Centenáriumi évnyitó – Száz éves a Hajdúdorogi Egyházmegye

Püspöki szent liturgiával a hajdúdorogi székesegyházban vasárnap megkezdődött a száz éves hajdúdorogi görög katolikus egyházmegye centenáriumi ünnepségsorozata. „A centenáriumi esztendő e nappal, a kiengesztelődés vasárnapjával kezdődik” – mondta Kocsis Fülöp, az egyházmegye püspöke a zsúfolásig megtelt görög katolikus székesegyházban, ahol ott volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

A püspök a szent liturgia keretében egyháza nevében bocsánatot kért mindazoktól, akiket „a lelki buzgóság hevében” megbántottak. „Csak így remélhetjük, hogy Krisztus urunk megbocsát nekünk, s centenáriumi évünk Krisztushoz vezet” – mondta Kocsis Fülöp, aki a nagyböjti nagyhétre készülődve a megbocsátás fontosságára hívta fel a figyelmet megjegyezve: „amíg nem tudok megbocsátani a másik embernek, nem tudok imádkozni istenhez”. „A megbocsátás elképzelhetetlen szeretet nélkül és fordítva is igaz: szeretet nincs megbocsátás nélkül” – fűzte hozzá.

„Adjuk oda életünket Krisztusnak teljesen” – szólította fel híveit a 100 éves egyházmegye püspöke felidézve, hogy a centenáriumi év az előkészületekkel együtt három éves időszakot ölel fel, amelynek lelki irányát úgy fogalmazták meg: „Önmagunkat – Egymást – Egész életünket Krisztus Istenünknek ajánljuk”.

Köszöntötte a jubiláló egyházmegyét Milan Sasik, a munkácsi görög katolikus egyházmegye püspöke, aki emlékezetett rá, hogy 100 esztendővel ezelőtt „a munkácsi egyházmegye harmadik gyermekeként megszületett a hajdúdorogi püspökség”, amely „hitben, szeretetben növekedett” azóta.

Bosák Nándor római katolikus megyéspüspök a húsz éves Debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye nevében köszöntötte a centenáriumot ünneplő görög katolikusokat megjegyezve, hogy „a római és a görög katolikus hívek évszázadok óta élnek együtt” és építik Isten országát.

A szent liturgia keretében felidézték, hogy egy nappal korábban Hajdúdorogon történelmi konferencián idézték fel a 100 éves egyházmegye történetének kiemelkedő eseményeit. A tanácskozáson 40 településről 700-an vettek részt, a Magyar Posta pedig a helyszínen kibocsátott bélyeggel emlékezett meg a centenáriumról.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!