Biztonságosabbá válnak a meccsek

A reklámadóról szóló törvény elfogadása után a sporttörvény vitáját kezdte el az Országgyűlés. A kormánypártok a meccsek biztonságosabbá tétele mellett érveltek, míg az ellenzéki felszólalók bírálták az előterjesztést, amely a stadionbeléptetés rendszerében adna lehetőséget a változtatásra. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes felszólalásában hangsúlyozta: mivel a javaslat a meccsek biztonságosabbá tételét szolgálja, a kormány támogatja azt.

Simon Róbert (Fidesz) előterjesztő szerint elkerülhetetlen a sporttörvény aktualizálása. A változtatás a beléptető rendszerek alkalmazását érinti – mondta.  

A törvényjavaslat egy újabb adat, az úgynevezett hash-kód használatára ad lehetőséget. A biometrikus adatokból képzett hosszú számsort nem fejthető vissza – hangsúlyozta –, így az önmagában beazonosításra nem alkalmas, csak arra, hogy összevessék a sportklubnál tárolt számsorral. Hozzátette: a törvényjavaslat biometrikus adatok kezelésére nem ad felhatalmazást, a technológia bevezetéséről pedig a klubok maguk dönthetnek.   

Kiemelten fontosnak nevezte, hogy az európai színvonalú létesítményekben kulturáltan, családbarát módon lehessen szurkolni. Javaslatuk célja az emberek védelme és a vagyonvédelem - tette hozzá.
    
Semjén Zsolt: a kormány támogatja a javaslatot

Mivel a javaslat a meccsek biztonságosabbá tételét szolgálja, a kormány támogatja azt – mondta Semjén Zsolt tárca nélküli miniszter. Szólt a kormány lépéseiről, amelyeket a létesítmények fejlesztése érdekében tett, és arról is: a korábbi intézkedések eredményeként rendezettebbek a mérkőzések, annak ellenére, hogy a rendezők száma csökkent.   

Helytelen szervezés miatt biztonsági probléma nem keletkezett – jelentette ki.  
    
KDNP: példaértékű a javaslat   

A kereszténydemokrata Simicskó István szerinte értékelni kell, amit a kormány tesz a sport népszerűsítése érdekében. Rámutatott: 250 ezer igazolt labdarúgója van az országnak, zömében gyerekek.  

Hibáznánk, ha a gyermekek testi-lelki fejlesztésében nem használnánk a sportot eszközként, de – mint mondta – ez a felnőtteknél is szüksége. Ehhez kell megfelelő környezet - jelentette ki, és példaértékűnek nevezte a javaslatot.  

Fidesz: kulturált, családbarát szurkolási lehetőség megteremtése a cél   

A fideszes Vinnai Győző szerint azért van szükség a módosításra, hogy az új vagy megújult stadionokban kulturált, családbarát módon szurkolhassanak a nézők. Mint mondta, a lelátókon több tízezren követik a meccseket.   

A beléptetésről szólva azt mondta: gyors, biztonságos, nem kijátszható rendszert kell kiépíteni, ami után a beléptetés másodperceket vesz igénybe. Ez Európa számos stadionjában is így működik - fűzte hozzá.   

A benyújtott javaslat az azonosításra biztonságos megoldást kínál, amelynek adatvédelmi megoldásai nem vetnek fel alkotmányossági aggályokat – jelentette ki.  

MSZP: még kevesebben látogatnak majd a meccsekre

A szocialista Varga László több sportágnak is nyújtana támogatást a társasági adókedvezményből. Szerinte ez a rendszer nem vizsgázott jelesre, a miniszterelnök szülőfaluja kapott aránytalanul nagy összeget.   

A stadionépítésről szólva kijelentette: jelentősen olcsóbban is meg lehetne építeni azokat, ha az igényekhez igazítanák, és nem akkora befogadóképességű létesítményeket hoznának létre, amelyekre nincs szükség. A képviselő úgy látta: a sporttörvény 2009-es elfogadása óta nem történt olyan rendbontás, ami változtatást indokolna. A módosítás nézete szerint inkább azt eredményezi, hogy a jövőben még kevesebben látogatnak ki a meccsekre.   

Jobbik: ha megfelelő a biztonság, miért szükséges a változtatás?

Szilágyi György (Jobbik) elmondta, hogy pártja még a szurkolói regisztrációval sem ért egyet, a biztonságot a stadionokban szerinte másként kell megoldani.   

Ironikusan extrém példákat hozott arra, mit lehetne még elvárni a szurkolóktól, például befizetett közüzemi számláik vagy Fidesz-tagkártyájuk bemutatását. Azt mondta: mindez épp annyira komoly, mint a jelenlegi javaslat mellett felhozott érvek, mert a javaslatnak meglátása szerint sem az emberek, sem a vagyon védelméhez nincs köze.   

Rabosításnak nevezte azt az adatfelvételt, amelynek bevezetésére lehetőség lesz: az íriszkép, a tenyérlenyomat és a lakcím megadása szerinte ezt jelentené.   

