Családi csődvédelem bevezetését javasoljuk

Családi csődvédelem bevezetését javasolja a Kereszténydemokrata Néppárt. A kisebbik kormánypárt elképzelései szerint ezzel azok élhetnének, akiknek van esélyük segítséggel kilábalni nehéz helyzetükből. Harrach Péter frakcióvezető Bagdy Gáborral tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a családi csődvédelem azoknak jelenthetne segítséget, akik törleszteni már nem tudnak, de otthonuk elvesztése, vagy teljes ellehetetlenülésük még megelőzhető vagyongondnok közreműködésével.

A frakcióvezető felidézte az eddigi kormányzati lépéseket az eladósodás csökkentése érdekében, így a kilakoltatási moratórium bevezetését, az eszközkezelő létrehozását, a végtörlesztés, az árfolyamgát lehetőségét, valamint a kormány és a bankszövetség megállapodását.

Rámutatott: a törlesztések komoly gondot jelentenek napjainkban, és sok család kerül csődközeli helyzetbe, vagy jut csődbe.

Kitért arra, hogy az Országgyűlés április 2-án elfogadott egy határozatot, amelyben felkéri a kormányt, vizsgálja meg a magáncsőd bevezetésének lehetőségét. A KDNP ugyanakkor családi csődvédelmet javasol, ami „talán több a magáncsődnél" – jelezte.

Bagdy Gábor országgyűlési képviselő kiemelte: ezzel a megoldással évente 5-15 ezer családon lehetne segíteni. Elképzeléseik szerint többféle opció állna rendelkezésre, és ha a felek nem tudnak megállapodni, bírósághoz lehetne fordulni. Emellett családi csődgondnok, vagyongondnok is segítené az érintett családokat, akik lehetnének szociális munkások, családvédők, vagy érkezhetnének a pénzügyi szférából.

Ez több éves együttműködést is feltételezhet a helyzet rendezéséig – jelezte, megjegyezve: a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, egy ilyen intézményi háttér kidolgozása akár öt-tíz évet is igénybe vehet.

Kiemelte: a kormány számos lépést tett már a nehéz helyzetbe kerülők megsegítésére, de a KDNP úgy látja, hogy itt az ideje az olyan hosszú távú lépéseknek is, amelyeknek az eredménye esetleg csak később jelentkezik.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!