Együttműködés? – 2014!?

Milláéknál ég a világ, sütik már a rántott békát. Lesz nagy heje-huja, dínomdánom. Kötélnek állt végre Bajnai Gordon, hozza majd a pénzt zsákszámra Amerikából, ahol azt sem tudják a milliárdosok, hogy mire költsék a vagyonukat, hát belefektetik a jelenlegi magyar kormány megbuktatásába. Hogy miért éri ez meg nekik, nehéz volna kibogozni. Talán elhitették velük, hogy Orbán Viktor az unortodox gazdaságpolitikájával megdönteni a finánctőke világuralmát és kiüldözni az egész világból a cigányokat és „a szintiket”.

Akikről a legutóbbi hetekig azt sem tudtuk, hogy a világon vannak. Hogy kik azok a „szintik”? Akiket az antiszemitizmussal és cigányüldözéssel párosult szintigyűlölet fenyeget? Német cigányok.

Az „Együtt” szándékainak érdekessége, hogy a kormány gazdasági intézkedéseinek nincs egyetlen olyan eleme, amelyet eredetileg nem nagynevű nemzetközileg ismert nyugati közgazdászok találtak volna ki, megroggyant költségvetések talpraállítására. Számos európai állam érdeke volna, hogy ott is bevezessék. Talán éppen ez a baj. Ezeket az anomáliákat hivatott kiküszöbölni Bajnai Gordon, helyreállítva a világ normális folyását, arccal a további kölcsönfeltételek és eladósodás felé.

De vajon alkalmas-e ő erre a szerepre? Hanghordozása, jámbor külseje sokkal inkább emlékeztet Moon tiszteletesre, az Egyesítő Egyház néhai főpapjára, mint egy keménykezű rendcsinálóra. (Bár az „együtt” jelző némi reményt ad az ellenzék közös tető alá terelésére.

Bajnai, egyszer, amikor azt kérdezték tőle, hogy miért vitte csődbe a Hajdúbétet és hogyan hagyhatta cserben a beszállítókat, azt válaszolta, neki ez volt a feladata és csak azt teljesítette, hogy ki kellett mentenie a befektetők vagyonát. Hasonló feladatokat látott el kormánytagként és különösen érezhető volt ez a rutinja miniszterelnökként. Ki kellett húznia – kerül, amibe kerül – a baloldali társaságnak a mandátum utolsó percéig, hátha közben valami csoda történik. Aztán usgyi, utánuk az özönvíz. Ezt a feladatot Bajnai rezdületlen arccal teljesítette.

Kétségtelenül gyorsan sikerült nyélbeütnie új megbízatásának első lépését is. A legvégső pillanatban lépett színre, amikor még van esélye az egyesítésre, mert különben a tökéletesen apolikus önjelöltek önálló akciókba kezdenek. Gyurcsány Ferenc már így is későn futott, neki csak a kibickedés jutott.

A két néptribun, Juhász és Kónya politikussá gyúrása azonban nem lesz könnyű. Tipikusan örök ellenzékiek, a nagy szavak, a hőbörgés művészei. Amíg a kormányt, Orbánt kell ócsárolni, addig a helyükön vannak. De mit kezdenek majd az MSZP-vel, amikor szövetséget kell kötniük, hiszen a lényeg a két tábor, a milliós, vagyis szoclib párttámogató sereg és az utcai tüntetők egyesítése. Még azt sem lehet tudni, hogy mennyi az átfedés a két tábor, azon belül is a két utcai hős seregei között? Szanyi Tibor becslése szerint 70 százalék, így ebből aligha kerekedik ki a kétharmados győzelem.

Márpedig az utcai harcosok kétharmados győzelemmel hitegetik egymást, míg Bajnai szemmel láthatóan jóval szerényebb. Jövő nyárra tolná ki a sereg hadrendbe állítását és a haditerv kidolgozását.

Ha a realitások terén maradnak, az Együtt 2014!-nek nulláról kell indulnia. Sem a Millának, sem a Szolidaritásnak, de a Haza és Haladásnak végképp nincs semmiféle látható szerveződése. A HH-nak legalább agytrösztje van. Aktív, gyakorló, vagy jelentős múlttal rendelkező politikus sehol. A láthatáron túl azonban létezik leszerepelt, bukott, gazdátlanná vált politikusgárda a néhai SZDSZ, a Dávid Ibolya-féle MDF kádereiből. Továbbá Bokros Lajos EU-képviselő, és kollégája, Szegedi Csanád, az európai baloldal Jobbikból kiebrudalt új reménysége.

Mit tud vajon ígérni Bajnai, a vele szögesen ellentétes beállítottságú partnereivel közösen? Különösen, ha számításba veszi, hogy a legkisebb siker érdekében is valamiféle egyezségre és közös jelöltállításra lesz szüksége az MSZP-vel? Mert jelenleg csak kétféle program lehetséges.

Az egyik a Fidesz-KDNP programja, ami már foglalt. A másik a hagyományos megszorítások útja, amelyen ma Görögország, a spanyolok, de valójában a legtöbb európai ország és maga az EU is jár, egyre súlyosbosodó körülmények között. Bajnai utcai harcostársai bizonyára a gazdagok megadóztatásának jelszavával szerettek volna győzni.

Hogyan fest majd ez a milliárdos Bajnai, Oszkó, Felcsuti, Simor, esetleg Gyurcsány, Kóka szájából, miközben ők kézzel-lábbal hadakoznak a bankok s a külföldi konzorciumok megadóztatása ellen?

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!