Az országnak nyugodt, mérsékelt, jobbközép irányvonalra van szüksége

A kormány az utóbbi időkben elfelejtett beszélni a fiatalokhoz, és a mi feladatunk lehet az, hogy elmondjuk a fiataloknak, mit tett értük a kormány és hogy a kormány számít rájuk – közölte Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség új elnöke a Mandinernek adott interjúban. Úgy véli: kormányzati ifjúsági szervezetként felelősségük becsatornázni a generációjuk véleményét a döntéshozók felé.

Az IKSZ elnöke a szervezet által felkarolt témákkal kapcsolatban elmondta: korábban már bejelentették a „Netet nekünk!” programot, ami a fiatalok internethez és informatikai eszközökhöz jutását biztosítaná. Fontos témájuk még a HÖK-rendszer átalakítása, az egyetemi politizálás engedélyezése, illetve nemrégiben a feliratos filmek mellett álltak ki a fiatalok nyelvtanulása érdekében. Ezek mellett szeretnének egy konferenciát szervezni az esetleges magyarországi olimpia kapcsán is.

Nacsa Lőrinc szerint a következő évek nagy feladata mindkét oldal számára a szélsőségek ellen harcolni, ez az IKSZ-ben is kiemelt feladat lesz. Mind a szélsőjobboldali, gyűlöletkeltő és feszültségeket fokozó politikával szemben, mind a szélsőbaloldali ötletekkel szemben. Fel kell hívni arra a figyelmet, hogy a szélsőségek a feszültségkeltés mellett igazi választ nem nyújtanak a problémákra. Az országnak nyugodt, mérsékelt, jobbközép irányvonalra van szüksége, nem pedig szélsőségekre. Mint fogalmazott: fontos feladatuk lesz a fiatalok ilyen irányú megszólítása.

Közölte azt is: „A Fidelitashoz hasonlóan mi is 2008 óta mondjuk, hogy engedélyezni kellene az egyetemi politizálást, de újabb és újabb falakba ütközünk. Pedig a hallgatókat érintő témákban rendezett közéleti viták segítenének abban, hogy megismerjék a különböző ifjúsági szervezetek nézőpontjait. Például egy közgazdasági egyetemen érdekelheti a fiatalokat, hogy mit gondolna a szervezetek a fenntartható nyugdíjrendszerről, egy bölcsészettudományi egyetemen meg mondjuk azt, hogy mi a véleményük a kultúráról.” Beszélt az önkritika szükségességéről is. Mint mondta: végig kell gondolni, hogy a következő három évben mi az, amit tovább kell vinni a korábbi módszerekből és mi az, amit nem.

A kormány fiatalokat segítő intézkedései közül kiemelte az ifjúsági garancia programot és a GYED Extrához kapcsolódó diplomás GYED-et, a családi adókedvezményt, a fiatal házasok támogatását és az Új Nemzedék Központ „Rólad szól!” elnevezésű konzultációját, ami pont arra irányul, hogy megszólítsa a fiatalokat. Egy másik kérdésre válaszolva beszélt az IKSZ Gyere haza! programjáról is, melynek keretein belül már eddig is több száz fiatal kérdésére, problémájára próbáltak választ keresni, tanácsot adni, nekik itthon munkát, lehetőséget találni, sokszor eredményesen. Ezt a megkezdett munkát is folytatni szeretnék.

Nacsa Lőrinc elmondta: az IKSZ nagyon sokat köszönhet a korábbi vezetőknek, így Rétvári Bencének, Stágel Bencének, Gaal Gergelynek és Hollik Istvánnak. Ők építették fel és alakították aktív politikai közösséggé a szervezetet, de elérkezett az idő a fiatalításra. Hozzátette: ez meg is látszik a jelenlegi elnökségen, amelynek átlagéletkora jóval fiatalabb a korábbi elnökségénél, ami új lendületet adhat a szervezetnek.

Arra a kérdésre, hogy mennyire élő szervezet az IKSZ, az elnök közölte: „Élő a szervezet, erősek vagyunk Budapesten, de vannak nagyon erős vidéki központjaink is. Ez abban is megmutatkozik, hogy az alelnökök nagy része is vidéki. Nagyon jók a kapcsolataink a karitatív szervezetekkel, rendszeresen részt veszünk gyűjtésekben. Jelenleg is folyik egy ilyen akciónk, tartós élelmiszert, illetve pénzgyűjtést a kárpátaljai magyar szervezetek számára. De szeretnénk még szorosabbra fűzni az együttműködést a szakkollégiumokkal, egyházi és civil szervezetekkel.”

A teljes interjút itt olvashatják el.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!