Elérkezett a rendszerváltozás a kisebbségi magyarsághoz

Az egyszerűsített honosítás lebonyolításához kapcsolódó együttműködési megállapodást kötöttek a magyar Külügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint szerbiai, horvátországi és szlovéniai magyar szervezetek képviselői kedden Budapesten. A megállapodás értelmében a horvátországi, szerbiai és szlovéniai magyar szervezetek segítséget, felvilágosítást nyújtanak a honosítási eljárás lebonyolításához a külhoni magyarok számára. – A határon túli magyarság számára az állampolgárság igénylésének lehetősége a szabadság kiteljesedésének a pillanata, a rendszerváltozás most érkezett el a kisebbségi magyarsághoz – mondta a külügyi államtitkár az aláírás után.

A megállapodást Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke, Dudás Károly, a szerbiai Concordia Minoritatis Hungaricae Polgári Egyesület (CMH) elnöke, és Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke látta el kézjegyével. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke közölte: biztos vagyok benne, hogy a mai megállapodás előbbre viszi közös ügyünket. Kitért arra is, hogy az elmúlt 12 munkanapban Szabadkán csaknem kétezren éltek az állampolgárság igénylésének lehetőségével, s mintegy tízezren jelezték szándékukat. A magyar kormány november 24-én kötött hasonló megállapodást az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal, ennek értelmében Erdély-szerte több mint húsz demokráciaközpont nyújt segítséget a magyar állampolgárság igényléséhez.

Németh Zsolt az eseményen köszönetet mondott a civilek segítségéért, felidézve Tőkés László kezdeményezését az egyszerűsített honosítási eljárásban. Németh Zsolt értékelése szerint az egyszerűsített eljárás lebonyolításában a külügyi konzuli szolgálat is jelesre vizsgázott, a visszajelzések szerint gördülékenyen, problémamentesen zajlik az állampolgársági folyamat.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár előző heti nagyváradi, a honosítást segítő demokráciaközpontban tett látogatását felidézve azt mondta, hogy ezekben az irodákban nagyon nagy segítséget kapnak az emberek. Wetzel Tamás honosításért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy most hetente fut be annyi kérelem, mint korábban egy év alatt. Mint mondta: más dimenzióban dolgozunk, a tárcák közötti jó együttműködésnek köszönhetően zökkenőmentes volt az első két hét.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!