Bagdy Gábor nyitotta meg a 41. Egynyári Virágbemutatót a Margitszigeten [+galéria]

Bagdy Gábor kereszténydemokrata főpolgármester-helyettes nyitotta meg a FŐKERT Nonprofit Zrt. az idén immár 41. alkalommal megrendezett Egynyári Virágbemutatóját a Margitszigeten, amelynek tematikája az idei Arany János 200 emlékévhez és a Társaság fennállásának 150. évfordulójához kapcsolódott.


A FŐKERT Nonprofit Zrt. 41. Egynyári Virágbemutatója a Margitszigeten (KDNP Fotó: Váli Miklós)

A hagyományos szakmai rendezvény megfelelő lehetőséget biztosított arra, hogy a szakma képviselői megvitassák az év tapasztalatait az egynyári növények termesztésében és fenntartásában.

A városszerte elhelyezkedő, összesen 11 500 m2-nyi virágágy felületekre idén mintegy 210 fajtából több mint 250 000 darab egynyári növényt ültetett a FŐKERT. A kiültetett egynyári növények nagy százaléka a budapesti klímát jól tűrő magyar fajtából került ki, a parki kiültetések egynyári növényanyagát teljes egészében a FŐKERT Nonprofit Zrt. saját termesztőtelepén állította elő.


A FŐKERT Nonprofit Zrt. 41. Egynyári Virágbemutatója a Margitszigeten (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Legnagyobb százalékban begóniákat, pistikéket és verbénákat láthatunk a kiültetésekben. Jelentős számban kerülnek a közterületekre verbénák, bársonyvirágok és zsályafélék, valamint egyre több évelő dísznövény, úgy mint kasvirág, kúpvirág és az évelő díszgyertya.


A FŐKERT Nonprofit Zrt. 41. Egynyári Virágbemutatója a Margitszigeten (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Az egynyári felületek dekorációs értéküknél fogva nagy fontossággal bírnak, így nem meglepő, hogy a margitszigeti zöldfelületi fejlesztések a virágágyakat is érintették. A margitszigeti Centenáriumi emlékmű körüli ágy megújult és a vizes világbajnokság tiszteletére FINA logót formáz. Az újonnan létesült Casino Promenád mentén nagyméretű, a sétánnyal összhangban szerkesztett virágágyat alakítottak ki a régi kisebbek helyett. A Thermal Hotel mellett átalakult ún. elosztótér mellett a korábbihoz képest egy nagyobb és frekventáltabb helyen alakított ki a FŐKERT egynyári virágfelületet.


Bagdy Gábor kereszténydemokrata főpolgármester-helyettes köszöntőt mond a FŐKERT Nonprofit Zrt. 41. alkalommal megrendezett Egynyári Virágbemutatóját a Margitszigeten (KDNP Fotó: Váli Miklós)
 

Bagdy Gábor köszöntője:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Tarlós István főpolgármester úr nevében köszöntöm Önöket itt a Margitszigeten, a 41. Egynyári Virágbemutatón.

Nagy öröm számomra, hogy ma itt lehetek, hiszen a Főváros egy évek óta tartó fejlesztésének ért a végéhez, ugyanis a Vizes Világbajnoksághoz kapcsolódó beruházások egyik utolsó fázisaként teljesen megújult Margitsziget. Ennek keretében megszépült a közkedvelt Palatinus strand és a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda is, kiépült a teljes csatornázási rendszer, megújultak a sétaútvonalak, a zöldfelületek, a közvilágítás és bővültek a parkolóhelyek is.

Gyönyörűen illeszkedik a fejlesztések sorozatába ez a mai nap is, hiszen az évenként megrendezett bemutató alkalmával mindig új és különleges virágokkal gazdagodik a Sziget.

A múlt héten láthatta a közönség a Sziget egy másik újdonságát is. Tarlós István főpolgármester úr ugyanis csütörtök este átadta a Főváros első fénykertjét és bemutatták a zenélő szökőkút multimédiás bővítését is.

