Az ország érdeke az előre hozott választás

Megkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka. A parlament feloszlatására vonatkozó MDF-es határozati javaslat szavazását mérsékelt érdeklődés kísérte, hiszen a végeredmény előre borítékolható volt. A kérdés azonban továbbra is nyitott maradt, hogy a jelenlegi parlamenttel és kormánnyal búcsúztatjuk-e a 2008-as évet. A kdnp.hu Harrach Pétert, az országgyűlés kereszténydemokrata alelnökét a parlamenti évad lehetséges forgatókönyveiről kérdezte.

kdnp.hu: A parlamenti ülésszak sok tekintetben rendkívülinek ígérkezik. Ön szerint reálisan milyen forgatókönyvekkel kell számolni, és ezek közül melyik megvalósulását tartja a legesélyesebbnek?

– A parlament feloszlatása lenne a leggyorsabb megoldása a jelenlegi helyzetnek. Ehhez azonban kell a teljes ellenzék együttes döntése – ide értve az SZDSZ-t is. A volt kisebb kormánypárt már előbb világossá tette, hogy erre nem hajlandó. Az MDF mégis benyújtotta a javaslatot. Ezzel bizonyította, hogy annak csak kommunikációs haszna érdekli, és az sem zavarja, ha ebből Gyurcsány Ferenc kerül ki győztesen. Az SZDSZ szavazásával igazolta, hogy számára a jelenlegi helyzet a lehető legkedvezőbb, hiszen a mérleg nyelve marad, nagy zsarolási lehetőséggel. Az egyik forgatókönyv szerint így húzzák ki 2010-ig. Ez az, amit nem kívánunk Magyarországnak. Másik lehetőség, hogy a „liberálisok” előbb-utóbb kierőszakolják Gyurcsány távozását és visszatérnek a kormányzásba – ha kell szakértői kormánynak nevezve azt. Harmadik lehetőség, hogy később, például az európai képviselőválasztással egy időben kívánják tartani az előrehozott parlamentit. Ezt azonban csak akkor, ha biztosak az 5 százalékos küszöb megugrásában és reménykedhetnek a Fidesz jelenlegi támogatásának csökkenésében. Ne hagyjuk ki a lehetőségek közül azt, amivel gyakran találkozunk a politikában, a váratlan fordulatokat.
kdnp.hu: Tehát nem merne fogadni a kormány bukására?
– Ha a fogadás játék, örömmel teszem, ha politikai jóslat, akkor tartózkodom tőle. A nyomás nagy a miniszterelnökön, de ö szinte betegesen élvezi az ilyen helyzeteket, nem fogja magától mondani, na ebből elegem van. A megoldás elsősorban az SZDSZ illetve a szocialisták kezében van, elvégre ők is megtáltosodhatnak.
 
kdnp.hu: Sokan kételkednek az SZDSZ valós ellenzéki szerepvállalásában…
 
– Egy ismert fideszes politikus nem régen azt mondta, Gyurcsány leváltása érdekében az ördöggel is szövetkezünk. Ezt azzal a megjegyzéssel tudom elfogadni, hogy világossá kell tennünk, ezután sem tekintjük angyalnak őket. Szó sem lehet arról, hogy a kormányt buktató taktikai megállapodásokon túl bármiféle szövetséget kössünk legnagyobb eszmei ellenfelünkkel.

kdnp.hu: Lehet-e ebben a bizonytalan helyzetben érdemi munkára készülni?

– A Kereszténydemokrata Néppárt bármilyen bizonytalan is a helyzet érdemi munkára készül. A KDNP a Gyurcsány kormány alatt folyamatosan felelős ellenzéki szerepet töltött be, ezután is ezt teszi. Bírálja, amikor bírálni kell a kormányt, s közben használható javaslatok előterjesztésével próbál jobbítani az ország, az emberek helyzetén. A KDNP kidolgozta és beterjesztette hazánk legsúlyosabb problémáira megoldást kínáló javaslatait. Benyújtotta a családi adózásról, a nyugdíjrendszer reformjáról, a földtörvényről szóló koherens, hatástanulmányokkal, háttérszámításokkal alátámasztott törvényjavaslatát. De nemcsak törvényjavaslatok kidolgozásával, hanem különböző mozgalmak elindításával is próbált egy-egy problémán, igazságtalan, méltatlan helyzeten javítani, számos esetben az Alkotmánybírósághoz fordult, más kérdésekben pedig a közvélemény erejére támaszkodott, például a tavaszi népszavazás alkalmával. A KDNP a továbbiakban is vállalja ezt a politikai magatartást. Nem adjuk fel a reményt.
kdnp.hu: Túl sok előjel nem utal arra, hogy a kormánytöbbség elfogadja a KDNP bármely javaslatát, hiszen eddig két határozati javaslattal sikerült áttörni az elutasítás falát.

