Egyetlen centiméter védvonalat sem adunk fel

Súlyosbodott az árvízi helyzet Borsod megyében, a rendkívüli helyzet miatt Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter is Edelénybe látogatott délelőtt. A kormány az ár- és belvízi helyzet miatt egyszerűsített, meghívásos pályázati felhívást ír ki napokon belül egy közmunkaprogram keretében. Kóthay László, a Vidékfejlesztési Minisztérium vízügyi szakállamtitkára közölte: egyetlen centiméter védvonalat sem adunk fel az árvízi védekezésnél. Továbbra is négy térségben van veszélyhelyzet Magyarországon: a Hasznosi tározó, a Sajó-Bodva, a Hernád térségében, a Zagyván, a Jásztelki tározó és a Cuhai-Bakonyér térségében.

Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter pénteken délelőtt meglátogatta a Borsod megyei Edelényben az Egresi Iskolába költöztetett embereket, akiknek házait elöntötte a Bódva áradata. A 24 kitelepített emberrel Orbán Viktor elbeszélgetett, sok erőt, jó egészséget és kitartást kívánt nekik a kialakult rendkívüli helyzetben. Közölte, reméli, hogy minél előbb visszatérhetnek majd otthonaikba.

Orbán Viktor miniszterelnökkel érkezett Pintér Sándor belügyminiszter, az iskolánál fogadta őket Bencze József országos rendőrfőkapitány, Tatár Attila országos katasztrófavédelmi főigazgató, Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés fideszes elnöke, egyben a megyei védelmi bizottság elnöke, Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője és Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány. A találkozón jelen volt Molnár Oszkár, a település korábban fideszes, jelenleg független polgármestere, valamint az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei is. A kitelepítettek látogatása után az iskola felső emeletére vonultak a szakemberek, ahol ismertetik a településen, illetve a Bódva mentén és a megyében kialakult árvízi helyzetet.

A kormány az ár- és belvízi helyzet miatt egyszerűsített, meghívásos pályázati felhívást ír ki napokon belül egy közmunkaprogram keretében – jelentette be a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Czomba Sándor. Az államtitkár azt mondta, hogy a jövő héten már indulhat a közmunkaprogram, melynek keretében várhatóan 1.500-2.000 főt kívánnak bevonni a védekezésbe egyhónapos időtartamra, de az időtartam akár ennél hosszabb is lehet.

Egyetlen centiméter védvonalat sem adunk fel az árvízi védekezésnél – jelentette ki Kóthay László, a Vidékfejlesztési Minisztérium vízügyi szakállamtitkára. Mint mondta: a védekezés megfeszített erőkkel folyik Edelénynél, csak ebben a veszélyeztetett térségben mintegy nyolcezren dolgoznak. Kitért arra, hogy péntek hajnalban mintegy 250 katonát indítottak útnak Edelény térségébe, reggel további négyszáz embert kért a miskolci vízügyi igazgatóság. Elhangzott, hogy továbbra is négy térségben van veszélyhelyzet Magyarországon: a Hasznosi tározó, a Sajó-Bodva, a Hernád térségében, a Zagyván, a Jásztelki tározó és a Cuhai-Bakonyér térségében. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az árvízi védekezésre edig fordított pontos összegeket pénteken összesítik. A nagyságrendje az ötmilliárdot biztosan meghaladja majd, hozzátéve: egynapi védekezés is százmilliós nagyságrendű.

Edelényben a Bódva több méteres szakaszon áttörte a gát magasítását, 550 embert kellett kitelepíteni, 180 ház van veszélyben, a város a 27-es út felől megközelíthetetlen. Katonai helikopterekkel, a levegőből kezdik megerősíteni a töltést, így próbálják meg elzárni a víz útját. Az Edelény melletti Szendrőládon is a Bódva miatt kellett 400 embert kitelepíteni. A Zempléni-hegységben található Tolcsván 350 házat öntött el a Tolcsva-patak, 20 családot kellett kitelepíteni. A megáradt Szerencs-patak miatt Abaújszántón 80 embernek kellett elhagynia az otthonát. Öt borsodi településre nem lehet bejutni péntek dél óta a Hernádon levonuló árhullám miatt; Halmaj, Kiskinizs, Nagykinizs, Hernádkércs, Felsődobsza megközelíthetetlen személyautóval.

Közben megkezdődött a védekezés a Duna fővárosi szakaszán is, ma napközben lezárják a budai és a pesti alsó rakpart egy-egy szakaszát, vasárnap pedig feltehetően a teljes hosszát. A Tiszán a vízállás Szolnok alatt tetőzik, péntek reggel 875 centiméter volt. Tartós, harmadfokú készültségre kell itt is számítani. A Balatonon a vízleeresztés folyamatos, azt remélik, hogy ha nem kap utánpótlást a tó, hamarosan csökkenhet a víz szintje.
   
A szakállamtitkár közlése szerint a folyókon jelenleg 2.418 kilométeres szakaszon van védelmi készültség, ebből rendkívüli készültség összesen 350 kilométeren. A védekezésben részt vevők létszámáról szólva kitért arra, hogy míg három hete a csúcs 12 ezer ember volt, mostanra már elérték a 16 ezret, de a végső szám várhatóan 17 ezer fölé emelkedik majd.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!