Bátorság elvtársak és elvtársnők, Magyarországon demokrácia van + videó

A nap is másképp süt – kezdte nemzetközi sajtótájékoztatóját a történelmi győzelem után Orbán Viktor hétfőn a Képviselői Irodaházban. Orbán kiemelte: az új kormány gondolataiban a legelső a gazdaság és a közbiztonság, utána jöhet minden más. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, elsődlegesnek tartja „meghonosítani a nemzeti együttműködés kultúráját”, öt nemzeti ügy mentén nemzeti konzultációsorozat indul majd.  Orbán Viktor szerint adóforradalomra van szükség, de idén még a családi elem nem épülhet be a rendszerbe, erre legkorábban jövő év januárjától lehet számítani. A politikai ellenfelek aggályaira válaszolva Orbán Viktor leszögezte: Bátorság elvtársak és elvtársnők, Magyarországon demokrácia van, az emberek azt mondták, hogy a kormány menjen, a demokrácia maradjon.

A nap is másképp süt – kezdte sajtótájékoztatóját a történelmi győzelem után Orbán Viktor hétfőn a Képviselői Irodaházban. A Fidesz elnöke beszámolt arról, hogy első lépésként Navracsics Tibor levelet intézett Bajnaihoz, amelyben törvényjavaslatot fogalmazott meg a kormányzati átvételről és átadásról. Mint Orbán Viktor kifejtette, a kormányzati átadás-átvétel Magyarországon politikai szokásokon alapszik, amin mindenképpen változtatni szeretnének. Az a céljuk, hogy az események követhetőek legyenek a választópolgárok számára.

Majd a vasárnapi elsöprő győzelemről szólva elmondta: a 68 százalékos győzelem a demokrácia megerősítése. Tönkretették, lerontották és megalázták az országot, a Fidesz ez ellen alkotmányos kereteken belül próbált tenni, ilyen volt a népszavazás.

Ez nem csak egy választás volt

A magyarországi választások megerősítették hazánk európai uniós elköteleződését is – fogalmazott a győztes pártszövetség kormányfőjelöltje. Emlékeztetett: az egyetlen EU-ellenes erő alig 12 százalékot ért el. Ennek a pártnak a szimpatizánsai érthetően elkeseredettek, hiszen hazánk nem tudott élni az uniós előnyökkel, az embereknek mégis elsöprő többsége erősítette meg az elköteleződést a döntés helyzetében. Orbán kijelentette: Európát ezzel az eredménnyel a „legjobb énjére próbáltuk emlékeztetni”, hozzátéve, a Fidesz és a KDNP vasárnap este világraszóló sikert aratott. Ez – mint leszögezte – nem csupán a hatodik választás volt a rendszerváltozás óta, hanem „levontuk húsz év tanulságát”, az emberek nem akarnak tovább bizonytalanságban élni, a rendszerváltozás pedig egy olyan dologgá vált az emberekben, „amit se kiköpni, se lenyelni nem tudtak”. Politikai rendszert váltani nem lehet – ismételte meg a választások éjszakáján elhangzott kijelentését Orbán Viktor, aki szerint „elég volt a bizonytalanságból”.

Meglátása szerint „ha egy rendszer rossz, meg kell buktatni, meg kell dönteni”, ezek után pedig az a feladat, hogy az alapok lerakása után fel kell építeni az új rendszert. „A mi dolgunk, hogy ezt az új rendszert tartalommal töltsük meg” – jelentette ki nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor.

Az oligarchák rendszerébe torkollott az átmenet

Kínos és keserves átmeneti korszak volt, mely az oligarchák rendszerébe torkollott. Ez nálunk azt jelenti, hogy a politikát a befolyása alá vonta egy gazdag csoport, és csak a magánérdekük vezette őket. „Ez tönkretesz és elrohaszt” – tette hozzá a Fidesz elnöke. A nemzeti együttműködés rendszeréről elmondta, ebben tilos lesz a politikának a magánról szólnia, a mérce a közösség – ami nekik jó, azt támogatni fogják, ami árt, az ellen keményen fellépnek. A határon túli magyarság is benne van ebben a rendszerben, de hangsúlyozta, még tárgyalni kell a határon túli magyar szervezetekkel.

