Csökkenteni kell a távhő áfáját!

Tizenöt százalékos áfa csökkentést javasol a megfizethetetlen magasságba szökött távhőárak mérséklésére – jelentette be Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője mai sajtótájékoztatóján. Átlagosan havonta háromezer forintos megtakarítást jelent a távfűtéses lakásban élőknek, ha az áfa csökkentésre vonatkozó törvényjavaslatukat ősszel megszavazza a parlamenti többség – tette hozzá.

Soltész Miklós hangsúlyozta, javaslatuk sokakat érint, hiszen Magyarországon jelenleg mintegy 640 ezer távfűtéses lakásban csaknem 1,6 millió ember él. A képviselő konkrét példája szerint egy újpalotai 68 négyzetméteres panellakásban lakó nyugdíjas házaspár 2008 februárjában 36.130 forintot fizetett a távhőért, míg a Fidesz–KDNP javaslatának elfogadása után idén téltől már csak 31.620 forint lenne a számla, vagyis több mint 4.500 forintot takaríthatnának meg.

A távhő áfájának csökkentésére szolgáló fedezetként Soltész Miklós az utóbbi időszak gázáremeléseiből származó áfabevétel-növekedést jelölte meg, ami szerinte bőségesen ellentételezi kieső költségvetési bevételt. A kormánynak tehát nem kell pénzt elvennie sem a családoktól, sem a nyugdíjasoktól – jegyezte meg, célozva az MSZP által a legnagyobb ellenzéki párt ellen indított igaztalan kampányra.

Soltész Miklós kitért arra is, hogy a világgazdaság radikális átalakulása miatt várhatóan az energiahordozók ára tartósan magas marad, a magyar kormánynak más európai országok kormányaihoz hasonlóan mielőbb intézkedéseket kell hoznia a szegényebb rétegek védelmében. A képviselő szerint azonban egyelőre úgy tűnik, hogy a Gyurcsány-kormány ezúttal is hű marad önmagához, valós kormányzati intézkedések helyett csak szónokol a távhő árának csökkentéséről.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!