Elavultnak nevezte a hash-kódot, mint mondta, a digitális aláírások titkosítására sem ezt vezették be, mivel vissza lehet fejteni. Azt kérdezte: ha egyre jobb a biztonság a stadionokban, miért kell változtatni a rendszeren?   

Az LMP adatvédelmi aggályokat vetett fel   

Az LMP-s Schiffer András Kubatov Gábor (Fidesz), a Ferencváros elnökének jelenlétét hiányolta. A politikus sem látott problémát a stadionok biztonságát illetően. A magyar labdarúgás nem teljesít jobban - mondta -, a folyamatos vegzálással pedig csak elzavarják a nézőket – vélekedett.  

Szerinte nem látható, mi a javaslat érdemi haszna. Kifogásolta, hogy a kormány szűk sávban preferál technológiákat, és feltette a kérdést: mely oligarcha kör fog jól járni a javaslattal?  

Feltette a kérdést: a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság előzetes véleménye hol van? Úgy vélte, ha van már metódus a szurkolók beazonosítására, mi az indok párhuzamos rendszer használatának lehetővé tételére. Feketelevesnek nevezte, hogy az adatok kezelésére magáncégeket hatalmaznak fel.

Fidesz: alapfeltétel a rend és a biztonság
    
Dunai Mónika szerint alapfeltétel a pályákon a rend, a biztonság és a kulturált szórakozás feltételeinek megteremtése. Reméli, vita csak az eszközök megválasztásában van. Kiemelte: az elmúlt évtizedek társadalmi felszültségeiből adódó és erősödő agresszivitás és egyéb szélsőséges jelenségek megjelentek a sportpályák közelében és a pályákon is. A fizikai és verbális agresszivitás mára természetes velejárója a futballmérkőzéseknek, ami negatívan érintheti az utánpótlás nevelést is. Rámutatott: az elmúlt évtizedek hazai sporteseményeit végignézve nem volt olyan szezon, amikor ne kellett volna a rendőrségnek valamelyik meccsre kivonulnia. Ez a kivonulás az adófizetők pénzéből igen sokba kerül.    

Fontosnak tartotta, hogy a nemzeti sportlétesítmény-építési és felújítási program kiteljesedjen a sportolók és nézők biztonsága érdekében, s minél többen és minél jobb körülmények között sportoljanak, szurkolhassanak a nézők.    

Közös kötelesség és felelősség a rend megteremtése a pályákon – rögzítette.    

Jobbik: szükségtelen, aránytalan, és rendkívül drága a javaslat     

Apáti István azt tette szóvá, hogy az érdekvédelmi szervezetek, ombudsman és a legfőbb érdekeltek, a szurkolók véleményét sem kérték ki a javaslathoz. Ami ebben a förvedménynek nevezett javaslatban szerepel az szerinte szükségtelen, aránytalan, rendkívül drága, totálisan érdektelen és felesleges.     

Ha Sztálin élne, térden állva, sírva könyörögne a receptért – fogalmazott.   

Szurkolóellenesek, szurkológyűlölők és hangulatgyilkosok – jelentette ki a jobbikos képviselő, aki szerint science fiction amit leírtak. Azt mondta, a jó értelemben vett hangulatért a szurkolók a felelősek, s döntő többségük tisztességes magyar ember. Ők nem a budai arisztokrácia, elit köreiből kerülnek ki, s most őket fogják kitiltani – vélte, hozzátéve: a bűnösség vélelmét építették be a javaslatba.     

A teljes Jobbik frakció szerint rendnek, békességnek kell uralkodnia a stadionokban, de ehhez, s adott esetben az azonosításhoz bőven elég a profi videokamera-rendszer - mutatott rá, majd azt mondta: felejtsük el ezt az egészet! Ha jó a foci, és van színvonalas létesítmény, normális kiszolgálás, akkor még a legfanatikusabb szurkolók sem kockáztatják meg, hogy kedvenc csapatuktól eltiltsák évekre. Minden létező fórumon fellépnek, ha a jelen tartalommal fogadják el a törvényt – ígérte.     

MSZP: hasznosabb lenne az érvényben lévő szabályokat betartatni    

Kiss László szerint lehet számháborúzni arról, hogy a magyar futball mennyire népszerű, de az tény, a meccseket sokan nem látogatják. Annak ellenére sem, hogy nincs még egy ilyen sportág, amelyikbe így öntik a pénzt. Azzal egyetértett, hogy családbarát rendezvények felé kell elmozdulni, és fontos a nézőszám, de futballra is szükség lenne, s akkor talán nőne a nézőszám. Az irányok nem eszközei a célnak, amiről beszélnek – vélte.    

Felidézte azt az ígéretet, hogy 2013-ra megszüntetik a futballhuliganizmust. Ez vagy nem sikerült, vagy kicsit túloznak az előterjesztés indokoltsága érdekében – jegyezte meg, hozzátéve: hasznosabb lenne az érvényben lévő szabályokat betartatni.    

