A demográfiai helyzet javításához nemzeti konszenzusra van szükség

A Kereszténydemokrata Néppárt üdvözlendőek tartja  az egyre javuló demográfiai adatokat, ugyanakkor a helyzet továbbra is súlyos és javítása érdekében nemzeti konszenzusra van szükség – jelntette ki Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján. A kereszténydemokrata politikus kiemelte: a demográfiai helyzetet nem lehet pártpolitikai témává tenni, az nem lehet politikai alku kérdése, abban társadalmi megegyezésre van szükség.  

Harrach Péter rámutatott: évente 35-40 ezer lakos, azaz egy közepes méretű város tűnik el a térképről. Ha a jelenlegi helyzet nem változik, a gyermekeinkre és unokáinkra csökkenő lakosságszámot és elöregedő társadalmat hagyunk – mondta, hozzátéve: csak kormányzat intézkedésekkel a helyzeten nem lehet változtatni.   

Ugyanakkor az utóbbi másfél év adatai kedvező tendenciát mutatnak. 2014 első négy hónapjával összevetve idén három százalékkal nőtt a születésszám. Emellett közel hét százalékkal többen kötöttek házasságot mondta a KDNP alelnöke. Álláspontja szerint a házasságban születendő gyermekszám azt mutatja, hogy ez a legtermékenyebb együttélési forma.   

Harrach Péter örömtelinek nevezte a válások és az abortuszok számának csökkenését. A KDNP nem az emberi szabadság csúcsának, hanem  egy induló emberi élet kioltásának, elpusztításának tekinti a magzatelhajtást. Egy abortusz is sok lenne Magyarországon – tette hozzá.   

A KDNP frakcióvezetője fontosnak tartja, hogy a jelenlegi támogatási rendszert fenntartsák. Nem lehet négyévente változtatni a családpolitikán, annak tartósnak kell lennie –jelentette ki hozzátéve: ez is segítheti a gyermekvállalási kedv további növelését. Az eddigi intézkedések közül kitért a családi adókedvezményre és annak több lépcsőben történő kiterjesztésére, a gyed extrára, az otthonteremtési támogatásra, az első házasság adókedvezménnyel való támogatására.   

Emellett fontos az értékrendbeli változtatás, változás is: a családot, mint intézményt, életformát újból előkelő helyre kell emelni – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus. Ebben az oktatás és a média kiemelt szerepet játszik – jegyezte meg.  

Kérdésre válaszolva elmondta: a regisztrált élettársi kapcsolat törvényi rendezettségét megfelelőnek tartják. Mint mondta, viszonylag kevés gyermek születik ilyen kapcsolatban, így a direkt támogatás demográfiai szempontból nem indokolt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!