Biztonságot teremt a családvédelmi törvény

A családvédelmi törvény biztonságot és kiszámíthatóságot teremt az emberek számára – mondta el az MNO-nak Rétvári Bence a Közigazgatási és Igazságügyi Miniztérium parlamenti államtitkára. Közölte azt is, családot nem egy kormányzati ciklusra vállal az ember. A politikus az lapnak beszélt arról is, hogy voltak olyanok, akik a házasságot is családnak tartották, gyerek megléte nélkül. „Márpedig azt az Alaptörvény házasságnak definiálja, nem pedig családnak” – szögezte le Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke. 

Határozatával az Alkotmánybíróság (Ab) most élt először az új alkotmánybírósági törvényben biztosított jogkörével, amikor a családvédelmi törvény törvényes öröklésről szóló rendelkezésének hatálybalépését felfüggesztette – mondta el az MNO-nak Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára. Hozzátette: az Alkotmánybíróság lehetősége ennyivel bővebb lett, mint korábban.

A családvédelmi sarkalatos törvény egyes rendelkezései csak július 1-jétől lépnek hatályba, maga a törvény azonban már él. Előbbiek közül az öröklésre vonatkozókat függesztette fel az Alkotmánybíróság, miközben a legtöbb támadás nem ezt, hanem a család definícióját érintő paragrafust érte – mutatott rá a kereszténydemokrata poltikus.

Ez a definíció egy befogadó családot jelent, hiszen a leszármazást, az örökbefogadást, a házasságot is olyan kapcsolatnak tünteti föl, amelyek rendszeréből felépül a család. „Ez az első ilyen általános családdefiníció a magyar jogban” – hívta fel rá a figyelmet az államtitkár, hozzátéve: ezt érte ugyanakkor a legtöbb támadás, mivel mások tágabb keretek közé helyezték a fogalmat.

A politikus az MNO-nak beszélt arról is, hogy voltak olyanok, akik a házasságot is családnak tartották, gyerek megléte nélkül. „Márpedig azt az Alaptörvény házasságnak definiálja, nem pedig családnak” – szögezte le az államtitkár. Rámutatott: a támadások hátteréül az is szolgálhat, hogy mások az egyéb, egynemű együttélési formákat is be akarták vonni a család definíciójába.

Biztató előjelnek nevezte a végső határozatra nézve, hogy az Alkotmánybíróság nem függesztette fel a hatályba lépést. „Hangsúlyozni szeretnénk: a család definíciója, és ezáltal a családügyi törvény teljessége egy fontos, stabil és kiszámítható támogatást biztosít a családok számára” – szögezte le az államtitkár.
 
„Lényegét tekintve a törvény arról szól, hogy családot nem egy kormányzati ciklusra vállal az ember, ezért ezen a területen a legfontosabb a kiszámíthatóság.” Mivel kétharmados többség biztosítja a családi típusú adórendszert és a családi támogatások főbb elveit, a jövő évi költségvetést is családbarát módon kell megtervezni – mutatott rá. Ez a családok számára garanciát jelent arra, hogy hosszú távon az ellátási, támogatási és kedvezményformák így maradnak.
 
„Kiszámítható a rendszer, nem kell attól tartani, hogy akár a bölcsődei, óvodai rendszerben, valamint a családtámogatásokban hirtelen változások állnak be” – hangsúlyozta az államtitkár Hiszen ez az, ami a leginkább rombolja a családokban az arra irányuló bizalmat, hogy az állam kiszámítható környezetet biztosít számukra a gyerekvállalásra. A törvény célja, hogy mind a családpolitikai intézkedéseknél, mind a családi kedvezményeknél hosszú távon és nyilvánvalóan az állam számára feladatokat írjon elő, amelyek a családok elismerésével kapcsolatosak – zárta szavait Rétvári Bence.
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!