Csökkenhetnek a társasházi csődhelyzetek

A társasházi csődhelyzetek elkerülését, illetve számuk csökkenését várja a KDNP a januárban életbe lépett társasházi törvénytől. Nagy Kálmán, a párt országgyűlési képviselője a törvény várható hatásait ismertető sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a tavaly év végén elfogadott változtatások csupán az első lépések voltak, és további jogi szabályozást terveznek. Hangsúlyozta: a társasházak körül felgyülemlett problémák nemcsak lakhatási, hanem szociális és népegészségügyi gondokból adódnak.

Jeneiné Rubovszky Csilla V. kerületi alpolgármester elmondta: Nagy Kálmán javaslata alapján a törvény tartalmazza, hogy az eddigi fél év helyett már három hónap közösköltség-tartozás után is bejegyezhető a társasházi lakásra a jelzálog, amelynek bejegyzése – három hónapnak megfelelő hátralékonként – megismételhető. Fontos változásként említette, hogy a törvényalkotók befogadták a külön tulajdonon belül nem mérhető közüzemi, a víz-, és fútésdíjak és más szolgáltatások számláiból összegyűlt adósság ilyen módon történő érvényesítését is.

A nemfizetés gyakran nem szociális kérdés, nem ritka, hogy külföldi tulajdonosok halmoznak fel milliós tartozást – jelentette ki az alpolgárester Példaként említette, hogy a belváros kiemelt övezetében akad olyan ingatlan, ahol a tulajdonjog 26 százaléka külföldi tulajdonos kezében van, az épületben több üzlethelyisége van, mégis rendszeresen milliós nagyságrendú közös költségtartozása van. Mint mondta, arra is volt precedens, hogy a tisztességesen fizető lakók érdekében a külföldi tulajdonos helyett az önkormányzatnak kellett helyt állni.

Kitért arra a módosításra is, amely a bírósági eljárás felgyorsítását eredményezi ezekben az ügyekben. A változtatás lényege, hogy a bíróságnak a tárgyalást a keresetlevél bírósához érkezésétől számított legkésőbb harmincadik napra ki kell tűznie, a keresetet más keresettel összekapcsolni nem lehet. Így körülbelül fél év alatt jogerős ítélet születhet, míg a jelenlegi bírói gyakorlat azt mutatta, hogy négy-hat hónapra tűzték ki a tárgyalást az ilyen egyszerű, könnyen megítélhető ügyekben is, mint a közösköltség-tartozás – mutatott rá az alpolgármester.

Változtatásokat terveznek a végrehajtás felgyorsítására is. Mint Jeneiné Rubovszky Csilla kifejtette, vagy egy előzetes végrehajthatóság, vagy az eljárás időbeli korlátok közé szorítása felé lehet „elindulni”.

Nagy Kálmán tájékoztatása szerint a nemfizetők kisebb létszámú csoport jaszociális okokból halmoz fel elmaradást, a többség azonban önmagára nézve nem tartja kötelezőnek azt, hogy részt vegyen a közös terhek vállalásában. Ez a magatartás rendkívül súlyosan érinti a társasház valamennyi lakóját, elfogadhatatlan, hogy a nemfizetők terhei a fizetési kötelezettségeiket teljesítő lakókat sújtják – mondta a politikus, hozzátéve: a törvény arra is alkalmas, hogy különválassza a szociális okokból tartozókat a hanyagságból nem fizetőktől.

Az egészségügyi szakpolitikus kijelentette a társasházban élők problémája nemcsak szociális, hanem népegészségügyi kérdés, vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy a társasházban különféle betegségekkel küzdők aránya magasabb, mint a más lakókörnyezetben élőké.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!