Csak az értékközpontú állam képes véghezvinni a megújulási folyamatot

Az a feladatunk, hogy új lendületet adjunk a magyar–lengyel kapcsolatoknak, és ebben az egyházaknak nagyon fontos szerepük van – szögezte le szerdán Varsóban Szászfalvi László. A megújulási folyamatot csak értékközpontú állam tudja véghezvinni, és ennek elengedhetetlen feltétele az egyházakkal való stratégiai partneri szövetség. A gazdasági, társadalmi és morális válságon csak akkor lehet úrrá lenni, ha sikerül ezt a lelki-szellemi megújulást megvalósítani – húzta alá.

Lengyelországi hivatalos látogatása során az államtitkár szerdán Kazimierz Nycz bíborossal, varsói érsekkel tárgyalt. Az érseki rezidencián tartott közös sajtóértekezleten elmondta: jó hangulatú beszélgetést folytattak a Magyarországon folyó politikai-gazdasági-erkölcsi megújulásról. A megújulási folyamatot – hangsúlyozta – csak értékközpontú állam tudja véghezvinni, és ennek elengedhetetlen feltétele az egyházakkal való, bizalmi elven működő stratégiai partneri szövetség. A gazdasági, társadalmi és morális válságon csak akkor lehet úrrá lenni, ha sikerül ezt a lelki-szellemi megújulást megvalósítani – húzta alá.

Nycz érsek szerint a lengyel egyházban nagy reményekkel és figyelemmel követik azokat az intézkedéseket, amelyeket az új magyar kormány tesz már több mint egy éve. Olyan ügyekről van szó, amelyek az egyházhoz mindig is közel álltak: a családok, a kisebbségek, az egyház és az állam viszonya, a nevelés, az iskola és a kultúra. A jelenlegi magyar kormány politikája nagy remény Európa és Lengyelország számára is – hangsúlyozta –, mert aki képes megoldani a családpolitika, a demográfia kérdéseit, aki képes építeni az „állampolgári társadalmat” az állam decentralizálása, a nem kormányzati szervezetek, köztük az egyház támogatása és a velük való együttműködés révén, az az egyház megítélése szerint helyes úton jár. A megbeszélésen különösen nagy figyelmet szenteltek az állam és egyház viszonyának, és beszéltek a határokon túli nemzeti kisebbségek problémáiról, amelyek mindkét országot érintik.

Az MTI-nek nyilatkozva Szászfalvi elmondta: meglepően nagy érdeklődést tapasztal Lengyelországban a magyarországi változások, a magyar kormánypolitika iránt, mégpedig nemcsak a politikai elit, hanem az emberek sokasága, a civil szervezetek és különösképpen a katolikus egyház részéről. Fontosnak nevezte az Esterházy János boldoggá avatása ügyében tartott tárgyalásait: az anyai részről lengyel származású felvidéki politikus boldoggá avatási eljárását lengyel kezdeményezésre szeretnék elindítani. Köszönetét fejezte ki Nycz érseknek az ügy támogatásáért.

Szászfalvi László Varsóban megkoszorúzta Esterházy János szobrát és koszorút helyezett el a tavaly boldoggá avatott Jerzy Popieluszko, a Szolidaritás egykori varsói lelkészének sírjánál. Az államtitkár köszönetét tolmácsolta a lengyel katolikus egyháznak és a lengyel népnek, hogy ápolják a kommunizmus idején egy csehországi börtönben meghalt magyar politikus emlékét.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!