Csak az állam tudja kiegyenlíteni a különbségeket

Rendelkezésre állnak a köznevelési intézmények átadás-átvételének lebonyolításához szükséges anyagi források – jelentette ki Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár az M1 Az Este című műsorában Hiller István szocialista oktatáspolitikussal folytatott vitában. Álláspontja szerint semmilyen tény nem támasztja alá, hogy nem lesz működőképes az új rendszer. Kijelentette, a z MSZP nyolcévi kormányzása alatt nem tudott eredményes iskolarendszert létrehozni.

Az oktatásért felelős államtitkár kiemelte: az önkormányzati rendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem alakult ki színes, magas színvonalú iskolarendszer. Nagyra nőttek a különbségek tanulók és iskolák között, és olyan igazságtalan rendszer jött létre, amelyben az állam nagyon kevés lehetőséggel rendelkezett az iskolai munka kontrollálását illetően. A kormány álláspontja, hogy a gyermekekm érdekében a különbségeket ki kell egyenlíteni, és ezt csak az állam felelősségvállalása mellett lehet – mutatott rá a kereszténydemokrata oktatáspolitikus.

Hiller István azt mondta: nem szolgálják a magyar oktatás és a diákok érdekeit a kormányzat lépései. A jobbaktól elvesznek, de semmilyen garanciát nem adnak, hogy a gyengébbek színvonala javuljon. Az pedig párját ritkító, hogy a területért felelős helyettes államtitkár bejelenti a lemondását az átalakítás közben – tette hozzá a korábbi oktatási miniszter.

Hoffmann Rózsa szerint semmilyen tény nem támasztja alá, hogy nem lesz működőképes az új rendszer és a központ. „Önök elég sokáig kormányoztak, és nem tudtak egy eredményes iskolarendszert létrehozni, ezen változtatni kell” – hangsúlyozta. Gloviczki Zoltán helyettes államtitkár benyújtotta ugyan a lemondását, de végül a helyén maradt, és „teljes gőzzel dolgozik” – jegyezte meg az államtitkár. Kitért arra is, hogy a jövő évi költségvetés még nem született meg, és addig a források nagyságáról legfeljebb csak találgatni lehet.

Hiller István azt mondta, az államtitkár nem tud pénzt szerezni ennek a területnek, és idézte azt az átadás-átvétel kapcsán készült októberi kormányzati előterjesztést, amely szerint „a döntés végrehajtásához szükséges személyi, tárgyi és költségvetési feltételek nem állnak teljes egészében rendelkezésre, sem a központban, sem az Oktatási Hivatalban, sem a Magyar Államkincstárban”.

Hoffmann Rózsa erre úgy reagált: azóta rendelkezésre állnak a források. Megvan és meglesz a pénz – mondta, majd feltette a kérdést: nem képzelik, hogy egy ilyen átalakításba belekezd a kormány anélkül, hogy mellé tenné a szükséges forrásokat?

A szocialista politikus az elmúlt két és fél év tapasztalatára hivatkozva fenntartotta az állítását. Hiller István szóvá tette a felsőoktatási forráskivonásokat is, és horrornak, rémálomnak nevezte az önfinanszírozó felsőoktatás tervét. Önfinanszírozó felsőoktatás nincs Európában, sem az unióban, sem azon kívül – mondta. Szerinte a tandíjak többszörösére nőnek majd Magyarországon, a hallgatókat pedig beleviszik a diákhitel-konstrukcióba, aztán 30-35 évig törlesztenek majd.

Hoffmann Rózsa kijelentette: nem vonnak ki pénzt a felsőoktatásból, a finanszírozás átalakítása során más csatornán keresztül kerülnek be források, a diákhitel állami kamattámogatására jelentős összegeket terveznek. Az állam nem kíván teljesen kivonulni a felsőoktatás finanszírozásából – hangsúlyozta Hoffmann Rózsa. Kitért arra is, hogy szerdán tárgyalt a rektori konferencia képviselőivel, és ők megerősítették, hogy túlzók a zárolásról elhangzott drámai kijelentések.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!