Együtt ünnepel az ország

A Himnusz hangjaira Magyarország lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődött meg Budapesten, a Kossuth Lajos téren az augusztus 20-ai központi állami ünnepség, amelyen részt vett Áder János köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Hende Csaba honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter. Az államfő ünnepi beszédében a családalapításhoz hasonlította az államalapítást. Mint mondta, az állam azt jelenti: azt jelenti, nemcsak otthonunk, hazánk is van a nagyvilágban.

A nemzeti ünnep alkalmából az Országház épületének főbejáratát nemzeti színbe öltöztették, az északi és a déli részén tribünöket állítottak fel.

A zászlófelvonást több százan kísérték figyelemmel a Kossuth téren, ahol közvetlenül a nemzeti lobogó felvonása után kezdődik az ünnepélyes katonai tisztavatás.

További programok:

Délelőtt 11 órakor a Parlament kupolatermében a köztársasági elnök átadja az állami kitüntetéseket, a Magyar Érdemrend nagykeresztjét, középkeresztjét a csillaggal és középkeresztjét. A ceremónián részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is.

Ugyancsak az Országházban adja majd át a Külhoni magyarságért díjakat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Az ünnepi szentmise délután öt órakor kezdődik a Szent István-bazilika előtt. A liturgiát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vezeti majd, a szentbeszédet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mondja.  

A szertartás a Szent Jobb-körmenettel zárul, amely a Szent István tér-Zrínyi utca-Október 6. utca-József Attila utca-Széchenyi tér-Zrínyi utcán haladva tér vissza a bazilika előtti térre. A körmenetben az ereklye előtt az Apostoli Szentszék által elismert szerzetes- és lovagrendek, az apostoli élet társaságai, valamint a plébániák zarándokcsoportjai vonulnak.  

Este hét órától a Puskás Ferenc Stadionban, a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon tartják Magyarország londoni olimpikonjainak hivatalos állami köszöntését. A hat éve elhunyt Gyulai István egykori sportriporterről, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) volt főtitkáráról elnevezett rendezvény délután két órakor kezdődik. A belépés díjtalan, de jegyhez kötött. Jegyek a Ticket Express irodáiban kaphatók.  

A nemzeti ünnep alkalmából koncertekkel, légi és vízi parádéval, továbbá különböző családi programokkal várják a látogatókat Budapesten. Délelőtt például a Duna felett és a folyón légi és vízi parádé lesz látható, a Parlamentben délután egytől este nyolc óráig nyílt napot tartanak, a tűzijátékot pedig szokás szerint este kilenc órától tekinthetik meg az érdeklődők.  

A vidéki városokban is szinte mindenhol megünneplik augusztus 20-át.  

Debrecen polgármestere, Kósa Lajos Szent István király domborművének megkoszorúzásánál mond beszédet a hajdú-bihari megyeszékhelyen. Szeged első embere, Botka László a Széchenyi téri Szent István-szobornál tartja majd ünnepi szónoklatát.  

Szombathelyen az egyházmegye Szent István-napi ünnepsége keretében Veres András megyés püspök mutat be reggel szentmisét a Szent Kereszt-templomban, délelőtt pedig az országzászló-avatást követően beszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.  

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Karcagon mond köszöntőt a Szent István-napi ökumenikus ünnepségen.  

Miskolcon 9 órakor ökumenikus istentiszteletet tartanak a Kossuth utcai református templomban, majd 10 órától ünnepi programok lesznek a Szent István téren, beszédet mond Demeter Ervin kormánymegbízott.  

Hódmezővásárhelyen, az önkormányzat augusztus 20-i ünnepségén Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár tart beszédet.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!