Csak magyar és keresztény értékekre építve lehetünk erős és sikeres nemzet

Csak magyar és keresztény értékekre építve lehetünk erős és sikeres nemzet. Vállalnunk kell a saját úttal járó nehézségeket, vitákat, és soha nem szabad meghátrálni – jelentette ki Orbán Viktor a ciszterci rend új látogatóközpontjának átadásán Zircen. Ünnepi beszédében hangsúlyozta: bár saját magunkban kell hordoznunk a világosság forrását, ennek csak akkor van értelme, ha mások is látják a fényt.

Ünnepélyes alkalom, ünnepi gondolatokat kíván – kezdte ünnepi beszédét a miniszterelnök. Szent Bernát gondolatát idézve mondta: „csak lángolni kevés, csak világítani hívságos semmiség. Lángolni és világítani: ez maga a tökéletesség”. Mit jelent ez ma Magyarország és tágabb hazánk számára? – tette fel a kérdést.

Bár saját magunkban kell hordoznunk a világosság forrását, ennek csak akkor van értelme, ha mások is látják a fényt. Alkotmányt és törvényeket sem azért alkotunk, mert ez a szokás, hanem hogy világosságot gyújtsunk a magyarok számára. Kialakítsuk a szabályokat, amelyekkel békében és szabadon élhetünk együtt – mondta.

Orbán Viktor kiemelte: ha valahol lámpást gyújtanak, a hirtelen támadt fény zavarhatja a szemeket, Európában pedig mára homályossá vált minden. Ma Európában csak arról tudunk beszélni, hogy mit nem szabad tenni ahelyett, hogy arról beszélnénk, mit is kell tenni ahhoz, hogy kihúzzuk a kátyúból az unió szekerét. A korábban nagyvonalú Európai Unió ma gyakran igazságtalan, és visszaél a hatalmával, és azokkal a nemzetekkel elnéző, akik csöndben meghúzódnak a homályban – fogalmazott a miniszterelnök.

Kijelentette: csak magyar és keresztény értékekre építve lehetünk erős és sikeres nemzet. Mint fogalmazott: ha meg akarjuk fogadni Szent Bernát életvezetési tanácsát, akkor vállalnunk kell a saját úttal járó nehézségeket, vitákat, és soha nem szabad meghátrálni.

A kormányfő szerint a ciszterci rend története arról tanúskodik, hogy tagjai mindig megtalálták azokat a területeket, ahol lámpást kell gyújtani. A rend birtokain magas színvonalú munka folyt, gimnáziumaikból olyan emberek kerültek ki, mint Vörösmarty Mihály, Semmelweis Ignác és Klebersberg Kunó.

1945 után elvették a rendtől birtokaikat, 1948-ban államosították gimnáziumaikat, majd a rend működését is megtiltották. Többen kerültek internálótáborba, vagy börtönbe, mert ragaszkodtak fogadalmukhoz, hogy a fiatalokat a kereszténység szellemében tanítsák. A kommunizmus azonban nem győzhette meg őket arról, hogy lemondjanak fogadalmukról.

A rendszerváltást követően közösen vágtunk bele az ország megújításába – mondta Zircen a miniszterelnök, majd egy hasonlattal állt elő: „Megújulni csak az a fa képes, mely mélyen kapaszkodik földhöz. Amelyik fának elvágják a gyökereit, az nem képes megújulni.”

Ha Európa hűtlen lesz a keresztény gyökereihez, elfordul hagyományaitól, akkor nincs jövője. Az Európai Unió egyik alapítója mondta egyszer: Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz – mondta a kormányfő. A Zirci Ciszterci Apátság felújítási munkálatai az 1990-es években kezdődtek el. 2010-től az állam és egyházak életében és viszonyában jelentős fordulat következett be.

A kormány 700 millió forintot teremtett elő a felújításra. A híres díszkert is megújult, ahogy létrejött egy látogatóközpont is – jelentette ki. Hozzáfűzte: a kormány szerdán úgy döntött, a Zirci Ciszterci Apátság visszakapja az arborétumot is.

Magyarország tudja mit köszönhet a cisztercieknek, tanító, nevelő munkájuk elismerést és megbecsülést vívott ki, számos komoly eredmény értek el a diákok tanulmányi, művészeti és sportversenyeken – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök arra kérte a cisztercieket, hogy jelmondatukhoz hűen – „lángolj és világosíts” – adjanak sok kiművelt emberfőt Magyarországnak.

A kormányfő elmondta azt is, hogy hét év után járt újra Zircen, azóta azonban nagyot fordult a világ. Megköszönte a támogatást és felhatalmazást ahhoz a közös munkához, amit 2010-ben kaptak arra, hogy ismét erőssé és tiszteletreméltóvá tegyék az országot. „Nem hagyjuk abba a munkát, amíg nem tér vissza közénk a remény, a hit és a derű” – közölte Orbán Viktor, hozzátéve: ez nagy munka, sok izzadságot és kényelmetlenséget fog okozni. „Tudtuk, hogy át kell építeni az országot, különben más fog gyarapodni a mi munkánkból – mondta a kormányfő, aki Magyarország átszervezését egy lakás átépítéséhez hasonlította: lakni is kell közben benne. „Ebben egy jó dolog van, amikor befejezi az ember és túl van rajta” – mondta.

Orbán Viktor szerint az elmúlt három évben gyakran érezhettük azt, hogy csak vetünk, idén azonban már beszélhetünk aratásról. A miniszterelnök szerint ennek része a 160 ezer új munkavállaló és az, hogy az inflációnál nagyobb ütemben sikerült emelni a nyugdíjakat. Csak bátornak kell lenni és kitartani, ha így lesz, a közös siker nem maradhat el. Önök továbbra is számíthatnak ránk és remélem, mi is számíthatunk önökre – zárta beszédét a miniszterelnök.

A ciszterci rend kilenc évszázadon átívelő történetét ismerhetjük meg a szerda délután átadandó modern látogatóközpontban. 3D-s animációk, felbecsülhetetlen értékű kincsek mesélnek a rend 831 éves magyarországi tevékenységéről. Az MNO videósai Zircen forgattak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!