A ciklus végére meglesz a félmillió új magyar állampolgár

Eddig mintegy 320 ezer állampolgársági kérelem érkezett, a választási ciklus végére meglesz a félmillió, esküt tett új magyar állampolgár – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Budapesten, a Szent István Társulat rendezvényén. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke hangsúlyozta: csak akkor tartható meg a magyarság, ha az egyetemes magyarságot  és az anyaországi, a kárpát-medencei és a diaszpóra magyarságát megtartják.

Az állampolgársági esküt tevők fele névváltoztatási kérelmet is beadott. Az elutasítások száma fél ezrelék alatt van, ezek nagy része abból adódik, hogy az érintettek nem hajlandóak bizonyos hiánypótlásra, elégtelen a magyar nyelv ismerete, és nem is hajlandóak annak tanulására. Kis részük csak az, akik büntetett előélet vagy nemzetbiztonsági kockázat miatt nem kaphatnak állampolgárságot – mondta Semjén Zsolt.

A politikus ismét leszögezte: ez nem valamiféle kvázi állampolgárság, nincs „A" és „B" kategóriájú állampolgár.

Semjén Zsolt – aki előadásában felhívta a figyelmet az alaptörvény határon túli magyarokat érintő passzusára is – azt mondta: „az elszakított területeken" és a diaszpórában az asszimiláció nagyon felgyorsult.

Ennek fenyegetésével szemben a hagyományos támogatási formák már nem elégségesek, erős impulzusra van szükség, és ez az állampolgárság megadása, ami a nemzet közjogi egyesítésével azonos – jelentette ki, hozzátéve: ez a lehetséges válasz Trianonra, és a mai körülmények közötti folytatása a Szent István-i államalapításnak.

Kitért arra, hogy előbb vagy utóbb meg kell állapodni Szlovákiával, hiszen az állampolgársági törvény nemcsak az egyetemes emberi jogokkal, az unió alapértékeivel, és a szlovák alkotmánnyal ellentétes, hanem szlovák nemzeti szempontból „a józan ésszel is".

A szlovák nyelvtörvény alapján az állampolgárságuktól megfosztottak kilencven százaléka nem is magyar. Hoztak egy szabályt a magyarok ellen, és azokat sújtják, akiknek nincs közük a magyar ügyhöz - állapította meg a miniszterelnök-helyettes.

Ukrajnában nem a kárpátaljai maroknyi magyar miatt van probléma az állampolgársággal – folytatta a kormányfő helyettese -, aki szerint a félelem a Dnyeperen túl élő mintegy 20 millió orosz miatt van. Attól tartanak, hogy ha tömegesen veszik fel az állampolgárságot, akkor az veszélyt jelent Ukrajnára – jegyezte meg.

Szólt még a határon túli magyarságnak jogsegélyt nyújtó Nemzeti Jogvédő Hivatal felállításáról, és úgy fogalmazott: emberi jogokon nyugvó nemzeti érdekeinken „tűzön-vízen át érvényesítjük".

Kitért arra is, a tömbmagyarság esetében a területi, a szórványmagyarság esetében a kulturális autonómia a megoldás. Ha Európában más népeknek lehet autonómiája, akkor mi „sem vagyunk alábbvalóak" – fogalmazott Semjén Zsolt, aki ismét megerősítette: az etnikai alapú magyar pártok mellett állnak ki, őket tekintik elsősorban szövetségesnek.

A külhoni magyarság esetében a listás, levélben történő szavazásra van lehetőség – tért át egy másik témára, és hangsúlyozta: mindenki számára biztosítják majd a postai úton történő voksolást.

A Bethlen Gábor Alap létrehozását ismertetve kiemelte: a határon túli magyarság támogatására ilyen összeg, mintegy 15,5 milliárd forint, még nem állt rendelkezésre. Az oktatás-nevelési támogatást minden gyermek számára biztosítják, aki határon túl magyar iskolába jár, 250 ezer gyermek után utal a magyar állam 20 ezer forintot – jelezte.

A miniszterelnök-helyettes szerint abban az esetben lehet erős nemzetpolitikát folytatni, ha Magyarország is erős.

Semjén Zsolt kiemelte: csak akkor tartható meg a magyarság, ha az egyetemes magyarságot megtartják, és csak akkor tartható meg az egyetemes magyarság, ha a anyaországi, a kárpát-medencei és a diaszpóra magyarságát megtartják.

Minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték – fogalmazott a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, és kitért arra az általa tévedésnek nevezett felfogásra, amelyik tagadja, hogy a nemzet érték lenne. Ez az ideológia „a teremtés megrablása" – fogalmazott.

Hozzátette: hasonlóan szélsőséges tévedés, ha egy nemzet vélt életjoga alapján tagadja más nemzetek létezéshez való jogát. A keresztény felfogás minden nemzetet értéknek tekint – emelte ki a kormányfő helyettese.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!