Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei

Pünkösd alkalmából ünnepi szentmiséket, istentiszteleteket tartanak ma és holnap országszerte. A keresztények ezen az ünnepen a Szentlélek eljöveteléről és az egyház alapításáról emlékeznek meg. A magyarországi egyházi vezetők Esztergomban, Debrecenben és Budapesten mutatnak be ünnepi szertartást. Pünkösd megünneplésének kiemelkedő magyar eseménye a csíksomlyói búcsú, amelyen százezrek vesznek részt.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek pünkösdvasárnap az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét. Hétfőn a fővárosi máriaremetei kegytemplom kertjében rendezik meg a főegyházmegye ifjúsági és családi napját, a karizmák ünnepét, ennek keretében beszélgetést rendeznek Erdő Péterrel az egyházi élet aktualitásairól, majd a bíboros szentmisét tart.  

Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vasárnap délelőtt a debreceni Nagytemplomban hirdet igét úrvacsorás istentiszteleten.  

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke vasárnap délelőtt a Deák téri evangélikus templomban tart ünnepi istentiszteletet.  

A húsvét utáni ötvenedik napon - idén június 8-án - ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját, pünkösd napját. Pünkösd a húsvét és a karácsony után a kereszténység harmadik legnagyobb ünnepe, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. Az ószövetségi zsidó népnél eredetileg aratási hálaadó ünnep vagy az első zsenge ünnepe volt, majd a mózesi törvény emléknapja lett, amikor arra emlékeztek, hogy Isten szövetségre lépett népével, Mózes törvényt hirdetett. Nevezték sávuótnak, a "hetek ünnepének" is (mert hétszer hét nappal pészah után ünneplik).  

Pünkösd megünneplésének kiemelkedő magyar eseménye a csíksomlyói búcsú, az összmagyarság legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepségeinek egyike, amely a rendszerváltozás óta a világ magyarságának rendszeresen ismétlődő tömegrendezvénye is lett.  

Erdő Péter bíboros felhívására a Magyar Katolikus Egyház is csatlakozik  a Ferenc pápa által meghirdetett izraeli-palesztin békeimához, így pünkösdkor a magyarországi katolikus templomokban is imádkoznak a Szentföld békéjéért. z esztergom-budapesti érsek szerint a vatikáni esemény akár egy korforduló bevezetője is lehet.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!