Az ortodox egyház most ünnepli a Húsvétot

Az ortodoxoknál erre a hétvégére esik a kereszténység legnagyobb ünnepe. Dmitrij Medvegyev és Vlagyimir Putyin közel hatezer hívővel együtt köszöntötte az ortodox húsvétot vasárnapra virradóra a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban. Az orosz ortodox egyház 1996-ban újjáépített főtemplomából a Kirill pátriárka vezette liturgiát élő adásban közvetítette az állami televízió. Az ortodox húsvéti szertartás a Julián naptár szerinti nagyszombaton kezdődött Oroszország-szerte, valamennyi ortodox templomban.

Éjfél előtt a templomon kívül haladt a gyertyás körmenet, majd éjfélkor Kirill pátriárka kihirdette: „Krisztus feltámadt”, amelyre a több ezer hívő „valóban feltámadt!” kiáltással válaszolt.

A húsvéti szertartáson - amint az 2001 óta hagyománnyá vált - ezúttal is részt vettek az állami vezetők. Dmitrij Medvegyev leköszönő államfő feleségével együtt érkezett az ünnepi szertartásra. Vlagyimir Putyin kormányfő, megválasztott államfő egyedül állt az oltár melletti díszhelyen.

Kirill pátriárka elsőként az állami vezetőket köszöntötte húsvét alkalmából a szertartás végén, és gazdagon díszített tojásokkal ajándékozta meg őket.

A pártállam megszűnése után 22 évvel már több mint 30 ezer ortodox templom működik Oroszországban.

Az ortodox húsvét vasárnapján a hagyományok szerint a temetőkbe is ellátogatnak az emberek, valamint családi körben ünnepelnek. Ilyenkor az ünnep előtt megszentelt, általában túróval készült édes kuliccsal (kaláccsal) kínálják a vendégeket, díszes tojást ajándékoznak egymásnak.

A románok 99 százaléka megünnepli a húsvétot és 84 százaléka részt szokott venni a feltámadási istentiszteleten – derült ki abból a felmérésből, amelyet az IRES közvélemény-kutató intézet készített az ortodox húsvét alkalmából. A román ortodox egyház 16 és fél millió tagja, valamint a görög katolikus egyház csaknem 200 ezer híve vasárnap ünnepli a húsvétot Romániában.

Romániában 2002-ben a lakosság 87 százaléka ortodox vallásúnak, 1százaléka pedig görög katolikusnak vallotta magát. A tavalyi népszámlálási adatokat még nem hozták nyilvánosságra.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!