A családok védelméről szóló törvénytervezetről folyt a vita

A családok védelméről szóló törvényjavaslat részletes vitája szerepelt az Országgyűlés napirendjén. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta: a törvény megalkotását a demográfiai helyzet és a családok állapota is indokolja. Kifejtette: kevéssé ért egyet azzal, hogy a törvénybe egyházias fogalmakat keverjenek bele, mert a jogszabály az egész társadalomra vonatkozó szabályozást tartalmazza és nem az egyházi kategóriákban való gondolkodást.

Harrach Péter problémásnak nevezte a törvénynek azt a kitételét is, hogy az emberi élet szentsége a fogantatással kezdődik. A képviselő kijelentette: ő maga ezt vallja, ám az adókedvezményt nem lehet egy ilyen nehezen meghatározható pillanathoz kötni. Hozzátette, hogy a megfogalmazás egyenes jogkövetkezménye lenne a magzatvédelmi törvény módosítása is, de ez pillanatnyilag nem egyezik a kormány szándékával.  

A házasság és az élettársi kapcsolat szétválasztását övező vitáról azt mondta, hogy az előbbi két szempontból is tiszteletreméltóbb. Szavai szerint a házasság szoros és tartós kapcsolatot feltételez és a gyermekvállalás szempontjából is ez a legtermékenyebb életforma.  

Steiner Pál, az MSZP képviselője élesen bírálta a törvényjavaslat preambulumát, amely szerinte sok megfogalmazásában rosszul súlyoz a társadalmi csoportok és emberek között. Így például szerinte nem helyes „a család az emberi történelemben már a jog és az állam kialakulását megelőzően létrejött önálló közösség, amely erkölcsi alapokon nyugszik” megfogalmazás, hiszen ez kizárja azokat, akiknél szerelmen nyugszik az együttélés.

„A család Magyarország legfontosabb nemzeti erőforrása” mondatot is bírálta a szocialista politikus, mert szerinte ez másodrendű polgárnak tartja azokat, akik családban élnek.

Steiner Pál összességében úgy fogalmazott: ez nem preambulum, hanem diktátum, amellyel a Fidesz és a KDNP kétharmada birtokában a társadalom azon részre próbálja meg ráerőszakolni ideológiáját és értékrendjét, amely egyébként nem ezt vallja.

Menczer Erzsébet a Fidesz országgyűlési képviselője kétperces hozzászólásában azt kérdezte, miért olyan nagy probléma az, ha a televíziókban nem családromboló műsorokat látnak a gyermekek.  

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kiemelte: a törvényben foglalt célok és a gyermekek védelme érdekében a médiaszolgáltatók kötelesek a család és házasság intézmények tiszteletben tartásával nyújtani szolgáltatásaikat. Nem köteleznék, hanem ösztönöznék az ilyen jellegű médiatartalmak bemutatását.

Harrach Péter a vitában megjegyezte: az előterjesztők befogadták azt a jobbikos módosító indítványt, amely szerint a médiaszolgáltatók által elkövetett jogsértésekről külön törvény rendelkezik. Felhívta a figyelmet, hogy kerettörvényről van szó, azaz a főirányt szabják meg.   

A Nagy Imre Érdemrend a rendszerváltozás körüli időszak kitüntetése volt

A Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint az állami kitüntetésekről és a közszolgálati tisztviselői törvénnyel összefüggő átmeneti szabályokról szóló törvényjavaslat részletes vitájával ért véget az Országgyűlés ülése este tíz óra után. A parlament pénteken tartja következő, egynapos ülését.

Az egyik előterjesztő, Rubovszky György (KDNP) zárszavában azt mondta: valóban nem vet jó fényt a Szent István rendre az, hogy Ribbentrop és Göring az utolsók között kapta meg, szerinte azonban érdemes átgondolni, miért érdemelték ki: Kassa és a Felvidék visszacsatolásáért. Hangsúlyozta: a Mária Terézia által alapított elismerést csak magyar ügyben osztották ki.  

A Nagy Imre Érdemrend megszüntetésének indokaként azt mondta: a díjat azok érdemelték ki, akik sokat tettek a békés rendszerváltásért. Mint mondta, aki erre rászolgált, az elmúlt években már megkapta azt. 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!