Az ország erősebb, mint a válság kirobbanásakor

A KDNP alelnöke szerint javul az ország gazdasági eredménye, és ennek, valamint az államadósság csökkentésének is része lehetett abban, hogy Magyarország viszonylag jól vészelte át az utóbbi hetek piaci turbulenciáit. Rétvári Bence az elmúlt hetek gazdasági adatai alapján az MTI-nek úgy fogalmazott: az ország erősebb, mint a válság kirobbanásakor. A politikus kifejtette: több területen és több hónapja produkál pozitív számokat a magyar gazdaság.

A foglalkoztatás, a bérszínvonal, a termelés és a kereskedelem területén is hónapok óta biztató adatok látnak napvilágot, s álláspontja szerint ennek egyik fő oka az új adópolitika. Kiemelte, a javuló gazdasági eredményeknek és az államadósság csökkentésének is része lehetett abban, hogy Magyarország viszonylag jól vészelte át az utóbbi hetek piaci turbulenciáit.
    
Az adatok közül példaként említette, hogy az idei év második negyedévében 3 millió 809 ezer ember állt munkában, ami 30 ezerrel több a tavaly ilyenkor mért számoknál. A foglalkoztatás bővülése mellett a munkanélküliek száma csökkent, hozzátéve, hogy az egy évvel korábbihoz képest 13 ezerrel kevesebb, 461 ezer a munkanélküliek száma. Ez a válság idején uniós szinten átlagosnak mondható, 10,8 százalékos munkanélküliségi rátát jelent.
    
Rétvári Bence szólt arról is, hogy 2011 első felében a 2010-es teljes évi létszám mintegy 75 százaléka, azaz 136.865 ember dolgozott támogatott közfoglalkoztatásban, átlagosan valamivel több mint két hónapot. Ez is hozzájárul a kormány legfőbb céljához, hogy minél több munkára képes, hátrányos helyzetű álláskereső kerüljön be a legális munkavállalás világába.
    
Kitért továbbá arra, hogy idén májusra a bruttó átlagkereset 211 ezer forintra nőtt, ami 6,7 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest. Ez alapozta meg a kiskereskedelmi forgalom bővülését is, ami jelzi, hogy a lakosság életszínvonala nem csökken, hanem kis mértékben javul. A belső gazdasági adatok azt mutatják, hogy Magyarország bizonyosan elindult a 2008-ban kezdődött válságból kivezető úton. Ha nem érik a magyar gazdaságot jelentős külső negatív hatások, stabil növekedés várható. Ugyanakkor sok tekintetben a magyar gazdaság a külföldi pénzügyi folyamatoktól függ, így a további adatokat a nemzetközi gazdasági események jelentősen befolyásolhatják.
    
Arra, hogy Semjén Zsolt KDNP-elnök a napokban jövőbeni célként jelölte meg a személyi jövedelemadó bevallásának megszüntetését, Rétvári Bence azt mondta: e kijelentés azon alapul, hogy az egykulcsos, arányos adózás miatt mindenkinek minden jövedelméből ugyanolyan mértékű adót kell levonni, ezért az adminisztráció jelentősen csökken, illetve az adózó oldalán meg is szűnik. Az egyszerűbb formátumú adóbevallásra csak azoknak lesz szüksége, akik valamilyen speciális kedvezményt vesznek igénybe.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!