A baloldalnak most már papírja is van a hazudozásról

Rendben folyt az országgyűlési választás az észak-amerikai magyar külképviseleteken, ahol az időeltolódás miatt szombaton lehet szavazni Magyarország külképviseletein, helyi idő szerint 6 és 19 óra között. Konszenzus van a nagy közvélemény kutató cégek között arról, hogy a Fidesz-KDNP nagy fölénnyel nyeri a pártlisták versenyét. A Fidesz szerint a szocialistáknak most már papírjuk is van arról, hogy hazudtak.

Rendben zajlik a voksolás az észak-amerikai magyar képviseleteken
 
Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt szombaton lehet szavazni Magyarország külképviseletein, helyi idő szerint 6 és 19 óra között. Itt azok a magyar állampolgárok adhatják le voksukat, akik magyarországi lakhellyel rendelkeznek, a választás napján az adott külföldi városban tartózkodnak, valamint március 29-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe és jelezték, hogy mely városban kívánnak szavazni.
 
New Yorkban, ahová 808 szavazót várnak, délig mintegy 250-en voksoltak – tájékoztatta Dán Károly főkonzul az MTI-t. „Egyenletesen jönnek a szavazók reggel 6 óra óta, rendkívüli esemény nem történt" – jelentette ki a New York-i misszióvezető.
 
Sándor István washingtoni konzul az MTI-nek elmondta, hogy az amerikai fővárosban működő magyar nagykövetségen rendben folyik a szavazás. Ott délig 123-an szavaztak a névjegyzékben szereplő 291 választópolgár közül.
 
A nyugati parti Los Angelesben Kálmán László konzul tájékoztatása szerint az urnanyitás után eltelt három órában a választói jegyzékbe felvett 314 jogosult 5 százaléka adta le a voksát, a választás rendben, a jogszabályoknak megfelelően zajlik.
 
Torontóból Szabó Stefánia főkonzul az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a kanadai nagyvárosban jó hangulatban folyik a szavazás, az első voksoló már háromnegyed hatkor jelentkezett. A választói névjegyzékben szereplő 289 szavazóból délig 107-en adták le a szavazatukat. A főkonzul elmondta, hogy a szavazás lebonyolítása során jelentkeztek típushibák. Például előfordult, hogy valaki úgy akart szavazni, hogy korábban nem vetette fel magát a külképviseleti névjegyzékbe és olyan, voksolásra jelentkezett választópolgár is volt, aki ugyan szerepelt a listán, de nem hozott magával érvényes magyar igazolványt, csak kanadait.
 
Ottawában Lemák Ella, a külképviseleti választási iroda vezetője szerint fél hét óta zökkenőmentesen megy a választás. Délig a 93 jogosult közül 31-en szavaztak.
 
Latin-Amerikában, ahol szintén megkezdődött a szavazás, Brazíliavárosban 12-en, Sao Paulóban 24-en, Buenos Airesben 35-en, Santiago de Chilében pedig 19-en, Havannában 30-an, Mexikóvárosban pedig 22-en szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben.
 
A közvélemény-kutatók szerint nagy fölénnyel vezet a Fidesz
 
A Tárki és a Századvég egyaránt 51 százalékos listás eredményt vár a Fidesznek, a Nézőpont 47-et, az Ipsos 42,5 százalékot, a Medián pedig 41 százalékot – olvasható a kozvelemenykutatok.hu honlapon.A Fidesz szerint az MSZP kétségbeesettségében hazudozik, és erről "most már papírjuk is van".
 
A tájékoztatás szerint, a voksolás előtt egy nappal a közvélemény-kutató intézetek utolsó választási előrejelzései is napvilágot láttak. A Tárki és a Századvég a biztos szavazó pártválasztók adatait, a Nézőpont Intézet a potenciális aktív szavazókat, míg az Ipsos és a Medián egy szakértői becslést közölt a szavazatok várható eloszlásáról.
 
Mindezek szerint, a Nézőpont, az Ipsos és a Medián 28-29 százalékra prognosztizálja a Kormányváltó Összefogás listáját, a Századvég 25 százalékot vár, míg a Tárki csak 21 százalékot.
 
Az ötből négy intézetnél biztosnak tűnik, hogy a „kormányváltók" megelőzik a Jobbikot, egyedül a Tárkinál van hibahatáron belül a két lista támogatottsága – fűzik hozzá.
 
A Jobbikot a Medián becsüli a legmagasabbra 23 százalékkal, míg a Századvég a legalacsonyabbra 18 százalékkal. Ennek alapján az várható, hogy a Jobbik meg tudja ismételni a négy évvel ezelőtti teljesítményét – értékel a portál.
 
Az ötből négy intézet azt várja, hogy az LMP bejut a parlamentbe, egyedül a Medián mér öt százalék alatti listás szavazati arányt a zöld párt esetében – közölte a kozvelemenykutatok.hu.
 
