Budapestre érkezett a szlovák államfő

Kilenc év után először érkezik hivatalos kétoldalú látogatásra szlovák államfő Budapestre. Ivan Gasparovic két napig marad Budapesten, ez alatt megbeszéléseket folytat vendéglátójával, Áder János köztársasági elnökke, és találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel is. A szlovák államfő beszédet mond majd a Szlovákia és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulója alkalmából rendezett fogadáson, majd koszorút helyez el Nagy Imre mártír miniszterelnök emlékművénél is.

A látogatás terve annyiban módosult, hogy eredetileg már hétfőn este megérkezett volna Ivan Gasparovic a magyar fővárosba, de szervezési okok miatt a vizit kezdete kedd reggelre tolódott. Pozsonyi közlés szerint Ivan Gasparovic a kétoldalú kapcsolatok időszerű kérdéseiről, valamint a regionális és európai együttműködésről egyeztet majd.

A magyar és a szlovák államfő a Sándor-palotában tárgyal, majd közös sajtónyilatkozatot tesznek. A szlovák államfő később beszédet mond a Szlovákia és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulója alkalmából rendezett fogadáson, majd koszorút helyez el Nagy Imre mártír miniszterelnök emlékművénél, a Vértanúk terén. Ivan Gasparovic a nap folyamán találkozik Orbán Viktorral is. A szlovák államfő szerdán az Országos Szlovák Önkormányzat vezetőivel folytat megbeszélést. Később megkoszorúzza a Hősök Emlékkövét a Hősök terén.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a magyar-szlovák kétoldalú kapcsolatokat „intenzív, gyakorlatias párbeszéd” jellemzi, elsősorban az infrastrukturális, energetikai együttműködés kérdései a meghatározók. Mindkét ország azt szeretné, hogy kezdődjön őszinte párbeszéd a nyitott kérdésekről is, ehhez pedig szükséges a megfelelő csatornák kialakítása.

A szlovák államfő budapesti útja előtt a Duna Televíziónak adott interjúban hangsúlyozta: nem szükséges, hogy a két fél mindenben megegyezzen, de mint mondta, úgy gondolja, „az alapvető kérdésekben fennáll az együttműködés”. Arra a kérdésre, hogy a Magyarország, illetve a Szlovákiában élő magyarok számára a legfontosabb kérdést jelentő kettős állampolgárság ügyében várható-e valamiféle előrelépés, a szlovák államfő kijelentette: „én lennék a legboldogabb, ha igen”.

Áder szerint fontos lépést tettek a nézetkülönbségek megoldására

Áder János államfő szerint „bár a legfontosabb vitás kérdésekben a nézetkülönbségek megmaradtak”, az Ivan Gasparovic szlovák államfővel folytatott keddi budapesti megbeszélésen fontos lépést tettek azért, hogy ezek hamarosan a múlt részévé váljanak. A szlovák köztársasági elnök azt hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani a nemzeti kisebbségek jogait, Magyarországon és Szlovákiában is segíteni kell az érvényesülésüket.

Áder János elmondta, hogy Gasprovic képviselte a szlovák álláspontot, míg ő a magyar érdekekért szállt síkra. A magyar államfő kiemelte: egyetértettek abban, hogy a nyitott kérdéseket a kölcsönös tisztelet elve alapján kell megvitatni. Elmondta, hogy szlovák kollégájával beszéltek az állampolgárság és a nyelvhasználat ügyéről, valamint oktatási kérdésekről. Hasznos volt ez a párbeszéd, mert jobban megérthették egymás álláspontját – tette hozzá.
Egyetértettek abban is – mondta –, arra ösztönzik a két ország miniszterelnökét, hogy a tavaly ősszel kötött megállapodás értelmében a nyitott kérdésekről folytatódjanak szakértői egyeztetések.

Ivan Gasparovic arról beszélt, hogy tiszteletben kell tartani a nemzeti kisebbségek jogait; Magyarországon és Szlovákiában is segíteni kell ezek érvényesülését, még ha néhány kérdésben más jogi alapokból indult is ki Budapest és Pozsony. A kisebbségek gazdagítják az országokat – fűzte hozzá.
A szlovák államfő kiemelte, hogy a magyaroknak és a szlovákoknak még jobban meg kell ismerniük egymást, erre Szlovákia legészakibb részétől Magyarország legdélibb területeiig meg kell találni a lehetőségeket, mert ez hozzájárulhat a kompromisszumok megtalálásához és a hatékony együttműködés kialakításához.

A történelem egyoldalú értelmezése ahhoz vezethet, hogy populista módon visszaélnek vele, pedig a politikusoknak az a dolguk, hogy a jelen kérdéseit oldják meg, és a jövőre összpontosítsanak, a múltat pedig meg kell hagyni a történészeknek – vélekedett Ivan Gasparovic. A szlovák elnök rámutatott, a jelenlegi helyzetben, amikor mindkét ország a válság következményeivel küszködik, fontos a nyílt, őszinte párbeszéd. Erre azért is szükség van, mert a válságból egyetlen ország sem lábalhat ki egyedül – tette hozzá.

Áder János szerint sok területen kifejezetten sikeres volt Magyarország és Szlovákia együttműködése az elmúlt években, így például a két ország kereskedelemi forgalma a válság ellenére is dinamikusan növekedett. További sikerként említette, hogy új hidakról és határátkelőkről született megállapodás a két ország között, összekapcsolták az árampiacokat, hatékony a katonai együttműködés a két ország között a nemzetközi missziókkal összefüggésben is, és sikeres kooperációt alakítottak ki az árvíz elleni védekezésben. Az összefogás, a közös fellépés eredményességét mutatja az is, hogy ha nem lett volna mindkét ország tagja az uniós kohézió barátai csoportnak, Magyarországnak és Szlovákiának is kevesebb kohéziós forrás jutna a jövőben - közölte a magyar államfő.

Ivan Gasparovic kitért a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) csoportjára is, mint mondta, ez az együttműködés hatékonyan segítheti az érdekérvényesítést az európai kérdésekben.

A magyar köztársasági elnök megköszönte Szlovákia támogatását, amelyet az alsósztregovai Madách-kastély felújításához nyújtottak, és bejelentette: a két ország közösen pályázik uniós forrásra azért, hogy a szlovákiai Borsiban található Rákóczi-kastélyt, ahol II. Rákóczi Ferenc született, renoválják 2016-ra, a fejedelem születésének 340. évfordulójára. Áder János emlékeztetett arra, hogy kilenc éve nem járt szlovák államfő Budapesten hivatalos látogatáson, ezért már nagyon időszerű volt a keddi találkozó.

Ivan Gasparovic a párbeszéd folytatására pozsonyi látogatásra hívta meg magyar partnerét.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!