Elegünk van az agresszív tempóból!

Tegnap a budapesti Kossuth téren Gaudi-Nagy Tamásnak, a Jobbik leköszönő országgyűlési képviselőjének hívására érkezett tüntetők állták körbe és leköpdösték az éppen arra sétáló Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét. Magyarországi és határon túli ifjúsági szervezetekként elegünk van abból, hogy politikai kalandorok megafonba kiabálva uszítják híveiket.

Nem akarjuk, hogy ez az agresszív tempó a jövőnk része legyen, rossz hírét keltve ezzel a magyarságnak. Mi már nem a kommunizmusban nőttünk föl és hisszük, hogy a vélemény-nyilvánításnak ez a módja nem szolgálja közös jövőnket a Kárpát-medencében, és ellentmond minden olyan értéknek, ami a magyarságot erősítheti.

Csak akkor követelhetünk tiszteletet az európai nemzetek körében is, ha mi magunk is tiszteletben tartjuk magyar testvéreinket határainkon belül és kívül.

Az uszítást és megbélyegzést nem csak a magyar-magyar kötelékek erősödése, az egységes Kárpát-medencei fellépés és a közös magyar érdekérvényesítés szükségességének fényében tartjuk sajnálatosnak. Nemzettársaink elleni támadás nem összeegyeztethető a keresztény erkölcsökkel és az emberi méltóság normáival sem. Épp ezért felfoghatatlan számunkra, hogy egy szakmailag kiválóan képzett és szavát a határon túli magyarságért számos alkalommal felemelő közszereplő miért folyamodik az alapvető politikai kultúrát és polgártársi tiszteletet nélkülöző módszerekhez.

Politikai ifjúsági szervezetekként örömmel tapasztaltuk azt a nemzetpolitikai szemléletváltását, amelynek hatására az elmúlt években a Kárpát-medence különböző pontjain élő magyar fiatalok között egyre több ismeretség, barátság alakulhatott ki, egyre több lehetőségünk van megismerni egymás életét, egyre több közös programot valósíthatunk meg. Éppen ezért tartjuk elfogadhatatlannak a külhoni magyar politikusok elleni utcai támadást, ami a Magyarország határain kívül élő magyarok elutasításában korábban élen járó, 2004. december 5-én kicsúcsosodó szocialista időszak hangulatát idézi. Biztosak vagyunk benne, hogy a magyar fiatalok jelentős többsége ma már elutasítja az ilyen magatartást.

A tegnapi esemény után az a minimum, hogy a tüntetés szervezői és résztvevői a nyilvánosság előtt bocsánatot kérjenek Pásztor Istvántól és a személyén keresztül súlyosan megbántott külhoni magyaroktól.

Gubík László
elnök, Via Nova ICS
a Fidesz–KDNP EP felvidéki képviselőjelöltje

Hollik István
elnök, Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség

Gaal Gergely
elnökhelyettes, Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!