Emlékeztetett arra is: 2001-ben már 4 milliárdot költöttek a beléptető rendszerre Deutsch Tamás minisztersége idején. Szerinte a mostani rendszer sem fog működni, élet lépni. Az ellenzéki politikus komplett C típusú átvilágítást javasolt, szavai szerint már csak ez hiányzik.    

Képviselői felszólalások   

A vita későbbi szakaszában szinte csak jobbikos képviselők szólaltak fel Szilágyi György (Jobbik) szerint a törvényjavaslat súlyos alkotmányos, szakmai és erkölcsi aggályokat vet fel. Kétségesnek tartja, hogy az Alkotmánybíróság által alkalmazott szükségesség-arányosság teszten átmegy az előterjesztés, mert szerinte az sérti a magánélet szabadságát, a személyes adatok védelmét, a békés gyülekezés, a véleményszabadság jogát és az emberi méltóságot.     

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az elhangzottakra válaszolva közölte, a kormány szándéka az a javaslattal, hogy a jó szándékú, tisztességes szurkolókat megvédjék az inzultusoktól.   

Az előterjesztők nevében Vas Imre (Fidesz) a vitában elhangzottakra válaszolva elmondta, a törvény lehetőséget ad a kluboknak arra, hogy eldöntsék, a szurkoló azonosításához a képmás mellett íriszképet vagy vénalenyomatott (ujj- vagy tenyérnyomatot) használjanak. Ez nem azt jelenti, hogy mind a három adatot kezelhetik – hívta fel a figyelmet.   

Mint mondta, a rendszer arra szolgál, hogy a jogsértőket kiszűrjék, és a klubkártya kiváltásával a beléptetés is gyorsabb lesz.   

Paksi hitel

A magyar és orosz kormány közötti, a paksi beruházást szolgáló hitel vitájával ért véget a parlament e heti ülése.

A magyar állam a paksi erőmű bővítése után is annak kizárólagos tulajdonosa maradna , így az előállított áram árának meghatározása is kizárólagos magyar döntés lehet – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán, a magyar és az orosz kormány közötti hitel megállapodás vitájában.   

Ismertetése szerint az orosz fél 10 milliárd eurós hitelkeretet biztosít Magyarországnak, amely az építés 80 százalékát fedezi, a fennmaradó részt a magyar állam saját forrásból teremti elő. Mint mondta, a hitelt a piacinál kedvezőbb feltételekkel kapja az ország, futamideje 30 év. 

Fidesz: rendkívül kedvező a kamatszint

Csenger Zalán Zsolt, a Fidesz vezérszónoka azt mondta, hogy a pénzügyi megállapodásról számos ferdítés látott napvilágot. A megállapodásban az olvasható, hogy egy kötött államközi hitelről van szó, amelyikből az építkezés és az üzembe állítás nyolcvan százalékát lehet kifizetni, a további húsz százalékot a magyar állam biztosítja - közölte. A 11 éves építési időszak második felére koncentrálódnak a költségek, de ebben az időszakban az adósság az előrejelzések szerint hatvan százalék közelébe vagy az alá csökken – folytatta.  

A képviselő szerint rendkívül kedvezőnek tekinthető a kialkudott kamatszint, mert az alacsonyabb a magyar állam által elérhető piaci hitelnél. A megtakarítás mértéke több mint harminckét esztendőn keresztül évente körülbelül 18 milliárd forint – emelte ki. A hitel lecserélhető kedvezőbb konstrukcióra is – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy a magyar állam jogosult a díjmentes előtörlesztésre, ha erről az orosz felet kilencven nappal korábban értesítik.   

Nem elhanyagolható tény, hogy a beruházás legalább hárommilliárd eurónyi megrendelést jelent a magyar vállalati szektor és legalább egymilliárd eurós adóbevételt az államkassza számára.

KDNP: a bővítés összhangban van a magyar energiastratégiával   

Aradszki András, a KDNP vezérszónoka azt mondta, hogy a paksi szerződés annyira „titkos paktum”, hogy az Országgyűlés nyilvánossága előtt tárgyalják. A szerződés mögött semmi más nincs, mint az, hogy a paksi blokkok üzemideje le fog járni, és utána is biztosítani kell majd a szükséges energiát – tette hozzá.   

A bővítés összhangban van a 2011-ben elfogadott magyar energiastratégiával, amely fontos szerepet szán az atomerőművi kapacitásnak, miközben ugyanilyen fontos lesz a megújuló és fosszilis energiaforrások szerepe – hangsúlyozta.   

A finanszírozási szerződés mögött értékteremtés áll, mert egy korszerű és remélhetőleg határidőre elkészülő erőmű gyarapítja majd a magyar társadalom vagyonát – jelentette ki, miközben azt is megjegyezte, hogy a pénzügyi feltételek kedvezőnek tűnnek. 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!