A szökőkút vízfüggönyén mostantól minden este magyar történelmi személyiségek és hírességek fotói jelennek majd meg, míg a sziget északi oldalán kialakított fénykertben a 100-140 éves fák lombjaira vetítenek színes fényjátékot.

A Margitsziget a megújulás után végre a város igazi zöld szigete lehet. A parkok, közterületek egyre inkább nagy szerepet kapnak a városok életében, hiszen az itt lakók igazán igénylik életterükben a természetközeliséget. Budapest egyre zöldülő közterei a város oázisaként működnek, melyeket a lakók egyre intenzívebben és sokoldalúbban használnak az év minden napján.

A Főváros vezetése az elmúlt években azon dolgozott, hogy egy élhetőbb, zöldebb, barátságosabb, szebb város jöhessen létre. Fontos számunkra, hogy a hosszú évek mozdulatlansága után végre érzékelhetővé, kitapinthatóvá váljon a város gyarapodása, fejlődése. Célunk, hogy az itt élők és a külföldiek egyaránt közösségi élettől pezsgő, dinamikusan fejlődő városként tekinthessenek Fővárosunkra.

Budapest és persze a Margitsziget íróink, költőink életében is nagy szerepet játszott, művészetükre is nagy hatással volt. Szerb Antal így ír a Szigetről:

„Margitsziget. A keskeny parkban, hol jobbra is, balra is láthatja felcsillanni olykor a Dunát, a mulandóság folyamát, a szinte már túlságosan szép virágágyak között, az alsó és a felső vendéglők között, itt szoktunk gyermekek lenni és itt szoktunk megöregedni. Itt öregedett meg a pestiek legnagyobb költője, Arany János is.”

Nem csupán a Sziget leírása, hanem Arany János említése miatt is érdekes ez a gondolat, hiszen a Virágbemutató mellett egy másik fontos eseményre is emlékezünk ma, ez pedig Arany János születésének 200. évfordulója, így a bemutatásra kerülő virágágyak motívumrendszere is erre a tematikára, az Arany János Emlékév köré épül.

A költő nevével összeforrt a Sziget neve, ugyanis 1877-82. között minden nyarat a Margitszigeten töltött, minden szegletét bejárta. Itt született életműve kiemelkedő darabja, az Őszikék-ciklus, de szerepel a Sziget a Toldi szerelmében is. Arany kötődése a helyhez annyira ismert volt, hogy temetésén a koporsóját a margitszigeti tölgyek leveleiből font koszorú övezte, később pedig a Margit-szigetről áttelepített tölgyeket ültettek a sírja fölé.

Azt gondolom mindannyian megértjük a Margitsziget iránti rajongását, kívánom, hogy minél több időt tölthessenek ezen a gyönyörű helyen. Köszönöm Szabó József vezérigazgató úr és persze mindenki munkáját, aki azon dolgozik, hogy még szebb legyen Budapest egyik büszkesége, a Margitsziget.

Zárásképpen hadd idézzek egy részletet Arany János A tölgyek alatt c. verséből, amely szintén a margitszigeti kötődésének emblematikus alkotása.

„A tölgyek alatt
 Szeretek pihenni,
 Hova el nem hat
 Város zaja semmi.
 Zöld lomb közein
»Áttörve« az égbolt
 S a rét mezein
 Vegyül árny- és fényfolt.

 A tölgyek alatt
 Oly otthonos itten!
 Évem leapadt:
 Ime, gyermek lettem,
 Mint mikor a tölgy
 Sudarát megmásztam,
 Hol seregély költ –
S vígan madarásztam.”

Köszönöm, hogy meghallgattak!


Tekintse meg a virágbemutatón készült fotógalériánkat!

Bagdy Gábor nyitotta meg az Egynyári Virágbemutatót a Margitszigeten

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!