Budapest vezetése nem készült fel a szmogriadó elrendelésére

- A főváros vezetése nem készült fel a szmogriadó elrendelésére, a rendelet végrehajtását nem készítették elő megfelelően - mondta Rétvári Bence, a KDNP országgyűlési képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Korábban többször is felhívtuk a figyelmet a rendelet hiányosságaira, mert azok már novemberben jól láthatóak voltak - emlékeztetett a képviselő. Felháborítónak, jogilag és morálisan elfogadhatatlannak nevezte a főpolgármester azon kijelentését, miszerint a mostani időszakban tesztelik a rendszert.

- A főváros vezetése nem készült fel a szmogriadó elrendelésére, a rendelet végrehajtását nem készítették elő megfelelően - mondta Rétvári Bence. Hozzátette: egy tipikus fővárosi intézkedéssorozattal állunk szemben, utólag, kapkodva hoztak intézkedéseket, amelyek nem voltak hatékonyak és nevetségessé is tették ezt a rendeletet. A kommunikáció szintjén ismét megoldották a problémát, de a valódi intézkedések szintjén nem. - Magyarország első szmogriadója is olyan jól sikerült, mint a 4-es metró beruházása - mondta a képviselő. 

Felháborítónak, jogilag és morálisan elfogadhatatlannak nevezte a főpolgármester azon kijelentését, miszerint a mostani időszakban tesztelik a rendszert. Az emberek egészsége és a jogszabályokba vetett bizalma a tét - szögezte le Rétvári Bence. Mint elmondta: komoly problémáról van szó, mert a budapestiek életéből átlagosan 3 évet vesz el a légszennyezés és minden 17-ik haláleset, valamint minden 24-ik rokkantság összefügg ezzel.

- Korábban többször is felhívtuk a figyelmet a szmogriadó elrendeléséről szóló fővárosi rendelet hiányosságaira, mert azok már novemberben jól láthatóak voltak - emlékeztetett a fővárosi és országgyűlési képviselő. 95 százalékban sajnos bejött, amit előre jeleztünk - fogalmazott. A 3 minisztérium közös rendelete október 25-én, míg a fővárosi szmogrendelet november 27-én lépett hatályba, most pedig január közepén járunk és még 2 hónapot kérnek, hogy a jogszabályi környezetet úgy alakíthassák, hogy betartható legyen a rendelet. Mindebből kiderül, hogy bőven lett volna idő ezeknek a megalkotására - jelentette ki Rétvári Bence. 

Szerinte Demszky Gáborék abban bíztak, hogy visszavonják a szigorúbb határértékeket tartalmazó miniszteri rendeletet, így erre a télre fel lehetett volna függeszteni a szmogrendelet alkalmazását, így a probléma megoldását jövő októberig el lehetett volna halasztani. Bíztak a csodában, hogy idén nem lesz szmog - tette hozzá.

Rétvári Bence szerint Demszky Gábor főpolgármesternek arra kellett volna kérnie a rendőrséget, hogy mindenképpen lépjen fel a szabálytalankodó autósok ellen a levegővédelmi rendelet alapján. A rendőrök a jegyzőnél tehettek volna bejelentést az autósok ellen, aki 100 ezer forintos bírságot szabhatott volna ki, így mindenki komolyan vette volna a szmogriasztást - mondta a képviselő.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!