Csökkenő reálbérek, növekvő munkanélküliség

Nem tükrözik a számok a kormányfő optimizmusát, a KSH most megjelent kiadványa szerint tovább csökkent a foglalkoztatottak száma és a reálbér, viszont nőtt a munkanélküliség és a munkaerőköltségek is emelkedtek. A munkaerő-felmérés adatai szerint 2008 I. negyedévben a 15–74 évesek közül 4 millió 177 ezren voltak jelen a munkaerőpiacon, közülük a foglalkoztatottak száma 3 millió 844 ezret, a munkanélkülieké 333 ezret tett ki.

A gazdaságilag aktívak száma az előző év azonos időszakához képest 45 ezerrel csökkent, ezen belül a foglalkoztatottak száma 61 ezerrel volt alacsonyabb, míg a munkanélküliek száma 16 ezerrel nőtt. Az aktivitási arány a negyedévben 54,1százalék volt, 0,6 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, a foglalkoztatási ráta is kisebb lett 49,8-, a munkanélküliségi ráta pedig 8 százalékra emelkedett. Miközben a munkanélküliségi ráta a férfiak esetében alig változott , a nők körében 7,5 százalékról 8,3 százalékra emelkedett, a munkanélküli nők létszáma 14 ezerrel volt több, mint 2007 első negyedévében.

2008 első negyedévére egy átlagos versenyszférabeli munkavállaló munkaerőöltsége a 2000. évi átlag 2,6-szorosára emelkedett. A munkaerővel kapcsolatos költségek a versenyszféra átlagánál enyhébb emelkedést mutattak az iparban. Az átlagosnál nagyobb volt az emelkedés a kereskedelmi, a vendéglátói, valamint a szállítási ágazatoknál.

Az első negyedévi 196 000 Ft nemzetgazdasági szintű havi kereset nettó értékben 120 700 Ft-ot jelentett, a nettó keresetnövekedés 6,2 százalékot tett ki. Mivel ugyanezen időszakban a fogyasztói árak átlagosan 6,9 százalékkal emelkedtek, a reálkereset összességében 0,7 százalék csökkent.

A teljes jelentés itt olvasható.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!