Az önfeladó külpoltika nem célravezető

Orbán Viktor szerint a napokban lezajlott dollárkötvény-kibocsátással eldőlt, hogy Magyarország a Nemzetközi Valutaalap nélkül is képes megállni a saját lábán. Álláspontja szerint 2013-ban az a kormány legfontosabb feladata, hogy ismét növekvő pályára álljon a magyar gazdaság. A kormányfő hozzátette: csak az tud eredményeket elérni, aki ki mer állni magáért. Az önfeladó, mindenre bólogató külpolitika Európában nem célravezető – fogalmazott.

Orbán Viktor ezt pénteken mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, jelezve, hogy a kötvénykibocsátás eredménye azt is bizonyítja: óriási bizalom van a magyar gazdaság iránt, amelyet kiszámíthatónak látnak a befektetők. „Az az állampapír, amit hatszorosan jegyeznek túl, az semmiképpen nem minősül bóvlinak, mert bóvliért nem szoktak az emberek sorba állni” – mondta.

A kormányfő álláspontja szerint 2013-ban az a kormány legfontosabb feladata, hogy ismét növekvő pályára álljon a magyar gazdaság. „Azt várom a gazdasági minisztériumtól, hogy beindítson olyan programokat, amelyekkel a gazdasági növekedést segíteni lehet”. Megjegyezte például, hogy meg fogják indítani a hitelezést a magyar gazdaságban, mert ma a kis- és középvállalkozók nem vagy csak nagyon magas kamattal jutnak kölcsönhöz.

Az európai válság elvitte azt a GDP-növekedést, amelyet 2011-ben sikerült elérni – így reagált arra, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 2012-ben 1,7 százalékkal volt kisebb, mint az előző évben. Hozzáfűzte, hat gazdasági mutatóból öt – az államadósság alakulása, a költségvetési hiány, a külkereskedelmi mérleg, a folyó fizetési mérleg és a foglalkoztatás – rendben van Magyarországon. A hatodik szám a növekedés, amelyet idén be kell indítani – közölte.

Ahhoz az öt országhoz tartozunk, ahol folyamatosan csökken az államadósság. „Ezt az öt országot különleges megbecsülés övezi Európában” – jelentette ki. Arra a felvetésre, hogy az államadósság minden idők második legmagasabb szintjén jár, a miniszterelnök azt felelte: az adósság hullámzik, nem érdemes a havi adatokat nézni, az éves mutatót kell vizsgálni. Magyarország ahhoz az öt európai uniós országhoz tartozik, amely folyamatosan csökkenti az államadósságát - jelentette ki, ismét egyértelművé téve, hogy szerinte ha az államadósság nincs csökkenő pályán, akkor nem lehet munkahelyeket létrehozni, nem lehet beindítani a növekedést. „Továbbra is óvom a magyarokat azoktól a szirénhangoktól, amelyek azt mondják, hogy az államadósság növelésének az árán kell a gazdaságot működtetni” – tette hozzá.

Összességében helytállt Magyarország az uniós költségvetési ciklusról szóló tárgyalásokon. Az elmúlt két évben olyan változásokat hajtottunk végre, amelyekkel megalapoztuk a bizalmat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás ügyében Orbán Viktor azt mondta, valóban vannak olyan elemei a magyar költségvetésnek – például az új autópályadíj-rendszer és a pénztárgépek összekötése az adóhivatallal –, amelyekről az EU azt gondolja, hogy nem bizonyítható a teljesülésük. „Mi azt állítjuk, hogy természetesen működnek ezek. (...) Bízunk magunkban, eddig is amit vállaltunk, mindig elvégeztük” – hangsúlyozta. A miniszterelnök igennel válaszolt arra a kérdésre, miszerint jó esélyt lát-e arra, hogy a nyáron megszűnjön a túlzottdeficit-eljárás.

Kiemelte: az agrártámogatásokra fordítható direkt támogatások összege nő 480 milliárd forinttal a következő hét évben, ezt az összeget a gazdák kapják meg, területi alapon, tehát biztosan célba ér. Ezzel kapcsolatban elmondta: mióta Magyarország belépett az Európai Unióba, a magyar gazdák folyamatosan kevesebb támogatást kaptak, mint a régebbi tagállamokban élők, most azonban sikerült elérni, hogy 2014 és 2020 között Magyarország is megkapja azt, amit a nyugat-európaiak, vagyis nincs többé versenyhátrány.

Orbán Viktor felsorolta: megindult a munkahelyvédelmi akcióterv, megemelik a közmunkások számát, „tárgyalunk nemzetközi befektetőkkel”, és a legfontosabb, hogy meg fogják indítani a hitelezést – közölte.

Az IMF-tárgyalással kapcsolatban egyébként úgy fogalmazott: „mi szívesen megállapodtunk volna, ha tudtunk volna, de ez idáig nem tudtunk”.
 

 

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!