– Ez nem tántorítja el a KDNP-t attól, hogy az ország helyzetének javításán, az emberek életének jobbításán dolgozzon. Akkor is tesszük a dolgunkat, ha egy adott pillanatban munkánknak nincs kézzelfogható eredménye. Ellenzékben, főleg egy ilyen kormány esetén a legtöbb, amit tehetünk, a közgondolkodás, a társadalmi tudat formálása az általunk fontosnak tartott értékek életben tartása, minél többekhez eljuttatása.
kdnp.hu: Az Orbán kormányban minisztersége idején több olyan programot elindított, amelyek nem aktuálpolitikai, hanem hosszú távú stratégiai célkitűzéseket fogalmaztak meg, például a demográfiai helyzet megváltoztatása, a szociális támogatások igazságosabbá tételére. Történt-e ezekben az elmúlt hat évben előrelépés?
– Gondolom ezt egy költői kérdésnek szánta. Ezekben az ügyekben az elmúlt hat esztendőben csak visszalépés történt. Az Orbán-kormánynak talán az egyik legnagyobb eredménye az volt, hogy egy kiszámítható világot teremtetett. Olyan koncepcionális változtatásokba fogott, amelyeknél nemcsak az első, a második, de a tizedik lépést is pontosan ismerte. Az őszödi beszéd óta tudjuk, ezzel a jelenlegi kormány és kormányfő semmiképpen nem büszkélkedhet. Az Orbán-kormány alatt a nyugdíjak – a rendszerváltozás óta először – reálértéken emelkedtek, az intézményi rendszer fenntartható és tervezhető volt. A családtámogatási rendszerrel kapcsolatos intézkedések hátterében olyan általános társadalompolitikai megfontolások voltak, amelyek egy egészséges társadalom kiépítését szolgálta. Például a munka társadalmi megbecsülése, amelynek egyik eszköze, hogy munkára késztető támogatásokat adtunk, azokat támogattuk, akik dolgoztak. Úgy igyekeztünk késztetni a családokat kötelességeik teljesítésére, hogy bevezettük az iskoláztatási támogatást, így azok a szülők is iskolába járatták gyerekeiket, aki ezt ma nem teszik. Egy igazságos és kiszámítható társadalom építése volt a célunk, s ezt a társadalmi normák és közösségek megerősítésével kívántuk elérni. Ezeket az elképzeléseket ma nem látjuk érvényesülni. Ma egy olyan eszmeiség uralkodik, amely nem a közösségeket, nem a normákat erősíti, hanem az atomizált, individualizált társadalomban gondolkodókat, amely a hagyományos értékek tiszteletét elveti. Ha egy szóval, és persze meglehetős jó indulattal akarnám jellemezni, akkor azt mondanám ez egy érték-közömbös gondolkodásmód.

kdnp.hu: Gyakran elhangzik, hogy az ország romokban hever, s nap mint nap tapasztaljuk, hogy Magyarországon a közlekedéstől kezdve az oktatásig, a rendvédelemtől a közigazgatásig semmi sem működik tisztességesen. Ha sikerülne elérni az előrehozott választásokat, az új kormánynak lesz-e ereje és bátorsága ahhoz, hogy megtegye a helyzet megváltoztatásához szükséges lépéseket.
 
– Nem véletlenül mondjuk, hogy nem az kérdés, hogy szakértői, vagy nem szakértői a kormány, hiszen ma Magyarországon egyértelműen egy olyan válságmenedzselő kormányra van szükség, amelyik a különböző társadalmi csoportokkal megkötött megegyezés alapján rendbe teszi az országot. Ezért fordult Orbán Viktor a gazdasági élet szereplőihez, a nyugdíjasokhoz.
 
kdnp.hu: Mennyi időre van szükség ahhoz, hogy nagyjából egyensúlyba kerüljön az ország és elindulhasson egy felfelé vezető úton?
 
– Jó a distinkció, mert azt mondta nagyjából, és nem azt, hogy teljesen. A fejlődés megindulásához egy két évre van szükség, s a kibontakozáshoz még több idő kell. Nyilván nem lehet egy csapásra mindent megváltoztatni, ki kell emelni néhány területet, elsősorban a gazdaságot és a nagy társadalmi feszültségeket okozó problémákat. Meg kell szüntetni a szociális ellátórendszer anomáliáit, helyre kell állítani a megrendült közbiztonságot, rendbe kell tenni az oktatást, az egészségügyet és még sorolhatnám. A bajok egy részének megoldásához pénzre van szükség, de sok olyan intézkedést lehet hozni, ami nem függ a pénztől, egyszerűen rátermett, a problémákat értő és figyelő kormányzatot igényel. Minden területen lehet rendet teremteni, rendezetté tenni az országot. Egy jó kormány munkája már az első időszakban is érzékelhető változást hoz. Ha az elvárt javulás megindul, ha az emberek reményt látnak, ha önbizalom ébred bennük, ha ismét fel tudjuk emelni a fejünket az már komoly dolog, hiszen a remény önmagában is gyógyít és erősít. Reméljük, hogy többségben vannak azok a választópolgárok, akik velünk együtt hisznek ebben, akiket még nem butított el a hazugság, a média- és a reklámvilág.
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!