Orbán kiemelte: az új kormány gondolataiban a legelső a gazdaság és a közbiztonság, utána jöhet minden más. A törvény és a jog helyreállítása a fő feladat. Kifejtette: folytatni fogják a nemzeti konzultációs rendszert, igyekeznek majd személyes kapcsolattartásra, hogy a magyar néppel ne csak a kormányzati hivatalrendszerben találkozhassanak. A nemzeti ügyek politikájának témáihoz kapcsolódva nagyszabású rendezvényekkel lépnek a nép elé. Úgy fogalmazott: a nép általi nagyarányú felhatalmazás azt is jelenti, hogy másképp kell működnie a politikának.

„Szakítani kell a szocialista átokkal”

Szakítani kell a szocialista átokkal és a perverz léttel – reagált Orbán Viktor arra az újságírói kérdésre, miszerint a Fidesz-kormány tárgyal-e az IMF-fel, és ez milyen nehéz lépéseket jelent majd a polgároknak. A Fidesz elnöke szerint lehetetlen dolog, hogy úgy élünk, mintha nem ért volna véget a szocializmus. Nem lehet úgy élni és gondolkodni, hogy társadalmi csoportok fordulnak szembe egymással – tette hozzá. Mint mondta, lehetőségeket kell nyitni, nagyobb „kenyeret” kell biztosítani, hogy mindenkinek jó legyen. A pénzügyi kérdés nem a legfontosabb kérdés, a legsürgetőbb az adórendszer és a bürokrácia kérdése – hangsúlyozta a politikus. Szakítani kell a szocialista átokkal, miszerint ha valaki boldogul, feltétlenül szükséges, hogy másnak rossz legyen.

Amíg a köztársasági elnök nem kéri fel a Fideszt a kormányzásra, addig nem vagyok olyan helyzetben, hogy a leendő kormány szerkezetéről és összetételéről beszéljek – szögezte le Orbán Viktor. Nem lenne elegáns a köztársasági elnököt félretolni, mivel jelen esetben ő a főszereplő. Szükség van arra, hogy bizonyos formákat betartsunk, mert ez a tisztelet és a stabilitás követelménye – hangsúlyozta.

Öt nemzeti ügy

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, elsődlegesnek tartja „meghonosítani a nemzeti együttműködés kultúráját”, öt nemzeti ügy mentén nemzeti konzultációsorozat indul majd – ígérte Orbán Viktor. Arra a kérdésre, hogy melyek lesznek az első törvényjavaslatok, rámutatott: már meg is történt az első, a Navracsics Tibor által a kormányfőnek írt levél a kormányzás átadás-átvételéről ennek tekinthető. „Benyújtottuk, hogy tudják, mi a nullapont” – jelentette ki a politikus. Elmondta azt is, hogy továbbra is működni fog a Varga Mihály által vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság, amelynek heteken belül egy jelentést kell készítenie. Ezt követően – mint elhangzott – az adórendszerről, a bürokráciáról és az önkormányzatokkal való együttműködésről nyújtanak be törvényjavaslatokat, de „különösen kiemelt terület, és nem tűr halasztást a közbiztonság kérdésének rendezése”. Orbán Viktor kijelentette, „oda fogunk menni Észak-Magyarországra”.

„Söralátét nagyságúnak kell lennie egy bevallásnak”

A Fidesz elnöke úgy vélte, a mai adórendszer mellett a gazdaság megfullad, és most már akár adóforradalomról is beszélhetünk, mert ezt meg kell változtatni. Hangsúlyozta: nem maradhat, hogy egy adóbevalláshoz adótanácsadókat kell fogadni, mert nem érthető az embereknek, és így kiszolgáltatottá is válnak. „Söralátét nagyságúnak kell lennie egy bevallásnak” – tette hozzá. Úgy értékelte, lemaradtunk a gazdasági versenytől, sőt be sem neveztünk. Ennek egyik módja, ha átalakítják az adórendszert. „Megnyugvásra van szüksége az országnak, most nincs részük az embereknek a mindennapi szabadságban, mert érthetetlen szabályok kötik őket gúzsba” – fogalmazott. Orbán véleménye szerint nem jó év közben adótörvényt módosítani, de Magyarország rákényszerül. „Ez nem az ideális, hanem amire sürgősen szükség van.”

