Biztató jövőt ígérnek a kutatási programok

A kutatási és fejlesztési programok biztató jövőt ígérnek Magyarországnak – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) legmagasabb szintű adatközpontjának avatásán, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpontjában. A kutatóközpont létrejötte a Wigner Fizikai Kutatóközpont és a magyar kabinet összefogásának eredménye, a sikerben pedig benne van az elmúlt évtizedek magyar kutatóközösségének munkája is – tette hozzá.   

Orbán Viktor miniszterelnök az ünnepségen tartott beszédében kijelentette: a kutatási és fejlesztési programok biztató jövőt ígérnek Magyarországnak. A tudományos élet jelene és jövője is kezd egyre biztatóbb formát ölteni Magyarországon - mondta a kormányfő, aki szerint komoly esély van arra, hogy a 2010 után újjászervezett oktatási rendszer képes lesz olyan tudós fiatalok kinevelésére, akik helyt tudnak állni a legmagasabb színvonalú nemzetközi kutatásokban is. Hozzáfűzte: a magyaroknak mindig hiányzott az a tudományos színtér, amely lehetővé teszi a tehetséges fiatalok számára, hogy a hazájuktól való elszakadás nélkül válhassanak a világ tudományos életének részévé.

Azonban „Magyarország ma már abban is jobban teljesít, hogy egyre inkább képesek vagyunk itthon tartani tehetséges kutatóinkat, mert egyre inkább meg tudjuk teremteni a korszerű tudományos kutatás feltételeit itt, Magyarországon is” – hangsúlyozta Orbán Viktor az MTA csillebérci telephelyén.

A miniszterelnök méltatta a magyar tudósokat, mások mellett Teller Edét, Wigner Jenőt, Neumann Jánost, megjegyezve ugyanakkor, hogy amikor róluk van szó, „egyik szemünk sír, a másik nevet”, mert az ország egyszerre büszke az általuk elért tudományos eredményekre és egyszerre szomorú, hogy "Magyarország mostoha történelmi körülményei miatt pályafutásukat nem tudták itthon megvalósítani".

Mint fogalmazott, a már most világhírű Wigner Adatközpontban „Neumann találmánya fogja elvégezni azt a számítási munkát, ami a Wigner-féle fizikai világ feltárásához szükséges". Orbán Viktor szerint Magyarország jó földrajzi adottságai, stabil informatikai, távközlési infrastruktúrája és magasan képzett munkaereje miatt nyerte el a CERN pályázatát. Egyúttal megköszönte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszternek, hogy "keresztülbokszolta a kormányon ennek az előterjesztésnek a gyors eldöntését és pozitív elbírálását”.  

A kutatóközpont létrejötte a Wigner Fizikai Kutatóközpont és a magyar kabinet összefogásának eredménye, a sikerben pedig benne van az elmúlt évtizedek magyar kutatóközösségének munkája is – jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő a rendezvényen elfogadta a CERN genfi központjába szóló meghívást.      

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!