A kozvelemenykutatok.hu oldalt azért hozta létre a Nézőpont Elemzőintézet Nonprofit Kft. Közvélemény-kutató Műhelye, hogy a Magyarországon politikai közvélemény-kutatásokat rendszeresen publikáló intézeteket, módszereiket és eredményeiket bemutassa a politika iránt érdeklődők számára.
 
A baloldalnak most már papírja is van arról, hogy hazudozik
 
Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kimondta: Karácsony Gergely és Bárándy Gergely ellenzéki képviselők jogsértést követtek el, amikor választási csalással vádolták meg a Fideszt. Hozzátette, a bizottság egyértelműen megállapította, hogy a PM és az MSZP nem igazolt állításokkal próbálta befolyásolni a választókat, és ezzel súlyosan megsértette a választási eljárás több alapelvét.
 
A kormánypárti képviselő reméli, hogy a döntés visszatart minden szervezetet attól, hogy „folyamatosan választási csalást kiáltsanak". Mindenkinek iránymutató kell, hogy legyen: a bizonyítékok nélküli választási csalással riogatás jogellenes cselekmény – fűzte hozzá.
 
Gulyás Gergely elmondta azt is: a baloldalon pánikhangulat van az előrejelzések miatt. Arra kérte a szocialistákat, hogy saját kétségbeesettségüket ne ragasszák át a választóikra, és ne akarják a választásokat mint a demokrácia ünnepét elrontani.
 
Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója az NVB döntését úgy kommentálta: a baloldalnak most már papírja is van arról, hogy hazudoztak.
 
A vasárnapi választással kapcsolatban azt mondta: az elmúlt négy évben azért tudtak cselekedni, mert egységes és erős parlamenti és társadalmi többséget tudott a kormány maga mögött. Ennek az erős többségnek köszönhető egyebek mellett a gazdasági fordulat, a rezsicsökkentés és a munkaalapú társadalom megteremtése is – tette hozzá.
 
A sajtótájékoztatón újságírói felvetésre szóba került, hogy a Demokratikus Koalíció szombaton közölte: információjuk szerint a Fidesz arra készül, hogy éjjel közmunkásokkal a baloldali ellenzék plakátjait eltávolíttatják. Kocsis Máté erre úgy reagált: a baloldal mindenféle aljas hazugságot megpróbál bedobni, semmi ilyesmire nem készül senki.
 
Összegzés a választási felkészülésről
 
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választás Iroda (NVI) elnöke elmondta: vasárnap reggel 6-tól este 7-ig lehet szavazni Magyarországon 3176 település 10 386 szavazókörében; a névjegyzékbe 8 millió 19 ezer 566 választópolgárt vettek fel, ebből átjelentkezéssel 120 304 szavazhat, a 97 külképviseleten pedig 28 162.
 
Emlékeztetett: négy évvel ezelőtt 8800-an jelezték az első forduló előtt, hogy külképviseleten kívánnak szavazni, most több mint háromszor ennyien, és duplájára nőtt azok száma is, akik nem a lakóhelyükön kívánnak voksolni, hanem egy másik magyarországi településen. 
 
Pálffy Ilona elmondta: az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton megkezdődött a szavazás, egyelőre semmilyen rendellenességről nem kaptak hírt.
 
Magyarországon 3176 település 10 386 szavazókörében várják a szavazókat, összesen 106 egyéni választókerületben választanak egyéni választókerületi képviselőket, 93 mandátumot pedig országos listán osztanak szét a pártok között.
 
A péntek 16 órai határidőig több mint 60 ezren igényeltek mozgóurnát, további igényléseket már csak a szavazás napján 15 óráig lehet benyújtani a szavazatszámláló bizottságnál.
 
Az NVI elnöke kitért arra, hogy „elterjedtek olyan hírek", hogy azok a határon túliak, akik levélben szavazhatnak, a választásig lakóhelyet létesítenek Magyarországon, hogy így befolyásolják a szavazást. Pálffy Ilona felhívta a figyelmet: ha valaki átvette a levélszavazási csomagot, és ezt követően létesít Magyarországon állandó lakcímet, csak egyéni jelöltre voksolhat vasárnap. Összesen 79 ilyen választópolgár van, a legtöbben, heten Vásárosnaményban létesítettek lakhelyet – tette hozzá.
 
Arra a kérdésre, hogy aki elveszítette a választásról szóló értesítőjét, hol nézheti meg, hogy hol szavazhat, az NVI elnöke elmondta: ezt lehet ellenőrizni az interneten, a www.valasztas.hu oldalon és a 1818-as telefonszámon.
 
