodtak a saját tevékenységüket korlátozó etikai kódexről, ami után olyan hangok hallatszottak a szocialista frakcióból, hogy ez a kormány sikere, és talán nem is kellene vizsgálni a bankok tevékenységét. Volt olyan szocialista képviselő, aki folyosói beszélgetésben egyenesen úgy fogalmazott, hogy olyan nagy a nyomás a bankok részéről a szocialista frakcióra, hogy a vizsgálatot nem kellene lefolytatni.

A képviselő kérdésre válaszolva közölte azt is, hogy a PSZÁF tevékenységét szabályozó törvényhez is benyújtanak majd módosításokat, hogy megfelelően legyen szabályozva a bankok tevékenysége.

Soltész Miklós a tájékoztatón azt mondta: a szocialisták egyértelműen a bankok mellett tették le a voksukat az állampolgárokkal szemben. Augusztusban benyújtottak egy javaslatot a hitelkárosultak megsegítéséről, amelynek egyik fő pontja az volt, hogy a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) vonják be a hitelkárosultak közvetlen megsegítésébe, mert az áttételes, önkormányzati segítségnyújtást elégtelennek tartották.

A kereszténydemokrata politikus idézte Varga István miniszter levelét, amely szerint a bankoknál 15-20 önkormányzati megkeresést regisztráltak ilyen ügyben, és egy önkormányzat közbeszerzésen választott bankot. Szerinte nevetséges kudarcba fulladt a szocialisták törekvése, hogy az önkormányzatok majd az MFB-n keresztül vesznek fel pénzt, hogy a lakáshiteleseknek segítsenek.
   
Szólt arról is, hogy a határozati javaslatukhoz a szocialisták olyan indítványokat nyújtottak be, amelyek csak a bankok melletti kiállásról szólnak, a banki magatartás kódexet akarják határozati javaslatban elfogadtatni, és az övéket egy az egyben eltörölni. Ezt az eredeti indítvány benyújtójaként nem tudják elfogadni, mert a bankoknak újabb lehetsőget adna, hogy az erőfölényüket használhassák, így határozati javaslatukat kénytelenek felfüggeszteni – szögezte le Soltész Miklós.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!