Bús Balázs és az árvízkárosultak

Óbuda-Békásmegyer önkormányzata is közelről tapasztalhatja meg évről-évre az árvíz veszélyeit, hátrányait, a vele járó fáradságos, néha kilátástalannak tűnő munkát. Bús Balázs a III. kerületi önkormányzat polgármestere, a KDNP parlamenti képviselője, polgármester emiatt is támogatott az elmúlt időben minden olyan kezdeményezést, mely az árvízkárosult családok megsegítésére irányult.  Számos, a kerületből induló segélyakciót karolt föl, ezzel is kifejezve szolidaritását a nehéz helyzetben lévő családok iránt.

  • A kerület elhivatottságát jelezte, hogy az Óbudai Általános Iskolák és Gimnáziumok az első szóra csatlakoztak Bús Balázs felhívásához és összefogtak a felsőzsolcai iskola újjáépítése érdekében.  Az árvíz súlyos károkat okozott az észak-keleti megyékben. Talán a legtöbb kár Felsőzsolcán keletkezett, ahol a falu 90 százaléka víz alá került. Az itt működő 2 óvoda és 2 iskola megsegítésére kezdtek gyűjteni a tanév  utolsó napjaiban a III. kerület iskolái. Közel 2 millió Ft készpénz gyűlt össze a tanulók, a szülők, és az iskolai alapítványok jóvoltából. A pénzt a kerület oktatási intézményei már át is utalták a felsőzsolcai iskola javára.  A kezdeményezésről Adománylevél is született, melyen tételesen fel vannak tűntetve az iskolák adományai.
  • Óbuda-Békásmegyer önkormányzata, Bús Balázs polgármester javaslatára részt vesz abban a kezdeményezésben is, melyet Tököl polgármestere Hoffman Pál indított el és a KDNP parlamenti képviselőcsoportja is támogatott.  A program lényege, hogy egy település, egy árvízkárosult család házának újjáépítéséhez nyújt anyagi segítséget. Óbuda mindezt a vállalkozói szféra bevonásával teszi. A vállalkozói szerepvállalás részeként az óbudai Hajógyári Szigeten működő szórakozóhelyek összefogásával megrendezésre került S.O.S. segélykoncert keretében 4 kiválasztott település és a Magyar Vöröskereszt képviselői vehettek át pénzadományt több, mint 16 millió Ft értékben. Az egyik ilyen település a III. kerület volt, mely az így ráeső összeget (3,3 millió Ft) is felkívánja ajánlani a családi ház újjáépítéséhez. Emellett a testület 5 millió Ft-ot különítette el a ház felépítéséhez.
  • Az esőzések okozta katasztrófa-helyzet kapcsán, csakúgy, mint az iskolák, a kerületben működő civil szervezetek is jelesre vizsgáztak segítő szándékból. A szociális területen tevékenykedő, valamint az egyházak mellett működő alapítványok, egyesületek, saját elhatározásukból, önállóan vagy valamely nagyobb országos akcióhoz csatlakozva gyűjtöttek pénzt, adományt. Több szervezet végzett és végez jelenleg is önkéntes munkát a leginkább rászoruló településeken.
  • Az árvíz sújtotta területeken élők megsegítésére az Óbudai Kulturális Központ - saját kezdeményezésként - gyűjtést szervezett „Segítsünk Együtt!" felhívással. A kerületi emberek felelősségvállalását jól tükrözi, hogy az adománygyűjtésre kitűzött határidőt meg kellett hosszabbítani. Az összegyűlt adományokat Bőcs településre szállította a Kulturális Központ két munkatársa. Bús Balázs polgármester javaslatára az intézmény pénzadományok gyűjtésével folytatja a segítségnyújtást, melyet az Óbudai Nyár rendezvénysorozat belépőinek árából és az előadásokon összegyűlt adományokból valósít meg. Az Óbudai Kulturális Központ emiatt külön alszámlát nyitott, melyre várják a további adományokat.

A számlaszám a következő: 1201367-01055459-00200005

Az Óbudai Nyár programsorozat előadásain folyamatosan biztosítják a szervezők az adományozás lehetőségét.

  • Az önkormányzat által működtetett Sport és Szabadidő Nonprofit Kft. is kivette a részét a segítségnyújtásban. A Vöröskereszt kérésének eleget téve, 3 alkalommal 6-12 fős gyermekcsoportoknak biztosítanak szállást és étkezést az önkormányzat sóstói üdülőjében.
  • Nem csak a Balaton mellett, hanem Budapesten is pihenhet 120 gyermek. A Baptista Szeretetszolgálat és Óbuda-Békásmegyer önkormányzata közösen segít a júliusban, Budapesten nyaraló árvízkárosult gyerekeknek. A kapcsolatra és szolidaritásra való tekintettel július 14-én Óbuda látja vendégül a gyerekeket, ezzel is segítve őket, hogy kissé elfeledhessék gondjaikat és kiheverhessék az elmúlt hetek eseményeit.
  • A gyermekekről való gondoskodásból kiveszi a kerület a részét, hiszen a fonyódligeti somogy megyei gyermektábornak is segítséget nyújt. A fonyódligeti tábor vezetése vállalta a bajbajutott családok gyerekeinek nyaraltatását, azonban a pénzük kevés volt hozzá, így segítséget kértek Bús Balázs polgármestertől, aki polgármesteri keretből támogatta a programot.
  • A felsorolt adományok mellett a kerület több, kisebb támogatással is sokat tudott segíteni. Példaként említhető a Magyar Bölcsődék Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Bölcsődék Egyesülete és az Alapítvány a Bölcsődei Dolgozókért tárgyi adománygyűjtése, melynek Felsőzsolcára való szállításához, a III. kerületi Egyesített Bölcsődék biztosított gépkocsit.
  • Mivel idén a Római partot ismét elöntötte a víz, helyi szinten is helyt kellett állni a kerület vezetésének. A költségvetésből 15 millió Ft-ot kellett elkülöníteni az árvízi védekezésre. Az eddig beérkezett számlák alapján a védekezés és a helyreállítás költsége: 9.995.261 Az elhasznált eszközök pótlásának és az utak helyreállításának becsült költsége további 33,5 MFt.

Bús Balázs polgármester mindenkit arra sarkall, ha még nem tette meg, segítsen a bajba jutott családokon, hiszen sosem lehet tudni, mikor kerülhetünk ugyanebbe a helyzetbe, amikor nekünk van szükségünk segítségre.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!