A szavazás este 7 óráig tart, de a 7 órakor sorban állók még szavazhatnak. Amíg valahol sorban állás van, azaz nem zárják le a szavazókörben a voksolást, addig az összes többi szavazókör eredményét sem hozhatja nyilvánosságra a Nemzeti Választási Iroda - mondta. Hozzátette: a sok átjelentkező miatt elképzelhető, hogy csak este háromnegyed 8-ra vagy 8-ra tudják befejezni mindenhol a szavazást, és ezután közölhetik az előzetes eredményeket.
 
Mivel nincs általános kampánycsend, a közvélemény-kutatók a korábbi felmérések eredményét a szavazás napján is nyilvánosságra hozhatják, de az exit pollokat csak 19 óra után lehet közölni. A 19 órai határidő független attól, hogy addig az összes szavazókör bezárt-e.
 
Pálffy Ilona elmondta azt is, hogy délelőtt Patyi Andrással, a Nemzeti Választási Bizottság elnökével tájékoztatta az EBESZ megfigyelőit a választási felkészülésről.
 
Az utolsó 24 órában több mint 30 ezren jelentkeztek át
 
Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Központban tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett: pénteken 16 óráig lehetett átjelentkezni egy másik településre. Az érdeklődők 13.30-kor azt tapasztalták, hogy a túl sok kérelem miatt lelassult a rendszer, a hírekkel ellentétben azonban egy pillanatra sem állt le – hangsúlyozta.
 
Ilyen mértékű átjelentkezési számnál ez a fajta lelassulás teljesen természetes – jelentette ki Pálffy Ilona, hozzátéve, hogy végül minden átjelentkezőt fogadni tudtak.
 
A névjegyzékben 8 019 566 választópolgár szerepel, ebből átjelentkezéssel 120 304 szavazhat. Négy évvel ezelőtt az országgyűlési választás első fordulójában 58 ezren szavaztak – akkor még úgy nevezték – igazolással.
 
Az NVI elnöke elmondta: volt olyan hivatal, ahol a személyesen átjelentkezők egymás kezébe adták a kilincset, és még az online átjelentkezők kérelmeit is fel kellett dolgozni.
 
Elmondása szerint sok volt a hibásan kitöltött átjelentkezés, ráadásul az irodáknak mindenkit ki kellett értesíteniük a kérelem elbírálásáról.
 
Pálffy Ilona elmondta: az NVI tájékoztatást adott valamennyi helyi választási irodának, hogy az átjelentkezéssel kijelölt szavazókörökben, ahol ilyen sokan szavaznak, lehetőség van "megbontani" a szavazatszámláló bizottságokat, akár 4-6 felé is, és több jegyzőkönyvvezetőt is beállítani, több szavazófülkét kihelyezni.
 
Példaként említette a budapesti XIII. kerületet, ahol a kijelölt szavazókörben az állandó lakosokon túl további 3700 választó fog szavazni. Itt ötfelé választják a szavazatszámláló bizottságot, 8 fülke és 9 jegyzőkönyvvezető segíti majd a munkát – mondta.
 
Hozzátette: az ország legnagyobb szavazóköre a főváros XI. kerületében van: a fővárosi 2. számú egyéni választókerület 35. számú szavazókörében az átjelentkezőkkel együtt 5717-en szavazhatnak. A 7. számú egyéni választókerületben 5137-en, a 8. számú egyéni választókerületben 4844-en voksolhatnak.
 
Több mint ötezer szavazási iratcsomagot nem vettek át a külképviseleteken
 
A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak a vasárnapi országgyűlési választáson, ha felvetették magukat a választói névjegyzékbe. Az NVI összesen 195 338 választót vett fel a levélben szavazók névjegyzékére.
 
A levélben szavazók választhattak, hogy postán kérik a szavazási levélcsomagot vagy külképviseleten személyesen veszik át. Az átvételre azonban csak munkanapokon volt lehetőség, pénteken lehetett a levélcsomagokat utoljára átvenni. A pénteken lejáró határidő miatt hat külképviseleten meghosszabbított nyitva tartással várták a választópolgárokat.
 
A külképviseleteknek pénteken, zárás után össze kellett számolniuk, hány szavazási levélcsomagot nem vettek át. Az NVI az MTI érdeklődésére szombaton azt közölte: 5427 szavazási levélcsomag maradt a külképviseleteken.
 
Egy pécsi hiba miatt nem lehetett lezárni a névjegyzékeket
 
Pécsen több mint 400 átjelentkezési kérelmet nem vezettek át péntek délután, emiatt az egész országban „vissza kellett tartani" a névjegyzékek zárását – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szombati, budapesti sajtótájékoztatóján.
 
Elmondása szerint nem sokkal éjfél előtt derült ki a hiba. A névjegyzéket eredetileg 16 órakor zárták volna le.
 
Emiatt több helyi választási irodai munkatárs nem köztisztviselőhöz méltóan elégedetlenkedett, holott minden köztisztviselőnek tudnia kell, hogy választás idején nincs se nappal, se éjszaka, végezni kell a választás feladatait – mondta Pálffy Ilona.
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!