Befejeződött a megrongálódott házak helyreállítása Baján

Befejeződött a júniusi árvíz idején megrongálódott épületek helyreállítása Baja-Dunafürdőn. A Katolikus Karitász munkájának köszönhetően negyvennyolc lakóházba költözhettek vissza a családok. A helyreállításhoz nyújtott segítséget a helyszínen köszönte meg Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár, valamint Zsigó Róbert a város fideszes polgármestere. Két felújított otthonra Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mondott áldást.

Soltész Miklós elmondta, igazi összefogás eredményeként állították helyre az épületeket. Az a több mint 460 millió forint felajánlás, amelyet a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács, azaz a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt, a Baptista Szeretetszolgálat közösen elosztott és országosan felhasznált, a bajba jutott családok életének helyreállítását segítette – tette hozzá.

Az államtitkár úgy véli, „a szolidaritás nulla fokát jelzi” az, hogy „brüsszeli bürokraták” azt mondták, Magyarországon túl alacsony volt a kár mértéke, ezért nem kap támogatást. Ha emberek tízezrei úgy gondolták volna, hogy úgyis jön valami segítség, a pusztítás sokkal nagyobb lett volna – jegyezte meg.

„Érdemes megtanulni másoknak is, akik az összefogás jelszavával, látszatával kampányolnak, hogy az az igazi összefogás az, ami az emberek számára fontos” – fogalmazott.

Zsigó Róbert azt mondta, jó volt megtapasztalni, hogy sok olyan ember van, aki akar és tud is önszántából segíteni.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója arról számolt be, hogy három hónap alatt állították helyre a dunafürdői házakat, több ezer négyzetméteren cserélték ki a betonaljzatokat, vakoltak és festettek újra.

A katolikus egyház hivatalos segélyszervezete több mint száz, az árvíz idején károsodott épület helyreállítását vállalta Duna menti településeken, Mohácson, Bátán, Koppánymonostorban és Szőgyén.

Az épületeket még az idén átadják – tette hozzá. Azt is közölte, hogy azokon a településeken, ahol jelentős kár esett a konyhakertekben, burgonyával, hagymával, almával segítenek mintegy 300 családon.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!