Együttműködést ajánl a Fidesz

A Fidesz együttműködést ajánl a magyarországi politikai erők számára a magyar építőiparban lévő munkahelyek megmentésére – mondta Orbán Viktor, az építő- és az építőanyag ipari cégek vezetőivel folytatott megbeszélés szünetében. A Fidesz elnöke elmondta, az építőiparban már október előtt is komoly válság volt. A kormányzat többek között átalakította a lakásépítések támogatásának a rendszerét és hibának minősítette, hogy az emberek lakásra költik a pénzüket a banki megtakarítás helyett.

Orbán Viktor rámutatott, elsősorban azért kezdték a több szakmát is érintő konzultációs sorozatot az építőiparral, mert a Fidesz számára a jelenlegi helyzetben a munkahelyek megvédése a legfontosabb. Az építőiparban ma körülbelül 350 ezer ember dolgozik. A többi ágazatra való kisugárzása 3 - 3,5 munkahely létrehozását jelenti, azaz több mint egymillió kettőszázezer munkahely jövőjéről van szó. Az építőiparban meglévő nagyszámú munkahely megvédése tehát, az első helyen áll. A javaslatok gyors megvitatása és parlamenti általi elfogadása szintén fontos. Az idő ebben az esetben több mint pénz. Az idő túlélés és talpon maradás – hangsúlyozta az elnöke.

A Fidesz együttműködést ajánl a kormányzatnak és a szocialistáknak annak érdekében, hogy végre szülessenek meg azok a döntések, amelyekkel meg lehet menteni az építőiparban a munkahelyeket. Bár a válságkezelés módjáról különböznek az elképzelések, konkrét javaslatokban lehet megegyezés.

Matolcsy György, volt gazdasági miniszter rámutatott: két év alatt 30 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye. Csak ezen az ágazaton belül 50-60 ezer cég kerülhet csődeljárás elé a következő hónapokban. A cégvezetők által javasolt, és a Fidesz által támogatott intézkedések közül Matolcsy György ötöt ismertetett. Ezek a következők: gyorsuljon az uniós pályázatok elbírálása, a 10 százalékos garanciaalap csökkenjen 2-3 százalékra, az uniós pályázatoknál adható előleg 10 százalékról emelkedjen 40 százalékra, a körbetartozás megfékezésére a követeléseket vásárolja meg kötelezően egy erre létrejött állami faktoring cég, a csődtörvény pedig úgy módosuljon, hogy adjon lehetőséget a bajba került építő cégek reorganizálására.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!