AZ MSZP ismét csak az időt húzta

A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt visszavonta a magyar állampolgárság könnyített megadására vonatkozó törvényjavaslatát – tudatta a Magyar Távirati Irodával Simicskó István, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kereszténydemokrata elnöke. A politikus az MSZP időhúzásával indokolta döntésüket. A helyzet egyértelmű, a szocialisták immáron másodszor is megakadályozták, hogy a határon túli magyarok megkaphassák a magyar állampolgárságot. A Fidesz és a KDNP indítványának benyújtásakor előbb „további garanciális elemeket” akartak, majd közölték, hogy ilyen formában nem tudják megszavazni a javaslatot” – jelentette ki az ellenzéki politikus.

Az indítványt jegyző Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának fideszes elnöke, Semjén Zsolt a KDNP elnöke valamint Simicskó István, a KDNP országgyűlési képviselője szerdán vonta vissza október közepén benyújtott törvényjavaslatát, amely eltörölte volna a magyar állampolgárságról szóló jogszabályból azt a feltételt, amely szerint az igénylőnek életvitelszerűen Magyarországon kell élnie.
    
A javaslat meghatározott feltételek esetén lehetővé tette volna egyéni kérelemre a kedvezményes honosítást azoknál a nem magyar állampolgároknál, akiknek felmenője magyar állampolgár volt, és magyar nyelvtudásukat igazolják.
    
Az MSZP részéről Mesterházy Attila frakcióvezető hétfőn jelentette be, hogy négypárti egyeztetést kezdeményeznek a Fidesz-KDNP magyar állampolgárságról szóló törvényjavaslatáról.
    
A kormánypárt elnöksége múlt héten döntött úgy, hogy támogatja a magyar állampolgárság könnyített megszerzését a határon túli magyarok számára, de erről négypárti egyeztetést, nemzeti konszenzust és garanciákat akar, jelenlegi formájában nem támogatja az ellenzéki előterjesztést.
    
Az Új szó szlovákiai napilap mai számában Németh Zsolt úgy fogalmazott: „az MSZP reakciója után visszavontuk az indítványt, mondván, ha nincs meg az elfogadásához szükséges politikai akarat, akkor a határon túli magyarok ügyét ne tegyük kampánytémává”.
    
A határon túli magyarok kedvezményes honosításáról 2004. december 5-én tartottak országos ügydöntő népszavazást, amikor is az MSZP hazug módon 23 millió román beáramlásával, a munkaerőpiac, a nyugdíj és az egészségügyi ellátórendszer összeomlásával riogatva  kampányolt az elcsatolt területeken élő magyarság kettős állampolgársághoz juttatása ellen. A kettős állampolgárságról szóló szavazáson hiába voltak többségben az igenek, az alacsony részvétel miatt végül eredménytelenül zárult.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!