Az önkéntesség közösséget teremt

Kedvet kell csinálni a fiataloknak az önkéntességhez, mert ez a tevékenység közösséget teremt és gondoskodik Európa jövőjéről – mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár csütörtökön Gödöllőn, a Grassalkovich-kastélyban, ahol az EU Régiók Bizottságának néppárti tagjai tanácskoznak az önkéntesség európai évéről. Mint Soltész Miklós fogalmazott: az önkéntesség hozzájárulhat a nemzetek közötti feszültség oldásához, a történelmi sebek begyógyulásához. A fiatalokkal „enyhe kényszerrel, rávezetéssel” meg kell ismertetni az „önkéntesség szépségeit”, és be kell bizonyítani, nem kell távoli, egzotikus országokba utazniuk, hogy ilyen tevékenységet végezzenek, mert Európában is rengeteg feladat van – fejtette ki.

Az önkéntesség mögött lelki tartalomnak kell lennie – hangsúlyozta, hozzátéve, sokan akkor választják ezt a tevékenységet, amikor felismerik, az anyagi javak önmagukban nem elegendők a boldogsághoz. Soltész Miklós kitért a médiatörvény ügyére is, megköszönve a jelenlévőknek, hogy kiálltak a magyar kormányzat mellett. Azt mondta, hogy a jogszabály értékekről szól, arról, hogy mit közvetítsen a média.

Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, a jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztos videoüzenetében kiemelte: az önkéntesség jelentősége egész Európában egyre nő, jelenleg mintegy 100 millió önkéntes dolgozik az unióban. Ez a fajta tevékenység segíti a gazdasági nehézségek leküzdését, erősíti a szociális kohéziót és a társadalmi integrációt – mutatott rá. Sok helyen még nem ismerték fel a jelentőségét, Magyarországon is viszonylag alacsony az önkéntesek száma, de folyamatosan nő – mondta, hozzáfűzve: nagyon sok önkéntes segített a tavaly októberi kolontári vörösiszap-katasztrófa idején is.

A biztos felidézte: a magyar soros elnökség kezdetekor Budapesten indította útjára az önkéntesség európai évének programját. Viviane Reding üdvözölte, hogy a néppárti képviselők ülésükön kiemelten foglalkoznak a témával. Michael Schneider, a Régiók Bizottsága néppárti frakciójának vezetője köszöntőjében kiemelte: szerdán találkoztak Schmitt Pállal, a köztársasági elnökkel fontos kérdésekről tárgyaltak, mondta, részletek említése nélkül. Nagyra értékelik – tette hozzá –, hogy az államfő fogadta őket.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, gödöllői polgármester (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) köszöntőjében úgy fogalmazott: az elnökség kiemelt rendezvényeinek helyszíneként szolgáló város folyamatosan fejlődik, az ipar megtelepedésének köszönhetően a gazdasági válság idején is alacsony maradt a munkanélküliség. Tavaly egy sportkomplexumot adtak át a városban, és a sport jelentőségét mutatja az is, hogy ősztől lehetővé teszik a mindennapos testnevelésórákat a gödöllői iskolákban – mondta.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!