A cigány zarándoklat résztvevői Ferenc pápával találkoznak

A kétszáz fős cigány zarándoklat tagjai a mai általános kihallgatás alkalmával találkoznak Ferenc pápával. A zarándoklat lelki vezetői Székely János, Orosz Atanáz és Keresztes Szilárd püspök. A zarándoklathoz csatlakozik, és részt vesz a pápai kihallgatáson a Rómában tartózkodó Erdő Péter bíboros, és Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, aki ebből az alkalomból érkezik Rómába.

Tíz évvel ezelőtt a magyarországi romák egy közel 200 fős csoportja is elment Rómába az azóta boldoggá avatott II. János Pál pápához. A Szentatya kitüntetett szeretettel fogadta a magyar cigányok csoportját, énekét, és megáldotta az általuk erre az alkalomra készített keresztet.

A magyarországi cigányság képviselői most újra elzarándokolnak Szent Péter sírjához és a Szentatyához. Megköszönik a tíz évvel ezelőtti találkozást, kifejezik hűségüket Krisztus és Egyháza iránt.

A zarándoklat fővédnökei Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője és Székely János püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Roma Pasztorációs Bizottságának elnöke.

A zarándoklat november 3-án, 19:30-kor kezdődött a budapesti Szent István-bazilikában tartott ünnepi szentmisével, melynek végén Kocsis Fülöp püspök atya szólt a jelenlévőkhöz. Útnak indító gondolataiban elmondta, hogy a zarándoklatnak mindig vannak nehézségei, terhei, amit el kell viselni, de mindig ott a cél. Ez most nem más, mint Róma, az Örök Város, és a Ferenc pápával, a szegények pápájával való találkozás. Atanáz püspök atya az útrakelők imádságával és szentelt vízzel való megáldással indította útjára a zarándokokat, majd ő is buszra szállt. Keresztes Szilárd püspök Rómában csatlakozott a csoporthoz.

A zarándokok hétfőn kora délután érkeztek Rómába, majd kedden közösen szentmisét ünnepeltek a Santa Croce római bazilikában. A mai nap délelőtt a pápai kihallgatáson vesznek részt.

A Szentatya beszéde végén röviden köszönti a magyarországi katolikus cigányok csoportját, akik a cigány himnusszal köszöntik majd Ferenc pápát.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!