Az MSZP a végsőkig képes kitartani

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, volt pénzügyminiszter szerint az idei költségvetés alapvető hibája, hogy nem orvosolja a már zsugorodó gazdaság alapvető problémáit, márpedig a megszorításra, a magas adó- és járulékszintre alapozó recept még sosem vált be. A Napi Gazdaságnak adott interjúban az alelnök úgy fogalmazott: a Pénzügyminisztérium politikai vezetését minősíti az a kapkodás és fejetlenség, amelyet az adótörvények és a költségvetés benyújtása során művelt.

A kormány által felvett 20 milliárd euró értékű hitelcsomaggal kapcsolatban Varga Mihály kijelentette: hónapokkal korábban lehetőség nyílott volna arra, hogy a kormány egy jól megtervezett konszolidációs és gazdaságélénkítő csomaggal, valamint ehhez illeszkedő költségvetési politikával enyhíthesse a kialakulóban lévő válsághelyzetet. Ehelyett a kormányzati propagandagépezet repülő hattyúkkal kápráztatta el a nagyérdeműt, melyek azt hirdették: „Beindultunk”.

Az elhibázott és arrogáns kormányzati politika a fizetésképtelenség szélére sodorta az országot. A kapkodás pedig drágább átmeneti megoldást szült. Pakisztán már 3 százalékos kamat mellett vehette fel az IMF készenléti hitelkeretét, nekünk ez még 5 százalékkal sikerült – hangsúlyozta a volt pénzügyminiszter. Hozzátette: .nem tartja „elegánsnak”, hogy a kormány az IMF gyakorlatában szokatlan 17 hónapos időtartamra nyittatta meg a hitelkeret lehívásának lehetőségét, s a következő kormányzatnak csupán a visszafizetés kétes dicsőségét szánta.

Varga Mihály hangsúlyozta: a 2009-es költségvetés konzerválja az amúgy is problémákkal teli magyar gazdaság további gyengülését, a piac szűkülését, a versenyképesség csökkenését, a strukturális problémák elmélyülését. Az ország külföldi finanszírozási igénye rendkívül magas marad. Az IMF számításai szerint 2009-re mintegy 20 milliárd euró finanszírozási rés tátong majd a jelentős megszorítások ellenére is. Az aktualizált konvergenciaprogram szerint tovább csökken a foglalkoztatottak száma, és a munkanélküliség 8 százalékra ugrik, a gazdaság pedig tovább zsugorodik.

Az interjú teljes szövege itt olvasható. 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!