Budapesten és Debrecenben mától érvényes a kisgyerekes-bérlet (+video)

Mától érvényes a BKV kedvezményes kisgyerekes bérlete: a 3 250 forintba kerülő szelvénnyel azok a budapestiek utazhatnak, akik gyermekgondozási segélyt (gyes) vagy gyermeknevelési támogatást (gyet) kapnak. Az iskolakezdés első napjától a fővároson kívül Debrecenben is olcsóbban utazhatnak a gyesen, gyeten lévő szülők, itt a kisgyermekes kombinált bérlet 3 080 forinttal kerül kevesebbe, mint a felnőtt.

A kisgyerekes bérlet a többi budapesti havi bérlettel megegyezően a BKV valamennyi közösségi közlekedési járművén használható, a főváros közigazgatási határán belül korlátlan számú utazásra érvényes, használatához külön bérletigazolványt kell kiváltani. A bérlet kiállításához személyi igazolványra, lakcímkártyára, egy fényképre, valamint gyes-, gyet-kifizetőhelytől kapott, hat hónapnál nem régebbi eredeti igazolásra vagy határozatra van szükség.

A kisgyerekes bérletet egyelőre kizárólag a budapesti lakcímmel rendelkezők kaphatják meg, az agglomerációból Budapestre bejáró szülők nem igényelhetnek kisgyerekes bérletet, mert a kedvezményről a fővárosi önkormányzat csak saját illetékességi területére érvényesen dönthetett.
   
Rétvári Bence (KDNP) képviselő határozati javaslatát 2007. június 28-án a Fővárosi Közgyűlés mind az öt pártja megszavazta, a bevezetéshez szükséges hozzájárulást azonban a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a konvergenciaprogramra hivatkozva megtagadta. 2007. december 11-én kereszténydemokrata javaslatra újabb ötpárti bizottsági határozat született, miszerint a kismama bérlet bevezetése esélyegyenlőségi szempontból indokolt. 2007. december 20-án kormánypárti átszavazókkal a BKV tarifa rendeletébe is bekerült a kismama bérlet. Több kormánypárti képviselő nyilatkozata alapján 2008. április 1-től lett volna hatályos a rendelkezés, de az utolsó pillanatban meghátráltak a bevezetés elől, és a 2008. március 27-i közgyűlésen leszavazták a szakértőkkel és civil szerveztekkel együtt kidolgozott előterjesztést.

2008. március 16-án kismamák vonultak a BKV székháztól a Főpolgármesteri Hivatalig, ahol petíciót adtak át. Ebben a kormánypárti képviselőket álláspontjuk felülvizsgálatára és a kezdeményezés támogatására kérték. A közgyűlés következő ülésén 2008. április 24-én ötpárti egyetértéssel támogatták a kismama bérlet bevezetését Budapesten 2008. szeptember 1-től.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!