Orbán Viktor szerint adóforradalomra van szükség, de idén még a családi elem nem épülhet be a rendszerbe, erre legkorábban jövő év januárjától lehet számítani. A Fidesz elnöke azt mondta: hozzányúlnak év közben az adórendszerhez, de még nem az ideális rendszer jön létre. Leszögezte: idén az adórendszerben azokat az elemeket lehet meglépni, amelyekre sürgősen, a pénzügyi helyzet megoldása, az adóelkerülés lehetőségének szűkítése miatt van szükség, de ez majd együtt jár az adócsökkentéssel is.

Magyar termőföld magyar gazdáknak

A földvásárlási moratóriumra vonatkozó kérdésre azt válaszolta: arról tárgyalni fognak majd Brüsszellel, mert a moratórium könnyebbé teszi az életet, de bármi is lesz a tárgyalások eredménye, a kormány kialakít egy speciális, az osztrák vagy a francia rendszerhez hasonlót, amelyben a Magyarországon élő magyar gazdák számára teszik lehetővé a termőföld megvásárlását.

Bátorság elvtársak és elvtársnők

Orbán Viktor számít az ellenzék parlamenti együttműködésére, amelynek elegáns alkotmányjogi elbánásban lesz része. Úgy vélekedett, hogy a kétharmados, de még a feles ügyekben is egyeztetnek majd a parlamenti pártokkal. A politikai ellenfelek aggályaira válaszolva Orbán Viktor leszögezte: Bátorság elvtársak és elvtársnők, Magyarországon demokrácia van, az emberek azt mondták, hogy a kormány menjen, a demokrácia maradjon. Hozzátette: másik világban keltünk fel, mától minden másképp lesz, a hivatásos rettegők, a húsz-huszonöt éve az egypártrendszert szolgálók véleménye sajnos kevesebbet nyom ma reggeltől kezdve a latba, mert megváltozik a gondolkodásmód is.

Nem nevetséges - kérdezte a Fidesz elnöke -, hogy akiket huszonöt éve nem zavart, hogy Magyarországon egypártrendszer volt, ahol nem volt egyeztetés, ellenzék sem volt, nagyon jól éltek abban a világban, részt vettek a politikai életben, azok most elkezdenek rettegni a Fidesz demokratikus úton, a választópolgárok által biztosított kétharmados többségétől? Ideje ilyen értelemben is az elmúlt húsz év átmeneti korszakán túllépni, mert az álszentség megrontja a politikát – szögezte le.

Lázár János frakcióvezető lehet

A KDNP-frakcióra vonatkozó kérdésre nem válaszolt, mondván, ez Semjén Zsolt és a leendő fideszes frakcióvezető illetékessége, aki valószínűleg Lázár János lesz. A közbiztonság kérdéséről elmondta, új filozófia lép életbe, mely szerint a kis bűn is bűn, a tyúklopást is fel kell deríteni. Úgy vélte, eddig az dívott, hogy a kis halak horogra akadtak, a nagyok pedig elúsztak. Ezen is változtatni akarnak. „A védelemhez való jog mindenkit megillet” – fogalmazott.

Nem fogunk viszontdiktátumokat végighallgatni

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz–KDNP kétharmados győzelme nagyobb tárgyalási potenciált jelent-e az EU-val és az IMF-fel szemben a magyar költségvetési hiánycél esetleges lazításakor, úgy válaszolt: „az IMF és az EU nem főnökünk, ha ez így lenne, akkor az Európai Uniót ellenzőknek lenne igazuk”. Magyarországot az oligarchikus berendezkedés tönkretette, viszont tárgyalni kell azokkal, akik az ország finanszírozását vállalják. Nem fogunk viszont diktátumokat végighallgatni – fejtegette Orbán Viktor, hozzátéve, ez egy izgalmas és szép közgazdasági vita lesz. Összefoglalóan kijelentette: a Fidesz számára a legjobb hiány a nulla hiány, ehhez viszont egy több éves tervet kell létrehozni, amivel kezelhetővé válik hazánk államadóssága.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!