Az oktatásról őszintén

Nagy érdeklődés mellett tartott előadást a közoktatás jelenlegi helyzetéről és a problémák megoldásának lehetőségeiről Hoffmann Rózsa, a Kereszténydemokrata Néppárt oktatási szakpolitikusa, egyetemi docens, a Kulturális Központban. A politikus az oktatás jelenlegi hibái közé sorolta, hogy igen csekély a finanszírozás, hiszen a GDP alig 5 százalékát költi a kormány erre az igen fontos nemzeti érdekeket hordozó szakterületre, pedig a századelőn, Klebersberg Kunó idején is sikerült 15-18 százalékot terelni erre a  feladatellátásra az akkori költségvetésből. A jelenlegi kormányzati finanszírozásból az iskolák költségeinek 45-55 százaléka fedezhető, a többit a fenntartó önkormányzatnak kell kigazdálkodnia.

Az Abonyi Henrik városi önkormányzati képviselő által szervezett, Kapus Krisztián parlamenti képviselőjelölt védnökségével megtartott szakmai fórum nyitott volt minden érdeklődő előtt. A látogatók között több iskola igazgatója, tanárai is helyet foglaltak, néhány városi képviselővel együtt, és többször bólogatásukkal is kifejezték egyetértésüket az igen felkészült előadóval.

Hoffmann Rózsa az oktatás jelenlegi hibái közé sorolta, hogy igen csekély a finanszírozás, hiszen a GDP alig 5 százalékát költi a kormány erre az igen fontos nemzeti érdekeket hordozó szakterületre, pedig a századelőn, Klebersberg Kunó idején is sikerült 15-18 százalékot terelni erre a  feladatellátásra az akkori költségvetésből. A jelenlegi kormányzati finanszírozásból az iskolák költségeinek 45-55 százaléka fedezhető, a többit a fenntartó önkormányzatnak kell kigazdálkodnia. Ezen mindenképpen szükséges változtatni. Fontosnak tartja, hogy a pedagógusok munkája-megélhetése ne az aktuális osztálylétszámtól függjön, ne kelljen a tanárok kb. 70 százalékának másodállást is vállalnia maga és családja fenntartásáért, hiszen egy kimerült pedagógustól nehezen várható el a ma oly fontos türelem a tanítványok felé.

Az oktatás okát is érdemes újragondolni, hiszen mint mondta, ez nem egy szolgáltatás, hanem a társadalom által adott megbízás a felkészült pedagógusoknak, hogy felelősségteljes munkájuk révén, legjobb tudásuk szerint neveljék, okítsák a felnövekvő generációt. A társadalom részeként a szülőknek is fontos feladata, hogy gondoskodjanak gyermekeik iskolába járásáról, mint ahogy azt a hatályos törvények ma is kimondják, ám mégis léteznek krónikus iskolakerülők, akiket szüleik sem tudnak jobb belátásra téríteni. Véleménye szerint ezen is változtatni kell.

A hallgatóság soraiból érkező kérdésre reagálva az előadó elmondta, hogy az eszközbeszerzések támogatása után a jövőben a pályázatoknak inkább olyan iskolán kívüli feladatokhoz kellene pluszforrást biztosítani, amit a fenntartó már nem tud finanszírozni, ám az ott folyó nevelői munkát nagyban segítené, pl. osztályok tanulmányi kirándulására, tankert létesítésére… stb.

Amennyiben a parlamenti választás a jobboldal sikerével zárul, irányt válthat a közoktatás is, okulva a jelenlegi rendszer hibáiból. A helyzetfeltárás után több éves kitartó munkára lesz ugyan szükség Hoffmann Rózsa szerint, ám ez elkerülhetetlen ahhoz, hogy a felnövekvő nemzedék a munka, a szorgalom és tanulás értékét már az általános iskolában tapasztalja.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!