Botka Lászlóval is tárgyalt Szegeden Hoffmann Rózsa

Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár az „Együtt a jó iskoláért” országjáró körútjának szegedi állomásán hangsúlyozta: a legfőbb cél a biztonságos és igazságos, minden gyermek számára hozzáférhető, magas színvonalú iskolarendszer megteremtése. „A szellemi javakhoz való egyenlő hozzáférést csak az állam teremtheti meg, a régi rendszerben főként a lokális érdekek érvényesültek. Ezért is volt fontos az állami átvétel” – jelentette ki az államtitkár.

A közoktatási fórumnak helyet adó Rókusi Általános Iskolában Hoffmann Rózsa megkoszorúzta Klebelsberg Kunó egykori oktatási miniszter emléktábláját, majd mintegy háromszáz pedagógus, köztük tankerületi vezetők előtt a közoktatási rendszer átalakításának eddigi tapasztalatairól és a még hátralevő feladatokról beszélt.

„A szellemi javakhoz való egyenlő hozzáférést csak az állam teremtheti meg, a régi rendszerben főként a lokális érdekek érvényesültek. Ezért is volt fontos az állami átvétel” – jelentette ki az államtitkár.

Az államtitkár felmérésekre hivatkozott, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy az elmúlt évtizedben romlott a magyar iskolarendszer teljesítménye. A riasztó adatok változtatásért kiáltottak, a fiataloknak használható tudást kell szerezniük.

A köznevelési rendszer megújításával a kormány megbízhatóbb, jobb, kiszámíthatóbb oktatási rendszert teremt. Az elmúlt egy évben az oktatásirányítás több mint negyven jogszabályt alkotott, amelyek ésszerűbbé teszik az eddigi rendszert. Hangsúlyozta: eddigi tapasztalatai alapján nyugodt lélekkel kijelentheti, e rendben zajlik az iskolák fenntartói feladatainak állami átvétele.

Szegedi tapasztalatairól elmondta, hogy polgármesterek, tankerületi igazgatók és képviselők példásan együttműködve mindent megtesznek azért, hogy az oktatás zökkenőmentesen történjen az iskolákban. Az államtitkár elmondta, hogy a szeptemberben bevezetésre kerülő tanfelügyeleti rendszer célja, hogy biztosítsa a köznevelési rendszer egységesen magas színvonalát és minőségét. A tanfelügyelők a pedagógusok közül kerülnek ki, így olyan emberek végzik majd ezt a feladatot, akik kiválóan ismerik az iskolák világát.

Hoffmann Rózsa kifejtette: a kormánynak nem célja elsorvasztani a felsőoktatást, éppen ellenkezőleg, támogatni akarja.   

Hangsúlyozta: a szegedi egyetem 4,2 milliárd forintos korábbi költségelvonását is kompenzálni fogja a kormány által korábban megígért támogatás.   

Azzal kapcsolatban, hogy az oktatásért felelős minisztérium és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának múlt heti megállapodása szerint azon a 16 szakon is indítanak államilag finanszírozott képzést, ahol eredetileg nem tervezték, több egyetem jelezte: a várható nagyon magas ponthatárok miatt hátrányba kerülnek a vidéki intézmények. Ezzel összefüggésben az államtitkár hangsúlyozta: a legjobbak állami ösztöndíjjal tanulhatnak, és meg kell várni a felvételiket, amikor is ismertté válnak a ponthatárok.   

Hoffmann Rózsa úgy értékelte, hogy a tavaly év végi zárolások sehol sem okoztak működésbeli gondot, sehol sem kellett bezárni egyetemeket. Az elvont milliók kétségkívül  fejtörést okoztak, de mindenki túlélte.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!