Egyszerűbb és gyorsabb lehet az örökbefogadás

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerint ez évtől egyszerűbb és gyorsabb lehet az örökbefogadási eljárás, miután a 2010 decemberében elfogadott törvénymódosítások eredményeként átláthatóbbá és kevésbé bürokratikussá vált a rendszer. Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az a szándékuk, hogy abortusz helyett minél több gyermek szülessen meg, és amennyiben egy krízishelyzetben lévő anya nem tudja őt felnevelni, akkor a gyermek minél hamarabb kerüljön családba, örökbe fogadó szülőkhöz.

Kérdésre válaszolva az államtitkár leszögezte, hogy az abortuszokat nem lehet betiltani Magyarországon, és annak nem is lenne értelme. Álláspontja szerint a tárca ez ügyben annyit tehet, hogy megpróbálja meggyőzni az érintetteket arról: lehetőség szerint ne az abortuszt válasszák, valamint tudatosítja a fiatalokban, hogy a terhességmegszakításnak hosszú távú hatása van az életükre. Sokaknál az is előfordulhat, hogy miután megszülték a gyereket, megváltoztatják eredeti döntésüket, és mégis megtartják a babát – fogalmazott Soltész Miklós, aki kitért arra: hiába van nagyon sok pár, aki gyereket fogadna örökbe, a folyamat eddig nehézkes és bonyolult volt. Az államtitkár a január 1-jén életbe lépett változások közül kiemelte, hogy már a gyermek tízéves koráig igénybe vehető az örökbefogadási gyes. Ez lehetővé teszi, hogy örökbefogadás után fél évig otthon maradjon a szülő, és segítse a gyerek beilleszkedését a családba.

Dudás Zoltán főosztályvezető jelezte: egységessé válnak a nyílt örökbefogadás adatkezelési szabályai is. Kérdésre válaszolva elmondta: nagyjából kétezer pár vár örökbefogadásra. Az átlagos várakozási idő három-négy év, ebből átlagosan nyolc hónap az adminisztráció ideje. A főosztályvezető álláspontja szerint utóbbi időszak öt-hat hónapra csökkenhet. Kitért arra: hiába van nagyjából ugyanannyi örökbefogadásra váró pár, illetve gyerek, a többség három év alatti kisgyereket szeretne, ez viszont az összesnek kevesebb mint tíz százaléka. Ezért – mint mondta – a minisztériumnak programokat kell indítania annak érdekében, hogy többen fogadjanak örökbe három évnél idősebb gyerekeket.

Az egyedülállók örökbefogadási várakozási idejére vonatkozó kérdéssel kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarországon általában nem szívesen fogadnak örökbe olyan gyereket, aki fogyatékossággal születik vagy tíz évnél idősebb. Amennyiben egy egyedülálló örökbefogadó úgy gondolja, hogy szívesen nevelne ilyen gyereket, akkor a várakozási idő csupán az adminisztrációs időszakra csökken – közölte. Soltész Miklós egy másik kérdés kapcsán jelezte: nem terveznek változásokat az örökbefogadási szabályokban az egynemű párokra vonatkozóan. Dudás Zoltán a roma gyerekekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta: terveznek ezzel kapcsolatosan felvilágosító programot, de nincs probléma az örökbeadásukkal.

Móricz Lajosné, a Gólyahír Egyesület elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, karitatív munkában tíz éve foglalkoznak válsághelyzetben lévő anyákkal, akiknek segítenek örökbe adni a gyerekét. Mint mondta, pénteken intézik az 510. gyerek örökbefogadását. Jónak tartja, hogy kiterjesztették az örökbefogadási gyes igénybevételének lehetőségét, de jelezte, nekik a jelenleginél egy kicsit több adminisztrációs munkájuk lesz. Varnyú Ildikó, az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület szakmai vezetője azt tartotta fontosnak megemlíteni, hogy a törvénymódosítás a gyakorlati tapasztalatok alapján született meg. Az államtitkár a sajtótájékoztató végén a működésükkel kapcsolatos tanúsítványt adott át a nyílt örökbefogadásban részt vevő öt civil szervezet képviselőjének.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!