Békés tüntetés a turulszobor elbontása ellen

A hegyvidéki turulszobor elbontása ellen tüntettek mintegy két és fél ezren csütörtökön Budapesten, a XII. kerületben. A tüntetést a Jobbik és a KDNP XII. kerületi szervezete hirdette meg.

A hegyvidéki turulszobor elbontása ellen tüntettek mintegy két és fél ezren csütörtökön Budapesten, a XII. kerületben. A demonstrációt szigorú rendőri biztonsági intézkedések mellett tartották meg. A rendőrség semmit sem bízott a véletlenre, az Alkotás utca és a Nagyenyed utca sarkán valóságos kordonrendszerrel várták a demonstrálókat, a tüntetők a szobor közelébe sem juthattak, ugyanis teljesen értelmetlennek tűnő dupla kordonrendszer vette körül a turult és a környező utcákat. A tüntetést a Jobbik és a KDNP XII. kerületi szervezete hirdette meg, de a rendezvényhez csatlakozott többek között a Kisgazda Polgári Egyesület is.

Gaál Katalin Mária, a KDNP XII. kerületi szervezetének elnöke szerint egy csoport provokálja a társadalmat. El kell tűrnünk a homoszexuálisok felvonulását, most meg az intolerancia jelképeként elbontanák a turulszobrot. Hozzátette: Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész gyönyörű alkotását, a kerület díszét le akarják rombolni, el akarják tüntetni. Értelmetlenül, hiszen Magyarországon számos turulszobor áll ezenkívül, turulmadár ékesíti a Nemzetbiztonsági Hivatal címerét és az 50 forintos pénzérmét is – mutatott rá beszédében a KDNP helyi vezetője. Értelmetlenül, de nem céltalanul: egy csoport politikai érdekből, cinikusan, szándékosan provokálja a magyar társadalmat – tette hozzá. El a kezekkel a turultól! – jelentette ki a politikus.

+

A XII. kerületi önkormányzat a múlt héten a Fővárosi Bírósághoz fordult a regionális közigazgatási hivatal bontást elrendelő határozata ellen, és kérte a szobor bontásáról szóló bírósági határozat végrehajtásának felfüggesztését. Így a korábbi, bontást elrendelő határozatot addig nem lehet végrehajtani, amíg a bíróság nem dönt a felfüggesztésről.

A turulszobrot az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán, 2005 októberében, a XII. kerület második világháborús polgári és katonai áldozatai emlékére állították.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!